Severna Irska porazila Slovenijo in popravila svoj rekord (VIDEO)

Slovenski nogometaši so na prijateljski tekmi v Belfastu izgubili s Severno Irsko (0:1). Odločil je Conor Washington.

Objavljeno
28. marec 2016 15.35
Posodobljeno
28. marec 2016 20.00
SOC/
M. Ž.
M. Ž.

Belfast - Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi na Windsor Parku morala priznati premoč Severni Irski (0:1).

Slovenija je na peti medsebojni tekmi še tretjič ostala praznih rok, Severna Irska pa je ostala neporažena še na deseti zaporedni tekmi in popravila svoj rekord.

Dvoboj je v 41. minuti odločil napadalec Conor Washington, ki je dobil dvoboje s tremi slovenskimi igralci in Jana Oblaka premagal s strelom v levi spodnji kot.

Slovenija je imela najlepšo priložnost na tekmi v 66. minuti, ko je Jonny Evans v svojem kazenskem prostoru podrl Mirala Samardžića in zakrivila enajstmetrovko, vendar pa je vratar Roy Carroll ubranil strel Milivoja Novakovića.

Slovenija bo naslednjo tekmo igrala 30. maja, ko se bo v Malmöju pomerila s Švedsko.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Reprezentanci sta se pred prvim sodniškim piskom z minuto molka poklonili žrtvam terorističnega napada v Bruslju, nato pa se je tekma lahko začela.

Srečko Katanec je v primerjavi s tekmo proti Makedoniji opravil dve spremembi in namesto Aljaža Strune in Mihe Zajca v začetno postavo uvrstil Mirala Samardžića in Valterja Birso.

Slovenska reprezentanca si je prvo priložnost priigrala v tretji minuti, ko je branilec Nejc Skubic sprožil s približno sedmih metrov, a je njegov strel zletel prek vrat. V isti minuti je moral prvič posredovati Jan Oblak, ko je brez težav ujel predložek Jamieja Warda z leve strani.

Varovanci Srečka Katanca so v dvanajsti minuti izpeljali akcijo po desni strani, žogo je na koncu sprejel Roman Bezjak in iz težkega položaja zadel stransko mrežo.

Šest minut kasneje so Slovenci izpeljali protinapad, v katerem je Josip Iličić z osemnajstih metrov meril v levi kot, vratar Roy Carroll pa je bil dobro postavljen in je ustavil njegov poskus. To je bil prvi strel v okvir vrat na tekmi.

Severnoirski nogometaši so v 29. minuti sprožili sploh prvi strel na tekmi. Na levi strani je preigraval Conor Washington in se sam znašel pred Oblakom, ki pa je dobro pokril bližnji kot in z obrambo preprečil vodstvo domačih.

Slovenci so v zaključku polčasa igrali slabše in storili veliko napak, posledica tega pa je bil tudi vodilni gol Severne Irske v 41. minuti. Conor Washington je na slovenski polovici prejel globinsko podajo vratarja Carrolla, dobil dvoboj z Nejcem Skubicem in krenil v kazenski prostor, kjer se je s preigravanjem v desno znebil Boštjana Cesarja in za konec s strelom v levi kot premagal Jana Oblaka (v spodnjem videu).

Prvi polčas se je končal z vodstvom Severne Irske z 1:0. Razmerje strelov je bilo 3:3.

Drugi polčas

V slovenski reprezentanci so ob polčasu opravili dve menjavi, namesto Jasmina Kurtića in Josipa Iličića sta vstopila Blaž Vrhovec in Milivoje Novaković.

V 51. minuti se je zaiskrilo med igralci. Začelo se je s prekrškom Warda nad Janom Oblakom, nato so se v besedni dvoboj vmešali še nekateri drugi igralci, glavni sodnik Kristo Tohver pa je Oblaku in Wardu pokazal rumena kartona.

Slovenci so imeli v 66. minuti veliko priložnost za izenačenje. Domači branilec Jonny Evans je z rokoborskim prijemom na tla spravil Mirala Samardžića in zakrivil enajstmetrovko. Odgovornost za strel je prevzel veteran Novaković in meril v levo strani, čuvaj mreže Carroll pa se je vrgel v pravo smer in ubranil strel (v spodnjem videu).

Oba selektorja sta v drugem polčasu pošteno spremenila postavi in do 80. minute opravila po šest menjav. Katanec je med drugimi priložnost ponudil tudi debitantu Maticu Črnicu, ki je v 75. minuti vstopil namesto Verbiča.

Slovenski nogometaši so v samem zaključku pokazali malo več napadalne igre. V 88. minuti je imel priložnost Rene Krhin, a nastreljal domačega branilca, minuto kasneje pa se je ob strelu Valterja Birse s roba kazenskega prostora izkazal vratar Carroll.

Izid se ni spremenil in tekma se je končala z zmago Severne Irske. Domačini so tako zabeležili deseto zaporedno zmago in popravili svoj rekord.

»Izid ne pomeni veliko na prijateljskih tekmah, ampak si nismo zaslužili poraza. Dočakal sem tudi to, da so tekmeci enkrat streljali proti golu in dosegli zadetek. Čestitke njim, izkoristili so to priložnost. Žal mi je le, da ga mi nismo zabili. Nekaj priložnosti smo imeli. Generalno pa sem zadovoljen s fanti. Ves čas so bili prizadevni, delavni, poskušajo narediti vse naloge, ki jim jih dam. Imamo pa seveda še težave,« je po tekmi povedal slovenski selektor Srečko Katanec.

Prijateljske tekme

Severna Irska - Slovenija 1:0 (1:0)

(Washington 41.)

Severna Irska: Carroll, McAuley (46./Hughes), Evans, Cathcart, Smith (71./McLaughlin), Ferguson (60./Dallas), Davis, McNair (79./McGinn), Norwood, Ward (60./Lafferty), Washington (70./Magennis).

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar (80./Al. Struna), Samardžić, Skubic (61./Stojanović), Verbič (62./Kirm), Krhin, Kurtić (46./Vrhovec), Birsa, Iličić (46./Novaković), Bezjak (75./Črnic).

---------------------------

Andora - Moldavija 0:1 (0:1)

(Armas 45+3)

Liechtenstein - Ferski otoki 2:3 (0:2)

(Gubser 74., Wolfinger 93.; Olsen 6., Edmundsson 44., Holst 58.)

Ukrajina - Wales 1:0 (1:0)

(Jarmolenko 28.)