»Slovenija bo konkurenčna vsem«

Nogomet: Selektor Kavčič pred današnjim žrebom lige narodov.

Objavljeno
23. januar 2018 20.15
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Štiričlanska delegacija Nogometne zveze Slovenije (NZS) odšteva ure do žreba lige narodov, novonastalega tekmovanja reprezentanc pod dežnikom Uefe. Danes opoldne bodo znane ekipe, s katerimi bo Slovenija poskušala iztržiti čim več med septembrom in novembrom ter ostati v igri za nastop na euru 2020 tudi po tej poti. Premierni ples kroglic za selektorja Tomaža Kavčiča v članski konkurenci bo hkrati 13. žreb za Slovenijo, ki je prvič samostojno krenila v boj za euro 1996 v Angliji.

S kakšnimi občutki se podajate na žreb skupin lige narodov? To bo vaš prvi tovrstni žreb v članski konkurenci.

Drži, toda sorazmerno podobne postopke smo večkrat prestali tudi v konkurenci reprezentance do 21. leta. Ne čutim nič posebnega, le osnovno pozitivno pričakovanje, saj na razplet žreba tako ali tako ne moremo vplivati.

V drugem bobnu bodo kroglice z napisi Grčija, Srbija, Albanija in Norveška. Imate kakšno posebno željo, konkretno željeno tekmico iz tega bobna?

Rad bi poudaril, da so reprezentance iz bobnov 1 in 2 po kakovosti izjemno izenačene. Kdo lahko danes zatrdi, da bo kaj lažje premagati Grke ali Srbe, kot pa bi bilo igrati z Madžari, Romuni in Škoti, ki bodo z nami v prvem bobnu in se z njimi ne moremo srečati? Prav zaradi tega nimam posebne želje pred žrebom. Vem le, da bomo lahko z vsakim igrali najmanj enakovredno, saj premoremo dobro reprezentanco in bomo gotovo vsakomur konkurenčni.

Koliko »lažji« je tretji boben? V njem bodo čakali Črna gora, Izrael, Bolgarija in Finska.

Z večino med njimi smo se že opekli, zato spoštujem vse. Ne bi se rad ponavljal, toda ne glede na razplet žreba bomo izhajali zgolj iz sebe, svojih odlik in prednosti, zato želim do septembra predvsem odlično pripraviti slovensko reprezentanco. Kandidati za našo skupino iz bobna 3 morda delujejo manj zveneče kot tisti iz višjih bobnov, toda celotna raven C v ligi narodov je zelo izenačena in bodo odločale malenkosti.

Povejte, bi si bolj želeli igrati v skupini s štirimi reprezentancami, da bi torej igrali tudi z enim od kandidatov Ciper, Estonija in Litva, ali bi raje pristali v skupini s tremi ekipami? V tem primeru bi namreč igrali dve tekmi manj, lahko bi si izbrali dodatnega partnerja za prijateljski dvoboj.

Če bi lahko izbiral, bi se odločil za drugo možnost, toda na žreb ne morem vplivati, zato bom sprejel, kar bo.

Nekoč so si selektorji želeli izogniti tudi dolgim potovanjem, je to še aktualno?

Izjemoma še, toda v našem primeru se nam ne obeta nobena zares ekstremno dolga pot, vse je namreč obvladljivo z letalskimi prevozi. Liga narodov bo v vsakem primeru zanimiva iz večih zornih kotov, zato pričakujem dobre in privlačne tekme za stroko in navijače.