Skesani Blazer priznal korupcijo pred SP 1998 in 2010

Po besedah nekdanjega člana IO FIFA je odbor pri dodelitvi SP 1998 Franciji in 2010 Južni Afriki prejel podkupnine.

Objavljeno
04. junij 2015 11.01
SOCCER-FIFA/BLAZER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Nekdanji član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA), 70-letni hudo bolni Američan Chuck Blazer (boleha za težko obliko raka), priznava, da je odbor pri dodelitvi svetovnih prvenstev 1998 (Francija) in 2010 (Južnoafriška republika) prejel podkupnine. Glavna priča FBI na zaslišanju vrha FIFA v New Yorku je tudi sama - ob še nekaterih drugih članih odbora - sprejela denar v povezavi z dodeljevanjem televizijskih pravic med letoma 1998 in 2003 za najpomembnejše turnirje pod okriljem Nogometne konfederacije Severne Amerike in Karibov (Concacaf), katere generalni sekretar je bila.

Blazer je krivdo priznal že predlani, nato pa so ga proti plačilu varščine v višini 10 milijonov ameriških dolarjev izpustili na prostost. Njegovo pričanje te dne poteka iz bolnišnice v New Yorku. »Žvižgač« se je pri sodelovanju z ameriškimi sodnimi oblastmi izkazal za zelo kooperativnega, med drugim jim je priznal tudi, da je med zadnjimi olimpijskimi igrami v Londonu skrivaj snemal pogovore športnih veljakov z mikrofonom, pritrjenim na njegove ključe. S svojim pričevanjem je že vrgel senco na postopek izbora gostiteljev svetovnih prvenstev leta 1998 in 2010, v tej luči pa postajata še nekoliko bolj sumljivi uspešni kandidaturi Rusije in Katarja za prihodnja dva šampionata, čeravno ameriške oblasti preiskave teh dodelitev uradno niso potrdile.

Blazer, ki se je z ameriškim tožilstvom pogodil za sodelovanje v zameno za znižanje kazni, je sinoči med drugim priznal tudi utajo davkov, sicer pa se je izrekel za krivega glede desetih točk obtožnice. Na njegove navedbe, ki so bliskovito dvignile oblak prahu po vsem svetu, se je kajpak že odzvala Južnoafriška republika in kategorično zanikala, da je plačala 10 milijonov dolarjev podkupnine.

Prvo zaslišanje predlanskega novembra

Blazer je na prvem zaslišanju predlanskega 25. novembra vse priznal in privolil v sodelovanje s preiskovalci v zameno za nižjo kazen, ki mu še ni bila izrečena. Sodišču v Brooklynu je povedal, da je skupaj z drugimi člani odbora od leta 2004 dalje prejemal podkupnine za izbor Južne Afrike za gostiteljico prvenstva leta 2010. Od leta 1992 je bil vpleten tudi v podkupovanje za izbor gostiteljice SP 1998, ki ga je dobila Francija. Obakrat je v finalnem krogu glasovanja kratko potegnil Maroko, ki je po Blazerjevih besedah za leto 1998 ponujal milijon dolarjev, sam pa je sprejel delo okrog organizacije delitve denarja.

Blazer je razkril, da je predsednik južnoafriške nogometne zveze Molefi Oliphant leta 2008 poslal pismo generalnemu sekretarju FIFA Jeromu Valckeju in predlagal, naj krovna organizacija od proračuna, predvidenega za prvenstvo leta 2010, odščipne deset milijonov dolarjev in jih raje porabi za financiranje »programa dediščine diaspore«, ki ga je vodil prvi mož Concacafa Jack Warner, eden od 14 obtoženih v podkupovalni aferi. Južna Afrika zanika, da je šlo za podkupnino, temveč zgolj za pomoč razvoju karibskega nogometa.

Blazer je že predlani predal 1,9 milijona dolarjev premoženja, ko je priznal sodelovanje v kriminalni zaroti, pranje denarja, izogibanje plačilu davkov in druga kazniva dejanja. Drugi del odškodnine mu bodo odmerili ob izreku kazni, poroča STA. Ameriški tožilci, oboroženi z Blazerjevimi izjavami (prepis njegovega priznanja so objavili na 40 straneh), nadaljujejo lov in opozarjajo, da obtožnic še ni konec. Pravosodno ministrstvo že dolga leta deluje po ustaljenem vzorcu, ko se loti kriminalnih organizacij: najprej zapre nižje uradnike in jih zasuje s točkami obtožnice, da jih prepriča v sodelovanje in pričanje proti nadrejenim. Proti odstopljenemu predsedniku FIFA Seppu Blatterju obtožnice doslej še ni bilo.