Šimunić se je pritožil na kazen Fife

Hrvaški reprezentant Josip Šimunić od Mednarodne nogometne zveze zahteva preklic kazni, ki mu onemogoča nastop na SP.

Objavljeno
18. december 2013 18.09
FBL-WC2014-CRO-SIMUNIC-FIFA-RACISM-EUR-ISR-WW1-NAZI-FILES
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zagreb - Hrvaški nogometni reprezentant Josip Šimunić se je pritožil na kazen Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in zahteva preklic prepovedi nastopa na desetih tekmah, s čimer bi se lahko udeležil poletnega svetovnega prvenstva v Braziliji.

Hrvaški branilec si je ostro kazen Fife prislužil zaradi obnašanja po drugi kvalifikacijski tekmi z Islandijo v Zagrebu, ko je v roke vzel mikrofon in s sodelovanjem navijačev štirikrat skandiral ustaški pozdrav »Za dom pripravljeni«.

V Avstraliji rojeni 35-letni branilec se namerava sprijazniti z izrečeno kaznijo in je na pomoč poklical nemškega odvetnika hrvaških korenin Davorja Prtenjačo, ki ne želi zmanjšanja kazni, ampak ukinitev prepovedi desetih tekem:

»Fifi sem poslal pritožbo, v kateri zahtevamo obrazložitev sklepa, po katerem Fifa Šimunića kaznuje s prepovedjo nastopa na desetih tekmah in plačilom 30.000 švicarskih frankov. Zahteval sem tudi vpogled v spis, ker želim videti, kdo ga je prijavil in s kakšnimi utemeljitvami. Verjamem, da obstaja več argumentov, s katerimi bi lahko zamajali sklep Fife, vsaj štiri ali pet pa jih je ključnih. Vsak od njih bi lahko bil sam zase razlog za zavrnitev Fifinega sklepa,« je za Hrvaško tiskovno agencijo Hino izjavil Prtenjača.

Hrvaška reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu igrala z gostiteljico Brazilijo, Mehiko in Kamerunom.