Simeone kljub porazu zagovarjal Oblaka

Nogometna liga prvakov: Borussia v tretjem poskusu do prve domače zmage nad Arsenalom.

Objavljeno
18. september 2014 02.53
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – V derbiju uvodnega večera lige prvakov 2014/15 so nogometaši dortmundske Borussie lažje, kot so verjetno tudi sami pričakovali, prišli do zmage nad igralci Arsenala (2:0) in si zagotovili odlično izhodišče pred naslednjimi preizkušnjami v skupini D. V njej sta še Anderlecht in Galatasaray, ki sta se za začetek razšla z neodločenim izidom 1:1.

Medtem ko so po sobotnem dvoboju Borussie v elitni nemški ligi s Freiburgom (3:1) pohvale deževale predvsem na račun japonskega povratnika Šinjija Kagave, sta si za svoji predstavi proti Arsenalu največ čestitk prislužila Ciro Immobile in Pierre-Emerick Aubameyang. Italijanski reprezentant je tik pred iztekom prvega polčasa po 60-metrskem šprintu zabil svoj krstni gol, odkar je v začetku junija za 18,5 milijona evrov prestopil k Dortmundu, na končnih 2:0 je v 48. minuti povišal 25-letni Gabonec.

»Ključ do uspeha je bil pritisk, ki sta ga 'Auba' in 'Ciro' izvajala na gostujoča branilca Koscielnyja in Mertesackerja. A tudi drugače je naša igra spominjala na pravo 'stiskalnico', ki je mejila že na popolnost,« je bil trener domačega kluba Jürgen Klopp navdušen nad odličnim štartom, za katerega so poskrbeli njegovi varovanci. Toliko bolj, ker »topničarjev« – kot je dodal – ne premagaš v mimohodu.

Med vidnejšimi akterji Borussie, ki je – zanimivo – v tretjem poskusu prvič doma premagala Arsenal, je bil znova Kevin Großkreutz, za katerega so Dortmundčani sposobni največjih dosežkov. »Tekma je pokazala, kako kakovosten in širok kader imamo. S takšnim kolektivnim duhom lahko premagamo vsakogar,« je poudaril 26-letni Nemec in se ob tem potihem vprašal, kako močni bodo šele, ko se jim bodo znova pridružili tudi poškodovani kapetan Mats Hummels, Marco Reus, Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan in Nuri Sahin.

Da so bili Porurci razred zase in bi lahko zmagali še z višjo razliko, je ob Peru Mertesackerju (»Kar zadeva pripravljenost za tek in hitrost, smo od Borusiie prejeli pravo učno uro.«) športno priznal tudi Lukas Podolski (oba Arsenal). »Povsem zasluženo smo izgubili, saj nismo imeli prav nobenih možnosti za uspeh,« je realno ocenil 29-letni Nemec poljskega rodu.

Za uvod poraza Slovencev

Škofjeloški vratar Jan Oblak, ki je sredi julija za 16 milijonov evrov iz Benfice prestopil k madridskemu Atleticu, je vendarle dočakal priložnost in za novo moštvo odigral prvo tekmo, ki pa je ne bo ohranil v najlepšem spominu. Španski prvaki so namreč na gostovanju pri Olympiakosu izgubili z 2:3. Čeprav Oblaku niso neposredno pripisovali krivde za poraz, pa jih med novinarji, ki spremljajo predstave Atletica, ni bilo malo, ki so menili, da si slovenski vratar s tremi prejetimi goli ob ognjenem krstu ni naredil najboljše reklame.

Diego Simeone, trener Madridčanov, je kljub vsemu zagovarjal svojo odločitev, da je dal Oblaku tokrat prednost pred Miguelu Angelu Moyi, ki je nazadnje dobro čuval mrežo Atletica. »To je seveda negativen rezultat za nas, tekmo pa je odločila nasprotnikova boljša učinkovitost. Olympiakos je za razliko od nas pač bolje izkoriščal svoje priložnosti,« je presodil 44-letni Argentinec.

Ob Oblaku je predvčerajšnjim v ligi prvakov zaigral tudi Roman Bezjak, ki je z Ludogorcem pri Liverpoolu izgubil z 1:2. Korošec je nase opozoril z zadeto vratnico, na igrišču pa je vztrajal do 87. minute, ko ga je trener Georgi Dermendžijev pri izidu 1:0 za gostitelje, za katere je svoj prvi gol zabil razvpiti Mario Balotelli, zamenjal z Younesom Hamzo. Tunizijec je tri minute pozneje podal Daniju Abalu za izenačenje, v 93. minuti pa je slovenski sodnik Matej Jug dosodil enajstmetrovko za Liverpool, ki jo je v zmago pretvoril domači kapetan Steven Gerrard.