Simeonejev Atletico želi tja, kjer je PSV nekoč že bil

Predzadnji večer osmine finala nogometne lige prvakov v Madridu in Manchestru.

Objavljeno
14. marec 2016 22.36
SOCCER-SPAIN/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Kritiki zgodbe o uspehu madridskega Atletica se delijo v dve skupini. V prvi menijo, da trener Diego Simeone s svojo defenzivno filozofijo igre odganja spektakla željne navijače. V drugi so prepričani, da prav Atleticov slog igre velja za nogomet prihodnosti in to bodo poskušali Madridčani dokazati nocoj, ko se bodo v povratni tekmi osmine finala lige prvakov sešli s PSV.

Atletico je v štirih letih pod vodstvom Simeoneja osvojil vse, kar se je dalo osvojiti na španskih tleh: prvenstvo, pokal in superpokal. Klub je ozaljšal vitrino v sleherni sezoni – v prvi se je zavihtel na vrh evropske lige in si nekaj mesecev pozneje pripisal še evropski superpokal po zmagi nad Chelseajem. Kljub temu Atletico še čaka na najprestižnejšo lovoriko, ki se ji je v 112-letni zgodovini približal le dvakrat – leta 1974 je klonil v finalu pokala državnih prvakov, 40 let pozneje v finalu lige prvakov.

Nesrečni poraz proti Realu izpred dveh let še danes močno peče Diega Simeoneja, ki bi vse dosedanje lovorike zamenjal za zgodovinski podvig kluba v ligi prvakov. Skozi to prizmo bi lahko gledali na drevišnjo tekmo z nizozemskim prvakom. PSV pozna občutke ob evropskem zmagoslavju, potem ko je bil najboljši na stari celini v sezoni 1987/88. Danes je drugače, Atletico velja za favorita dvoboja, četudi na prvi tekmi v Eindhovnu ni zatresel mreže. Aduti trenerja Phillipa Cocuja so tedaj zgradili čvrst obrambni zid okrog svojih vrat, Španci so bili nemočni tudi z igralcem več.

Drevi lahko pričakujemo soočenje Atletica z nasprotnikom, ki bo poskušal pripraviti senzacijo prav na »Atleticov način«, torej z granitno obrambo, ki temelji na agresivnem pokrivanju tekmecev in hitro odvzetih žogah ter fanatični borbenosti vseh enajstih mož ne glede na številko na majici – tudi klasična »desetka« mora v tej filozofiji igre teči kot nekoč Haile Gebrselassie.

Atletico vendarle krasi večja individualna kakovost, nekateri njegovi aduti so ujeli odlično formo. Po remiju v Eindhovnu (0:0), ki zaradi pravila o golih v gosteh ponuja upanje za podvig tudi PSV, je Atletico nanizal štiri zmage proti tradicionalnim klubom španskega nogometa. Po skalpu mestnega rivala Reala so po vrsti prejeli po tri gole še Sociedad, Valencia in Deportivo. Na vseh štirih tekmah se je vpisal med strelce hitronogi Francoz Antoine Griezmann, ki naj bi nocoj igral v paru z veteranom Fernandom Torresom. Ob tem naj bi ogrožala gostujoča vrata prek obeh kril še španski up Saul Ñiguez in Belgijec Yannick Carrasco, iz »drugega plana« pa se bo vključeval v napad Koke, ki naj bi igral v zvezni vrsti z motorjem Atleticove igre Gabijem. To so napadalni aduti Atletica za tretjo zaporedno uvrstitev v četrtfinale. Toda, pozor, obramba je učinkovitejši del »nogometa prihodnosti«, ki ga ustvarja Simeone. Argentinec ve, kje se v nogometu vse »začne in konča«; pred leti je brez težav prodal zvezdnike à la Arda Turan, Radamel Falcao in Diego Costa, rdečo luč pa je prižgal za ključnega moža obrambe – urugvajskega soseda Diega Godina, čigar znanje so ob predlanskem obisku legendarnega štadiona Centenario v Montevideu spoznali tudi Slovenci.

Jana Oblaka tedaj ni bilo med udarnimi močmi Srečka Katanca, zato pa si bo nocoj pomagal prav z Godinom, ki je eden od treh staroselcev v Atleticovi obrambi (ob bočnih branilcih Luisu in Juanfranu). Da Oblak ni le produkt španskih novinarjev, ki iščejo »zgodbe o rekordnih podvigih Slovenca«, je potrdil Simeone. »Pred Janom je sijajna kariera. Dolgo je čakal na priložnost, ki jo je uspešno izkoristil zavoljo potrpežljivosti, odrekanja in garanja na treningih. Upam, da nikdar ne bo prenehal napredovati kot vratar,« si je zaželel 45-letni Argentinec, ki je – mimogrede – vrstnik gostujočega trenerja Philippa Cocuja.