Severna Irska pravi tekmec za novince in staroselce

Slovenska nogometna reprezentanca jutri zvečer že na štadionu Windsor Park v Belfastu.

Objavljeno
25. marec 2016 22.18
SLO., BRDO PRI KR., TRENING SLOVENSKE NOGOMETNE REP., 10.11.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Potem ko so opravili z Makedonci, čaka Slovence še veliko zahtevnejši izpit na velikonočni ponedeljek (20.45) v Belfastu. Severna Irska sodi med stare znanke slovenske reprezentance, Otočane pa ima prav ta čas nemara najmočnejšo reprezentanco zadnjih let. Gostovanje na štadionu Windsor Park bo zato ponudilo kar pravšnjo oceno trenutne moči selekcije Srečka Katanca.

Izkušeni spremljevalci slovenske reprezentance gotovo poznajo »dobro vzdušje«, ki je krasilo Slovence v času njihovih največjih uspehov. Pri ustvarjanju tovrstnega vzdušja so še kako dobrodošle zmage, veliko manj porazi. »Ko zmaguješ, je vzdušje dobro, ko ti ne gre, je seveda obratno,« so že večkrat poudarili tako igralci kot selektor(ji). Nedavna zmaga Slovenije v prijateljski tekmi z Makedonijo gotovo ne more škodovati pri gradnji »dobrega vzdušja« v reprezentanci. Še lepšo priložnost za dvig samozavesti bodo imeli Katančevi izbranci v ponedeljek, ko bodo tretjič na uradnem obisku na Severnem Irskem.

Kako do pozitivnega rezultata v Belfastu? Slovenci delujejo tekaško dobro pripravljeni, velikonočne praznike bodo prav tako preživeli delovno, saj jim Katanec ni namenil prostega dneva, torej jim tudi morebiten nedeljski zajtrk s pirhi, šunko in potico ne bi mogel škodovati. Na slehernem treningu je možno opaziti zagnanost vseh v jati, podobno je bilo tudi včeraj opoldne v vadbenem središču na Brdu pri Kranju.

Če so imeli Slovenci močno okrnjene priprave na tekmo z Makedonijo – v ponedeljek so le obnovili moči po zahtevnem koncu tedna v klubih, dan pred tekmo pa seveda niso mogli vaditi s polno obremenitvijo –, se bodo lahko bolje pripravili na gostovanje v Belfastu. Katanec je načrtoval pospeševanje igre in hitre, kratke akcije na zgoščenem prostoru, pri čemer je šlo za oddajanje žoge z dvema dotikoma in strele na vrata mimo postavljenih ovir. Danes ob standardni uri bodo Slovenci še zadnjič vadili na Brdu, jutri dopoldne bodo namreč že poleteli proti Belfastu, zvečer pa preizkusili travnato površino štadiona Windsor Park, na katerem bodo lovili prvo zmago.

Katanec je bil v sredo zvečer zadovoljen z učinkom večine fantov, v Belfastu posledično ne gre pričakovati drastičnih posegov v začetno enajsterico. V njej zagotovo ne bo Mihe Zajca, včerajšnji trening sta ob njem in Luki Krajncu izpustila tudi Valter Birsa (prehlad) in Enej Jelenič (bolečina v peti), a s Primorcema naj ne bi bilo nič hujšega. Tekmo v Belfastu bo torej začela podobna obrambna vrsta kot v sredo (Jokić, Cesar, Samardžić, Skubic), pri čemer naj bi dvoboj Aljaža Strune in Mirala Samardžića za položaj desnega štoperja dobil slednji, bržčas pa bosta dobila priložnost oba. Določeno minutažo na obeh bokih bosta nemara dočakala tudi Andraž Struna in Petar Stojanović.

Idilične razmere za vadbo, med katero je bilo možno uživati v soncu in pogledu na Storžič, je včeraj dobro izkoristil tudi Benjamin Verbič. S tribune glavnega igrišča na Brdu se je zdelo, da deluje zelo dobro na položaju desnega zveznega igralca v modelu igre 4-3-3, ki ga je vnovič uigraval Katanec. Ob njem naj bi zaigrala standardna člana Rene Krhin in Jasmin Kurtić.

Bomo videli, s topovi kakšnega kalibra bo poskušal Katanec priti do »zgodovinskega« prvega gola Slovenije na Severnem Irskem. Ta čas si je težko predstavljati napad brez neumornega tekača Romana Bezjaka, ki uspešno moti gradnjo tekmečevih napadov, hkrati pa očitno premore odličen »nos« za gol, četudi navidez deluje drugače. Desno od gibljivega koroškega napadalca naj bi zaigrala bodisi Josip Iličić bodisi Valter Birsa, levo nemara Andraž Kirm.

Kakorkoli, selektor bo v Belfastu morda izkoristil vseh šest menjav, kar pomeni, da bosta ostala »na hladnem« le dva nogometaša. Severni Irci bodo za vseh 17 reprezentantov pravšnji izziv: staroselci bodo poskušali z njimi poravnati račune iz kvalifikacij za euro 2012, novinci pa bodo imeli v tekmi z udeleženko eura 2016 edinstveno priložnost za dokazovanje.