Slovenci oktobra tudi za preboj iz 3. lige v Evropi

Nogomet: le Ronaldo streljal bolj pogosto kot Iličić. V primeru senzacije v Londonu troboj Katančevih z Walesom in BiH? 

Objavljeno
07. september 2017 01.33
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Natančno 80 odstotkov tekem so odigrali nogometaši v rednem delu evropskega boja za svetovno prvenstvo v Rusiji. Kvalifikacij za mundial 2018 še ni konec, saj si je le Belgija priigrala nastop ob gostiteljici Rusiji, drugi bodo na trnih tudi oktobra, Slovenci – tako upajo – še mesec dlje. Kljub temu je možno izluščiti več zanimivosti že danes.

Le sedem od 54 reprezentanc je v dosedanjih 216 tekmah (od 270) preživelo brez poraza, toda Belgija, Anglija, Nemčija, Srbija, Španija, Švica in Wales imajo različne možnosti za udeležbo na elitnem plesu, ki bo med 14. junijem in 15. julijem v enajstih ruskih mestih od Kaliningrada do Jekaterinburga. Ob Belgiji naj bi si oktobra priigrali vstopnice še Francija, Nemčija, Srbija, Poljska, Anglija in Španija, druge kandidate za nastop na SP čakajo naslednji mesec večji izzivi.

Eno največjih preprek bi morala za uspešen konec ciklusa preskočiti tudi Slovenija, saj v pičlih treh dneh še ni imela opraviti s tako zahtevnim izzivom, kakršnega predstavljata gostovanje pri favorizirani Angliji in nato soočenje s prerojeno Škotsko v Stožicah. Po zadnjih tekmah je znano, da bi Slovenija v primeru ugodnega razpleta v skupini – šest osvojenih točk in neuspeh Slovaške v Glasgowu – bila troboj z Walesom in BiH. Omenjene reprezentance bi lahko imele na posebni lestvici drugouvrščenih po 14 točk, najslabši med tremi pa ne bi videl dodatnih kvalifikacij. Ta čas imajo enako število točk in naslednjo razliko v golih: Slovenija 7:4, BiH 10:8 in Wales 6:5. Slovencem bi torej v primeru zmag z Anglijo in Škotsko kazalo obetavno, saj njihovi morebitni tekmici prav tako čakata zahtevna izpita. Wales bo igral v gosteh z Gruzijo in nato doma z Irsko, ki bo prav v Cardiffu lovila drugo mesto, s katerim bi osrečila Slovenijo, saj premore točko manj. BiH bo igrala z vodilno Belgijo doma in obiskala Estonijo.

Slovenski nogometaši po osmih kolih kvalifikacij kotirajo pod vrhom v različnih statističnih kategorijah. Josip Iličić je denimo zbral 44 strelov, manj le od »nezemljana« Cristiana Ronalda (64). »Jojo« je nanizal 14 strelov na vrata, 16 mimo vrat, 14 strelov so mu blokirali branilci. Tovrstna Ronaldova strelska statistika znaša 29/18/15, dvakrat je zadel tudi vratnico. Ni nenavadno, da najboljši strelci prihajajo iz ta čas najboljših reprezentanc v Evropi, kakršne so portugalska, poljska in belgijska – na vrhu lestvice so Ronaldo (14), Robert Lewandowski (12) in Romelu Lukaku (10), Iličić je med vsemi v skupini F najuspešnejši. Če bi upoštevali njegov strelski učinek in podaje za gol, bi si delil prvo mesto z nedavnim krvnikom Slovencev v Trnavi Adamom Nemcem (oba po 3 gole in 4 podaje), sledijo Škot Leigh Griffiths (3+3), Anglež Harry Kane (3+1) in Slovak Marek Hamšik (2+3). To statistično rubriko je zapolnilo še sedem slovenskih adutov: Benjamin Verbič (2+0), Valter Birsa (1+1), Rok Kronaveter, Milivoje Novaković, Boštjan Cesar in Rene Krhin (vsi po 1+0) in Jasmin Kurtić (0+1).

Oktobra bodo odločali tudi o razvrstitvi 55 reprezentanc v prihajajočo evropsko ligo narodov, ki bo zaživela kot del kvalifikacij za vseevropsko prvenstvo leta 2020. Uefa bo razvrščala reprezentance upoštevaje jakostni količnik, po katerem Slovenija kotira na 25. mestu, kar bi bilo dobro popraviti. Dvanajst najvišje rangiranih ekip bo pristalo v skupini A, drugih dvanajst v skupini B in tako naprej. Slovenija (količnik 26,198) je najboljša v skupini C, z uspešnim zaključkom ciklusa bi gotovo prehitela Madžare (26,336), ki ležijo na dnu skupine B. Razlika bi bila očitna. Če bi žrebali skupine za ligo narodov danes, bi bila Slovenija v družbi Albanije, Črne gore, Srbije, Škotske, Češke, Romunije, Grčije, Bolgarije, Izraela, Norveške, Cipra, Finske, Estonije in Azerbajdžana. V skupini B ležijo Rusija, Severna Irska, Slovaška, Švedska, Nizozemska, Ukrajina, BiH, Avstrija, Turčija, Irska, Danska in Madžarska.