Slovenija naposled kot Italija: Katanec kot Conte

Prijateljska tekma s Kolumbijo ponudila nekaj alternativnih rešitev. Marca s San Marinom, junija z Anglijo.

Objavljeno
20. november 2014 03.16
Srečko Katanec,Ljubljana Slovenija 08.10.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Srečko Katanec je zadel v polno s prijateljsko tekmo proti Kolumbiji, meni del navijačev, ki želi videti svežo kri v slovenski reprezentanci. Drugi menijo, da se je znašel selektor pred zahtevnim izzivom, s kom in na kakšen način igrati naslednji kvalifikacijski tekmi s San Marinom (27. 3.) in Anglijo v Ljubljani (14. 6.).

Večinski del navijačev je že spregovoril: mehiško valovanje in poskakovanje ob napevu »Kdor ne skače, ni Sloven'c« kljub porazu s Kolumbijo sta bila kar zgovorna. Slovenci so dobili v Stožicah, po kar so prišli: živahno igro z veliko teka in dvobojev ena na ena ter borbenost obeh tekmecev, ob tem pa so videli v živo Jamesa Rodrigueza, morda najboljšega igralca na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Zahtevnejši del občinstva je vendarle iskal še nekaj več: v zadnji tekmi koledarskega leta 2014 je želel videti na delu morebitne adute, ki bi lahko prišli prav Katancu v nadaljevanju boja za evropsko prvenstvo v Franciji. To, koliko džokerjev za pot do eura smo dobili ob severni ljubljanski obvoznici, bo pokazala analiza, kot radi rečejo trenerji, zagotovo pa smo dobili kakšno novo ime.

Navijači in del medijev so v zadnjem času tako ali tako zahtevali radikalno prevetritev reprezentance, četudi je Slovenija osvojila več točk v skupini E od marsikaterega favorita. Pregled lestvic drugih skupin razkriva, da Avstrija kotira višje kot Švedska in Rusija, Slovaška je pred Španijo, Poljska pred Nemčijo, Grčija pa celo za Ferskimi otoki. In, ne nazadnje, San Marino je v slovenski skupini E remiziral z Estonijo in osvojil prvo kvalifikacijsko po letu 2001. Kdor bi pred septembrom napovedal takšen razplet prvega dela kvalifikacij, bi ga razglasili za analfabeta. Dodatno pregledovanje lestvic razkriva še nekaj: kakovost tekmecev, ki so se v prejšnjih kvalifikacijah borili s Slovenijo za Brazilijo 2014 – Islandija je na lestvici pred Nizozemsko in Turčijo, Ciper pred Belgijo in BiH, Norveška pa ob boku favoriziranih Hrvaške in Italije.

Zanimiv je tudi pogled v soseščino, kjer nogometno igro častijo skoraj tako visoko kot papeža v Vatikanu. Gre za to, da je trenutni položaj italijanske reprezentance in selektorja Antonia Conteja podoben razmeram v Sloveniji. Italijani imajo po štirih kolih 10 točk (3-1-0), toliko kot Hrvati, toda tamkajšnja javnost in navijači so nezadovoljni z igro reprezentance, ob tem pa pogrevajo teme, ki so ad acta. Conte je pomladil in prevetril reprezentanco, kot je zahtevala javnost po spodrsljaju v Braziliji, toda za gradnjo nove uspešne generacije je potreben čas. »Želite prenovo, zdaj pa zahtevate rezultate čez noč. Zmagali smo na petih tekmah, eno pa remizirali. Dokazali smo, da lahko igramo z vsakim, toda pri tem nam ne bo nihče pomagal. Kljub temu, da klubi ne razumejo položaja reprezentance, v medijih pa iščejo le afere, kot je nedavna z Mariem Balotellijem, smo nanizali pet zmag. Če želimo ujeti stik z najboljšimi, nas čaka še veliko dela, časa za to, da bi delal s fanti, pa nimamo. Naslednja tekma bo denimo šele marca,« je po zmagi v prijateljski tekmi z Albanijo pojasnil Conte, nato pa bil še bolj konkreten: »Če reprezentanca ni nad vsem, torej tudi nad klubi, potem to javno priznajmo in vsak bo nosil svoj del odgovornosti.« Gre za to, da nekateri igralci »ne morejo« priti na reprezentančne zbore, nato pa igrajo za svoje klube ...

Ob besedah Antonia Conteja se je težko izogniti primerjavi s slovenskim selektorjem Srečkom Katancem. Ljubljančan leto dni govori podobno kot Conte v zadnjih mesecih, večkrat je izpostavil, da ga zanima igranje močnih prijateljskih tekem (Alžirija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija), ki ti ponudijo več kot zmage z avtsajderji, in tudi Katanec je imel svojega »Balotellija«. In tako kot Slovenija ne more biti favorit v dvobojih s Švico in Anglijo, se trenutni rod Italijanov ne more primerjati s sanjsko zasedbo Hrvaške, kar je potrdila tudi tekma v Milanu, ko so »ognjeviti« skrili žogo »azzurrom«.

Trenutni Italija in Slovenija lahko izpolnita svoja cilja le z borbenostjo, ki temelji na vrhunski telesni in psihološki pripravljenosti. Tudi s tega zornega kota sta Conte in Katanec na istem čolnu: takšna sta bila kot nogometaša, podobna sta kot trenerja. Pri vsem skupaj bo ključno, ali bo Katanec v zimskih mesecih opravil uspešno analizo videnega na osmih letošnjih tekmah. Da bi torej vedel, s kom in na kakšen način kreniti v edini kvalifikacijski tekmi pred odločilnim septembrskim finišem. San Marino in Anglija bosta ponujala specifični zgodbi. Katanec je namignil, da bi lahko naslednje leto kaj spremenil, toda ne v razmerah nerealnih pričakovanj. Pomladitev lahko izpelješ čez noč, rezultat se gradi veliko dlje, predvsem pa ne le z mladimi. To, da bo Slovenija na novembrski lestvici FIFA padla s 36. na 43. ali 44. mesto, nič ne šteje. Pomembne bodo le naslednje (kadrovske) poteze selektorja in odgovornih v slovenski nogometni družini.