Sevilla in Dnipro v boj za ligo prvakov

Španski in ukrajinski nogometaši se bodo drevi pomerili v finalu evropske lige. Zmagovalcu mesto v ligi prvakov.

Objavljeno
26. maj 2015 18.45
Posodobljeno
27. maj 2015 15.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – V današnjem 57. finalu evropske lige, ki ga bo gostila Varšava, je branilka lovorike Sevilla velika favoritinja. Njen izzivalec je senzacionalni finalist ukrajinski Dnipro iz Dnipropetrovska. Zmagovalec bo bogatejši za 5 milijonov evrov in za uvrstitev v ligo prvakov.

Vloga gostitelja pripada Dnipru iz jugovzhodnega dela države, ki se je do finala prebijal proti močnejšim tekmecem kot na najhujših frontah, meter za metrom. V jesenskem delu tekmovanja je v obdobju Sovjetske zveze dvakratni prvak in za kijevskim Dinamom najuspešnejši ukrajinski klub v skupini zaostal za Interjem, zabil komaj štiri gole in s sedmimi točkami ujel šestnajstino finala. V izločilnih dvobojih je bil učinkovitejši (9 golov) in premagoval veliko slovitejše klube, kot so Olympiakos, Ayax, Brugge, Napoli.

Dnipro je imel v tej sezoni dvojno vlogo, saj je imenitno zastopal Ukrajino, ki je razpeta med vojno in mirom. »Evropske tekme so priložnost, da ljudje po vsem svetu vidijo, da je nogomet v Ukrajini še živ,« je med drugim poudaril trener Dnipra Miron Markevič, ki je klub povedel iz sence velikih domačih tekmecev iz Kijeva in Donecka. Ponuja se mu velika priložnost, da Dnipro v Evropi postavi ob bok Dinamu, ki je v letih 1975 in 1986 osvojil naslov v pokalu pokalnih zmagovalcev, in Šahtarju, ki je zadnji zmagovalec pokala UEFA iz leta 2009. Sebe pa ob legendarnega trenerskega velikana Valerija Lobanovskega.

Markevič, 64-letni strokovnjak, je priznal, da je Sevilla favoritinja. »Da bi zmagala, bo morala dati svoj maksimum. To je tekma, v kateri moraš biti taktično in psihološko popoln,« je dejal trener.

Zelo slikovit je bil eden od najvidnejših igralcev Dnipra, 29-letni napadalec Evgen Seleznjov. »Že zdaj smo v sedmih nebesih, a smo pripravljeni na to, da bi bili v osmih.« Glavni dobitek za zmagovalce je seveda uvrstitev v ligo prvakov. Dnipro ima v nedeljo resda še možnost, da bi v zadnjem prvenstvenem kolu na 2. mestu prehitel Šahtar in se uvrstil v kvalifikacije za LP.

Sevilla je za točko že izgubila bitko za LP z Valencio v španskem prvenstvu. Toda že drugo sezono navdušuje na »svojem igrišču« v EL, na njem z lahkotnostjo premaguje tekmece. V zadnjih štirinajstih tekmah je zmagala desetkrat. Toda varšavski finale ima vendarle zgodovinski predznak: če bo andaluzijsko moštvo ubranilo naslov, bo kot prvo na seznamu zmagovalcev zapisano štirikrat.

»To nas ne bi smelo ovirati na poti do cilja. Kvečjemu bomo še bolj motivirani. Liga prvakov pa je seveda dodaten izziv. Dnipro je odkritje sezone in je spoštovanja vreden tekmec,« je dejal trener Unai Emery, ki se prebija med najboljše trenerje in ima v žepu ponudbo Milana. Na poti do finala je Sevilla lani v šestnajstini finala izločila Maribor (2:2, 2:1), v tej sezoni je v skupinskem delu tekmovanja igrala z Rijeko (2:2, 1:0), pri kateri je trener Mariborčan Matjaž Kek.

Finale evropske lige (verjetni začetni enajsterici)

Dnipro (4-5-1): Bojko; Fedetskij, Douglas, Čeberjacko, Matos; Kankava, Rotan, Fedorčuk, Matheus, Konopljanka; Kalinić.

Sevilla (4-2-3-1): Rico; Coke, Carriço, Kolodziejczak, Tremoulinas; Mbia, Krychowiak; Vidal, Banega, Vitolo; Bacca.