Slovenci senzacionalno premagali evropske prvake Špance

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP v Mariboru premagala Španijo (1:0).

Objavljeno
22. marec 2016 14.59
Posodobljeno
22. marec 2016 18.50
M. Ž.
M. Ž.

Maribor - Slovenski reprezentanci v dvoranskem nogometu je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo uspel izjemen podvig, saj je v mariborski dvorani Tabor z 1:0 premagala aktualno evropsko prvakinjo in svetovno podprvakinjo Španijo (1:0).

Varovanci Andreja Dobovičnika so se kljub odsotnosti Mateja Fiderška, Alena Mordeja in Gašperja Vrhovca srčno zoperstavili favorizirani Španiji in edini gol dosegli v 19. minuti, ko je s približno 15 metrov mojstrsko zadel Alen Fetić.

Slovenci so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik in sprožili več strelov (13:10), v nadaljevanju pa se je razmerje moči nagnilo povsem na stran Špancev, ki so zagospodarili na igrišču in si pripravili več priložnosti (streli 43:20, v okvir 21:6), vendar pa je vse njihove poskuse ustavil izjemni Damir Puškar (19 obramb).

Slovenci so tako na petnajsti medsebojni tekmi s Španijo dočakali sploh prvo zmago (ob tem imajo še dva neodločena izida in dvanajst porazov), vendar pa je za njimi le polovica naloge, saj jih čaka še povratna tekma, ki bo 12. aprila v Melilli.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Slovenski selektor Andrej Dobovičnik je v začetno postavo uvrstil Damirja Puškarja, Roka Mordeja, Kristjana Čujca, Igorja Osredkarja in Alena Fetića.

Slovenci so se na začetku tekme dobro zoperstavili favoriziranim Špancem in nekajkrat nevarno ogrozili njihova vrata. Gostujoči čuvaj mreže Paco Sedano je moral prvič resneje posredovati v peti minuti ob strelu Tilna Štendlerja, v isti minuti pa je bil na pravem mestu tudi ob prostem strelu Fetića. Za domače je najlepšo priložnost zapravil Osredkar, ki se je v sedmi minuti sam znašel pred Sedanom, a žogo poslal mimo leve vratnice. Ramerje strelov je bilo 7:5 za Slovence.

Španski nogometaši so imeli v prvem polčasu žogo več v svojih nogah, vendar pa so jih Slovenci dobro ustavljali. Ne le to, v 19. minuti so presenetljivo tudi povedli. Alen Fetič je priboril prosti strel 15 metrov od španskih vrat, ga tudi izvedel in sprožil pravcati projektil, ki se je od prečke odbil v gol.

Slovenija je polčas dobila z 1:0. Varovanci Andreja Dobovičnika so v prvem delu sprožili več strelov (13:10) in imeli na voljo več kotov (4:0).

Drugi polčas

Slovenci so se na začetku drugega polčasa soočili s hudo ofenzivo Španije. Vratar Puškar je v 22. minuti dvakrat zelo dobro posredoval ob strelih Fernandaa, dve minuti kasneje pa je ustavil še poskus Miguelina. Po skupno 25 minutah je bilo razmerje strelov že 20:13 za Špance.

Domači čuvaj mreže Damir Puškar je bil ponovno na preizkušnji v 24. minuti, ko sta ga v razmaku šestih sekund poskušala premagati Alex in Aicardo, vendar pa se je izkazal z novima obrambama in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Španska reprezentanca je bila v 36. minuti zelo blizu izenačenju, ko je Sergio Lozano močno sprožil s prostega strela in zadel desno vratnico, tako da je ostalo pri minimalnem vodstvu Slovenije.

Domačini so v zadnji minuti tekme dočakali dve priložnosti, vendar pa sta bila Kristjan Čujec in Rok Mordej neuspešna. A to ni bilo usodno, Slovenci so dočakali sezonacionalno zmago.

IZJAVI PO TEKMI

Dobovičnik: Španci so nas podcenili

»To je bila zelo zahtevna tekma, Španci prišli v popolni postavi in v vrhunski formi, še okrepili so se, bili željni dokazovanja, niso pričakovali odpora in niso nas podcenili. Našim fantom je treba čestitati, naš gol je gorel šest minut drugega polčasa, igrali smo s svetovnimi in evropskimi prvaki. Že moje izjave pred tekmo so bile 'v svojih škornjih', kot rečemo, imeli smo veliko težav, zelo težko sem sestavil ekipo. Vesel sem za fante, to ni samo ena zmaga, tudi mlajšim generacijam prinaša pomembne točke, to je kapital, ki ga bomo skušali še izkoristiti. Povratna tekma bo zelo zahtevna, Alen Fetić zaradi kartonov ne potuje z nami, danes pa je odigral vrhunsko tekmo. A s temu fanti se ne bojim iti nikamor. Če bo to dovolj, pa še ne vemo. Zahvaljujemo se publiki, da so iz nas potegnili zadnje atome moči,« je po veliki zmagi povedal slovenski selektor Dobovičnik.

Puškar: To je bila tekma moje kariere

»Zadovoljen sem s svojo predstavo, bila je plod naše borbenosti, moram pohvaliti celo ekipo. Na takih tekmah se veliko pričakuje od vratarja in če ne prejme gola, je to velika stvar. Morda se bom tega začel zavedati šele jutri, ob sedmi uri zjutraj v službi, ko bom začel delati. Zaenkrat je to tekma moje kariere, sem zadovoljen. Od povratne tekme ne bi preveliko pričakoval, saj lahko pričakujemo še bolj agresivno Španijo, a dokler so sanje dovoljene, lahko sanjamo. Fetiću čestitam za vrhunski gol, kapo dol celi ekipi, fantje so se borili fenomenalno,« je povedal prvi junak tekme Damir Puškar.

Kvalifikacije za SP 2016

Slovenija - Španija 1:0 (1:0)

(Fetić 19.)

Nizozemska - Azerbajdžan 1:5 (1:2)

(El Ghannouti 10.; Amadeu 5., 29., Fineo 13., Augusto 28., Borisov 31.)

Srbija - Portugalska 1:2 (0:2)

(Perič 26.; Matos 13., Cardinal 16.)

Slovaška - Ukrajina 0:6 (0:2)

(Gricina 15., 23., 33., Kiseljov 17., Borsuk 28., Žurba 29.)

Belorusija - Rusija 1:4 (1:3)

(Černik 11.; Robinho 4., Abramov 9., 34., Liskov 13.)

Madžarska - Italija 0:3 (0:0)

(Merlim 23., 34., Mammarella 24.)

Poljska - Kazahstan 1:1 (0:1)

(Mikolajewicz 40.; Žamankulov 4.)