Slovenci pred polnimi tribunami, saj gledalce vabi tudi Đoković

Dvoranski nogomet: slovenska reprezentanca danes ob 18.30 odpira evropsko prvenstvo proti domači Srbiji.

Objavljeno
01. februar 2016 20.37
Posodobljeno
02. februar 2016 11.00
brez naslova
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Zaradi vzdušja na tribunah in pomembnosti rezultata se bo slovenska reprezentanca danes počutila, kot da igra finale EP in ne otvoritveno tekmo. Ob 18.30 se bo pomerila s Srbijo, ki je gostiteljica prvenstva. Zmaga je skoraj nujna, če se Slovenija želi uvrstiti v četrtfinale. V skupini A igra še Portugalska, ki bo s številnimi velemojstri skoraj gotovo osvojila prvo mesto v skupini.

Slovenci bodo danes postali del zgodovine, saj bodo sodelovali na otvoritveni tekmi evropskih prvenstev z največ gledalci. Dosedanji rekord je 8000 ljudi iz Splita, ko je EP 2012 gostila Hrvaška, v beograjski areni pa drevi pričakujejo vsaj desettisočglavo množico. Morda bo dvorana celo razprodana (11.300 ljudi), če bo udeležbo dokončno potrdil Novak Đoković. Srbski teniški junak, ki je v domovino iz Melbourna prispel z naslovom OP Avstralije, je namreč ambasador EP v dvoranskem nogometu. Med številnimi srbskimi zastavami in bobni pa bo tudi nekaj slovenskih duš. Iz različnih slovenskih krajev, kjer živijo z neodbojno nogometno žogo (Litija, Dobovec, Podčetrtek …), je v Beograd pripotovalo približno 400 navijačev.

Nov rekord po številu gledalcev na otvoritveni tekmi bodo lahko čez dve leti lovili slovenski organizatorji, ki bodo evropsko prvenstvo gostili v dvorani Stožice v Ljubljani, ki sprejme 12.480 ljudi. Slovenija bo tako po Hrvaški in Srbiji še tretja država iz nekdanje skupne države Jugoslavije, ki bo gostila najboljše evropske dvoranske nogometaše. Vprašanje je le, kje bodo dobili tako slovitega ambasadorja, kot je tokrat Đoković. Morda bodo nagovorili Petra Prevca, če bo takrat še vedno najboljši smučarski skakalec na svetu, saj slovenski orli radi igrajo dvoranski nogomet. Za slovenske reprezentante je ta čas v ospredju prvenstvo v beograjski areni, ki so jo spoznali na dveh treningih. Zdravstvenih težav v moštvu ni, edina posebnost je, da je zaradi študijskih obveznosti doma ostal vratar Igor Bratić, ki se bo v Beograd odpravil ob morebitnih zdravstvenih težavah soigralcev. Največ dela bo imel selektor Andrej Dobovičnik, ki ima poleg vodenja reprezentance še obilo sestankov z organizatorji, delegati in sodniki. »Zdaj moramo pokazati, kako dobro smo se pripravljali v zadnjih mesecih,« je povedal Dobovičnik.

Selektor ne ve natančno, kakšno vrednost imata visoki zmagi na pripravljalnih partijah proti Združenim državam Amerike (14:0 in 8:1). »Tekmec je bil malce prelahak, zato nismo dobili pravih odgovorov, toda pristop je bil dober,« je ocenil. V četrtfinale se bosta iz vsake skupine uvrstili najboljši dve reprezentanci. Poleg favorizirane Portugalske je torej prostor še za eno, prav zato bo današnji obračun s Srbijo ključnega pomena. »Vse podrobnosti se bomo dogovorili tik pred tekmo,« je razkril Dobovičnik. »Srbi imajo vrhunsko ekipo in prednost, da lahko rotirajo več igralcev, med njimi so tudi levičarji,« je pristavil.

In še zanimivost – Slovenija je ena od šestih reprezentanc, ki na evropskem prvenstvu v Beogradu nima nobenega naturaliziranega Brazilca. Takšne reprezentance so še Hrvaška, Srbija, Španija, Madžarska in Češka.