Škandal v Podgorici: bakla zadela Akinfejeva v glavo, tekma prekinjena (VIDEO)

Čeprav je ruski vratar pod gorečo baklo obležal že tik po začetku, so sodniki dvoboj prekinili šele v 67. minuti.

Objavljeno
28. marec 2015 11.55
TOPSHOTS-FBL-EURO-2016-MNE-RUS
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Podgorica - Sinočnji podgoriški dvoboj kvalifikacij za nastop na euru 2016 med sosedama na lestvici skupine G Črno goro in Rusijo (obe imata po štirih obračunih po pet točk) resda ni bil pod tolikšno stopnjo tveganja kot lanski razvpiti med Srbijo in Albanijo, a se je ravno tako izrodil do te mere, da ga ni bilo več mogoče nadaljevati.

Vrhunec navijaške primitivnosti se je imel zgoditi že v prvi minuti, ko je v izkušenega vratarja gostov Igorja Akinfejeva izza hrbta priletela prižgana bakla in ga zadela naravnost v glavo, mu ožgala del lasišča in pokosila po tleh. Nesrečnika, ki bo v kratkem dopolnil 29 let, so morali prepeljati v državni klinični center, ker pa je izven smrtne nevarnosti, je že odletel v domovino in zdravljenje nadaljuje v Moskvi. Utrpel je pretres možganov in opekline. »Hvala vsem, ki ste spraševali po meni. Dobro se počutim. Ponekod se žal v nogometu dogajajo tudi takšne stvari,« je sporočil Akinfejev, ki ga je zamenjal Jurij Lodigin.

Po daljši prekinitvi se je dvoboj nadaljeval, sodniki pa so ga bili prisiljeni dokončno predčasno zapečatiti v 67. minuti, ko so na sceno spet stopili huligani in s trdim predmetom zadeli še enega ruskega reprezentanta Dmitrija Kombarova. Dotlej se mreži sicer nista zatresli, tik pred prekinitvijo pa so bili bližje zadetku Rusi, a je domači vratar Vukašin Poleksić ubranil strel z bele točke Romanu Širokovu.

Selektor Črne gore Branko Brnović se je po neslavnem koncu tekme, katere usoda je zaenkrat še pod vprašajem, igralcem in strokovnemu štabu Rusije opravičil za povsem nesprejemljive dogodke na igrišču in tribunah, še dlje pa je šel generalni sekretar tamkajšnje nogometne zveze Momir Đurđevac, ki je prepričan, da bi moral biti dvoboj dokončno prekinjen že v prvi minuti: »Ne razumem. Na tribunah prepevajo, da ljubijo Črno goro, nato pa prekinejo tekmo. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, pogovorili smo se z vodji navijaških skupin, a je bilo vse zaman. To je katastrofa. 'Navijači' so se obnašali primitivno.«

Rusi zahtevajo zmago za zeleno mizo

Incident je ves dan močno odmeval po vsej nogometni Evropi. Uradnega epiloga tekma še nima, Evropska nogometna zveza (UEFA) je sporočila, da še preučuje dogodke in da je začela preiskavo. Rusi so kajpak ogorčeni in so že vložili pritožbo, saj menijo, da nemški sodnik Deniz Aytekin in angleški delegat Barry Bright sploh ne bi smela dovoliti nadaljevanja tekme. Pričakujejo tudi, da bo UEFA zaradi neredov kaznovala prireditelje tekme in jo registrirala z izidom 3:0 za Rusijo, Črno goro bi morala po mnenju predsednika ruske zveze Nikolaja Tolstiha plačati tudi denarno kazen in dobiti prepoved igranja na domačem štadionu.

V Črni gori so se sicer za izgrede že opravičili in dejanja navijačev strogo obsodili. Kazen pričakujejo, a se bojijo, da bo ta pretirano stroga.

Zanimivo pa bo tudi, kako bo petkova eksplozivna tekma vplivala na splošne odnose med državama. Črna gora z zgolj 620.000 prebivalci in velikanska Rusija sta bili nekoč v dokaj prijateljskih odnosih - a zlati časi sodelovanja so, kot kaže, mimo. Rusi so v preteklosti pokupili precejšen del črnogorske obale oziroma turističnih kapacitet, poleg tega je v ruskih rokah končal tudi del črnogorske težke industrije, veliko pa je tudi nasedlih investicij, ki so jih začeli ruski podjetniki s sumljivim ozadjem. Črnogorcem pa gre najbolj v nos, ker od množice ruskih turistov nimajo pravzaprav nič. Rusi pridejo na počitnice v organizaciji ruskih agencij, z ruskimi letalskimi prevozniki, prebivajo pa v ruskih hotelih.