Simeone je bunker oplemenitil z igro

Filipe Luis in Juanfran tvorita trenutno najboljši bočni branilski par.

Objavljeno
30. september 2016 01.46
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Že videna, toda še boljša. Takšna je bila podoba madridskega Atletica v prvem velikem derbiju lige prvakov in ponovitvi polfinalnega dvoboja iz minule sezone proti Bayernu. Z granitno obrambo je moštvo povsem onemogočilo bavarske strelce, z bliskovitimi nasprotnimi napadi je sejalo preplah v osrčje münchenske obrambe.

Zmaga rdeče-belih ob najglasnejših decibelih zvestih navijačev na štadionu Vicente Calderon je navdušila marsikaterega strokovnjaka, celo tiste, ki prisegajo na napadalno igro pred obrambno. Italijanska rožnata Gazzetta dello Sport, pri kateri še kako znajo ceniti organizirano in disciplinirano obrambno igro, so taktično mojstrovino Diega Simeoneja nagradili v dveh oblikah: Atletico so zavihteli na vrh najmočnejših klubov na svetu, obenem pa predstavo opisali kot vrhunski bunker, začinjen z igrivostjo v napadu. Argentinec je na klopi španskega kluba uveljavil italijanski ideal.

Prav nič ni pomagalo Bayernu 62,7 odstotka posesti žoge, vrtenje okoli Atleticove obrambne postavitve, ponovila se je aprilska zgodba pod taktirko Pepa Guardiole: niti bolj pragmatični Carlo Ancelotti ni našel recepta za pretrd oreh. Prav veliko »Carlitu«, Francku Riberyju in drugim Bavarcem ni bilo mogoče očitati. Ko se jim je že »prikazal« gol, so na koncu znova naleteli na zanesljivega Jana Oblaka. Naš reprezentant ni imel veliko dela, a je z eno čudovito obrambo v prvem polčasu prispeval velik delež k novi Atleticovi zmagi. Ta je pomenila prvi Bayernov poraz v novi sezoni in drugi po aprilskem dvoboju v ligi prvakov.

»Všeč mi je bilo vse. Pritiskali smo, ko smo se obrambno postavili, bili smo močni tudi v nasprotnih napadih. Vseh 90 minut smo bili gibljivi proti zahtevnemu tekmecu. To je bila ena od najboljših predstav, odkar sem trener Atletica,« je žarel trener, navijač in vodja v eni osebi.

Atletico je bil verodostojen v vsem in z igro, ki ga nemara res uvršča na vrh favoritov za evropski naslov. Simeone je obsedenost s popolnostjo v obrambi oplemenitil z napadalno usmerjenimi igralci: od prve minute so igrali trije izraziti napadalci, Fernando Torres, Antoine Griezmann in strelec edinega gola Jannick Carrasco. Z njimi je, potem ko so odlično opravili obrambne naloge, lahko silovito, bliskovito in tehnično dovršeno napadel Bayernovo obrambo. Bolje kot z obrambno usmerjenimi igralci. Strokovna javnost pa si je domala enotna tudi v tem, da sta temelj Atleticove obrambne in napadalne učinkovitosti oba bočna položaja, predvsem branilska. Na desnem je kraljeval Juanfran, na levem Filipe Luis.

Njuno igro je najlažje opisati skozi statistiko: Brazilec Luis je imel 38,89 odstotka dotikov v obrambni tretjini, 31,94 % pa v napadalni. Španec Juanfran pa je celo presegel napadalni odstotke od obrambnega – 32,76:29,31. Da velik del Simeonejeve strategije temelji na sposobnosti obrambnih bočnih igralcev, je potrdila akcija v finišu tekme, po kateri je Felipe izsilil prekršek za enajstmetrovko Bayernovega Čilenca Artura Vidala. Moč in kakovost dvojca Felipe-Juanfran pa je bila še toliko pomembnejša v tekmi proti Bayernu, ki ima pri bočnih branilcih Davidu Alabi in Philippu Lahmu v zadnjih dveh sezonah statistično najboljša tekača, podajalca in »driblerja«.