Slovenci v Beogradu nabirajo izkušnje

Slovensko reprezentanco v dvoranskem nogometu čakajo kvalifikacije za SP 2016 in domače EP 2018.

Objavljeno
09. februar 2016 20.20
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Beograd – Realnost je bila močnejša od pričakovanj, zato slovenski reprezentanti v dvoranskem nogometu izločilne boje evropskega prvenstva spremljalo prek televizijskih ekranov. V težki skupini s Srbijo in Portugalsko so ostali brez uvrstitve v četrtfinale, zato že razmišljajo o prihodnjem evropskem prvenstvu, ki ga čez dve leti gosti Slovenija.

Pri obeh porazih na evropskem prvenstvu v Beogradu je bilo pri slovenski reprezentanci očitno, da je popustila v drugem polčasu. Proti Srbiji je po prvih dvajsetih minutah v rokah držala remi z 1:1 in proti Portugalski z 2:2, a nato v obeh primerih v nadaljevanju prejela kar po štiri zadetke. »Za to raven potrebuješ veliko igralcev, ki jih mi nimamo. Vprašanje je, kdaj bo Slovenija imela dovolj kakovostnih igralcev na klopi, da bo lahko zdržala visok ritem na najvišji ravni. Vsak lahko opazi, da imamo probleme, ko se polčas približuje koncu,« je povedal selektor Andrej Dobovičnik, ki je reprezentanco vodil na zadnjih štirih evropskih prvenstvih. Pod njegovim vodstvom je izbrana vrsta naredila presežek le na prejšnjem EP, ko se je prebila v četrtfinale. Enak cilj je imela v Srbiji, a bila daleč od uspeha. »Dosegli smo manj od pričakovanj, toda kljub temu smo dobili nekaj informacij, kje lahko še napredujemo. Jasno je, da se težko kosamo z velikimi nacijami, ki lahko iz kvantitete naredijo tudi kvaliteto,« je ocenil Dobovičnik.

Časa za morebitne spremembe ni veliko. Med 22. marcem (prva tekma) in 12. aprilom (povratna tekma) slovensko reprezentanco čaka zadnja faza kvalifikacij za premierni nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo jeseni v Kolumbiji. Žreb parov bo ta petek ob 12. uri v Beogradu. Možni nasprotniki Slovenije so Ukrajina, Azerbajdžan, Rusija, Španija, Portugalska in Italija. »Časa ne bo veliko, saj bodo reprezentančne akcije potekale v še bolj minimalnem obsegu kot do zdaj. Predvsem bo pomembno, v kakšnem tekmovalnem ritmu bodo igralci v svojih klubih,« je rekel Dobovičnik.

Manj stresno bo obdobje pred naslednjim EP leta 2018, kamor je Slovenija že uvrščena, saj bo v dvorani Stožice gostiteljica prvenstva. »Čeprav smo v Beogradu pričakovali več in smo zdaj razočarani, smo pred domačim evropskim prvenstvom optimistični,« poudarja Vlado Močnik, predsednik komisije za dvoranski nogomet pri NZS. »Prvenstvo v Beogradu je organizacijsko na zelo visoki ravni, vsaj če ga primerjamo s prvenstvi v Antwerpnu in Zagrebu. V Beogradu imamo svojo strokovno službo, ki spremlja celoten potek dogajanja in nabira izkušnje. Med njimi je Aleks Štolfa, ki bo vodja prvenstva v Sloveniji, zraven pa so še štirje ljudje iz slovenske nogometne zveze,« pravi Močnik, ki je prepričan, da bodo tudi v Ljubljani organizirali brezhibno prvenstvo: »Naša zveza bo zagotovo imela vse pod kontrolo, zato težav ne bomo imeli. To bo vrhunec za slovenski dvoranski nogomet.« Evropsko prvenstvo v Beogradu je organizacijsko uspešno predvsem zaradi polnih tribun, kar je zasluga domače reprezentance, ki se je uvrstila v polfinale. Za uspešno prvenstvo čez dve leti tako Slovenija potrebuje konkurenčno reprezentanco, ki bo sposobna priti v izločilne boje. »Okostje reprezentance bo enako. Moštvo smo začeli sestavljati na prejšnjem prvenstvu v Antwerpnu, zraven pa bomo skušali priključiti nekaj mladih igralcev. Edino vprašanje je, ali bomo imeli dovolj velik dotok novih nogometašev,« ocenjuje Močnik. Očitno ne bo nobenih sprememb niti na selektorskem stolčku, kjer ima Dobovičnik podporo vodilnih ljudi pri NZS.

»Naš načrt je, da evropsko prvenstvo čez dve leti pričakamo v enaki zasedbi v igralskem in strokovnem štabu,« je jasen Močnik.