Slovencem po delitvi točk ostale dodatne kvalifikacije

Slovenska nogometna reprezentanca je v 9. kolu kvalifikacij za EP 2016 igrala neodločeno z Litvo (1:1). Švica na EP.

Objavljeno
09. oktober 2015 15.23
Posodobljeno
09. oktober 2015 20.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je v devetem kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Stožicah igrala neodločeno z Litvo (1:1).

Slovenci so z današnjim rezultatom dokončno ostali brez možnosti za uvrstitev na drugo mesto, ki prinaša neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo, saj je Švica z visokih 7:0 premagala San Marino in se kot druga iz skupine E uvrstila na glavni del prvenstva.

Slovenski nogometaši so tekmo začeli odločno in nizali priložnosti, Litovci pa so se uspešno branili vse do 46. minute, ko je Marius Žaliukas v svojem kazenskem prostoru igral z roko, z bele točke pa je zadel Valter Birsa.

Varovanci Srečka Katanca so bili tudi v nadaljevanju boljši nasprotnik, nato pa so njihovo premoč ustavile težave z reflektorji - v 63. minuti so se ugasnile luči nad vzhodno tribuno. Reprezentanci sta po nekajminutnem premoru odločili, da kljub slabši vidljivosti nadaljujeta s tekmo, pri čemer je bil pri Slovencih opazen padec v igri.

Litva je to kaznovala v 85. minuti, ko je Branku Iliću spodrsnilo v kazenskem prostoru in ga je žoga zadela v ramo, gostje pa so imeli na voljo enajstmetrovko, ki jo je uspešno pretvoril Arvydas Novikovas za končnih 1:1.

Slovenija bo kvalifikacije končala s ponedeljkovo tekmo proti San Marinu (20.45).

PRVI POLČAS

Slovenski nogometaši so že na samem začetku tekme prikazali napadalno igro. Že po tridesetih sekundah je imel priložnost Robert Berič, ki je z leve strani meril mimo bližnje vratnice, v 4. minuti pa je z razdalje poskusil še Jasmin Kurtić, a je bil njegov strel prešibak in je končal v naročju vratarja Emilijusa Zubasa.

Slovenska ofenziva se je nadaljevala v deveti minuti s strelom Valterja Birse, ki ga je Zubas z dobrim posredovanjem odbil v kot, minuto kasneje pa je Rene Krhin sprožil z glavo in žogo poslal mimo desne vratnice.

Litovci so prvo pravo priložnost dočakali v 20. minuti ob prostem strelu. Izvajalec je bil Vykintas Slivka, ki je z leve strani meril v bližnji kot in zadel stransko mrežo.

Slovenija je stopnjevala napade in v 28. minuti dosegla gol, ko je Robert Berić premagal Zubasa s strelom med nogama, a so sodniki njegov gol upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Izid tekme je tako še naprej ostal 0:0, statistika pa je bila povsem na strani Slovenije - posest žoge 67:33, streli 9:3, koti 4:1.

Varovanci Srečka Katanca so v sodniškem  podaljšku le dočakali prvi gol. Jasmin Kurtić je z roba kazenskega prostora udaril proti golu, v kazenskem prostoru pa je z roko igral Marius Žaliukas in sodnik Björn Kuipers je pokazal na belo točko. Odgovornost za strel je prevzel Valter Birsa in natančno meril v levi spodnji kot. Prvi polčas se je končal z minimalnim vodstvom Slovenije.

DRUGI POLČAS

Selektorja sta drugi polčas začela z nespremenjenima enajstericama. Slovenija je imela še naprej pobudo na igrišču in v 54. minuti nevarno zapretila. Robert Berić je stekel za globinsko podajo in se na desni strani sam znašel pred Zubasom, ki pa je ustavil njegov strel.

Dve minuti kasneje je Valter Birsa streljal z razdalje in žogo poslal mimo desne vratnice, v 59. minuti pa je sprožil še Josip Iličić in meril prek vrat.

Slovenski selektor Srečko Katanec je v 62. minuti opravil prvo menjavo, z igrišča je poklical Roberta Berića in ga zamenjal z Zlatanom Ljubijankićem.

Po manj kot minuti nadaljevanja je sledila prekinitev, saj so se ugasnili reflektorji nad vzhodno tribuno. Reprezentanci sta se po nekajminutnem premoru odločili, da kljub manjši vidljivosti nadaljujeta s tekmo.

Tekma v nadaljevanju ni bila atraktivna, prekinitev je več kot očitno vplivala na igro slovenske reprezentance, kar je Litva kaznovala v 79. minuti. Takrat si je Branko Ilić ob predložku z desne strani privoščil napako in z ramenom posredoval v kazenskem prostoru, Kuipers pa je ponovno dosodil enajstmetrovko. Izvedel jo je Arvydas Novikovas in zanesljivo zadel za 1:1. Kmalu zatem so se nad vzhodno tribuno ponovno prižgali reflektorji in reprezentanci sta imeli boljšo vidljivost.

Po 90 minutah tekme je bil izid 1:1, glavni sodnik pa je zaradi težav z reflektorji dodal še pet minut igralnega časa. Rezultat se v tem času ni spremenil in reprezentanci sta osvojili po točko.

Katanec: S sodniki v kvalifikacijah nismo imeli sreče

»Mislim, da smo bili veliko boljši. Vedeli smo, da bo težko, vemo, da imamo, ne samo mi, tudi druge ekipe, težave proti tako zaprti različici. Fantom sem rekel, nobene panike. Smo tu, kamor spadamo po kakovosti. Tudi danes so se dogajale stvari, enajstmetrovka je škandalozna, sodnik je bil dober ... A za nas žal ne. Z njim res nimamo sreče. Nič, čakamo, čez tri dni imamo novo tekmo. Ni alibi, a bom povedal: s sodniki pa v teh kvalifikacijah res nismo imeli sreče,« je po tekmi povedal slovenski selektor Srečko Katanec.

Skupina E, deveto kolo

Slovenija - Litva 1:1 (1:0)

(Birsa 45+1/11-m; Novikovas 79./11-m)

Slovenija: S. Handanović, Jokić, Cesar, Ilić, Struna, Lazarević (80./Pečnik), Kurtić, Krhin, Birsa, Iličić (94./Matavž), Berić (62./Ljubijankić).

Litva: Zubas, Freidgeimas, Žaliukas (94./Mikuckis), Klimavičius, Slavickas, Panka, Žulpa, Černych (69./Česnauskis), Novikovas, Spalvis, Slivka (76./Petravičius).

--------------------------------

Anglija - Estonija 2:0 (1:0)

(Walcott 45., Sterling 85.)

Švica - San Marino 7:0 (1:0)

(Lang 17., Inler 55./11-m, Mehmedi 65., Djourou 72./11-m, Kasami 75., Embolo 80./11-m, Derdiyok 89.)

 

Lestvica

1. Anglija 9 9 0 0 28:3 27 točk*

2. Švica 9 6 0 3 23:8 18*

3. Slovenija 9 4 1 4 16:11 13

4. Estonija 9 3 1 5 4:8 10

5. Litva 9 3 1 5 7:15 10

6. San Marino 9 0 1 8 1:34 1

 

* Uvrščena na evropsko prvenstvo