Slovenija ujela Avstrijo s selektorjem Kavčičem

Predsednik NZS Radenko Mijatović ima na mizi ponudbe iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije, svoje kandidate ponujajo različni lobiji, tudi vinogradniški in kuharski, Mijatoviću je razumljivo najbližje predlog stroke.

Objavljeno
19. november 2017 23.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Sanje številnih Slovencev je vrsto let predstavljal ideal, po katerem naj bi Slovenija (p)ostala jugoslovanska Švica, karkoli naj bi to pomenilo. Nerealna zamisel nemara ne bo nikdar uresničljiva, četudi premore Slovenija v marsičem večji potencial kot najbogatejša alpska država. Tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin je nedavno zatrdil, da smo Slovenci najmanj tako sposobni kot Švicarji, ki jih spoznava od lanske zmage v Atenah. Bližje kot Švica leži Avstrija, a tudi primerjava s severno sosedo se zdi nesmiselna. Ne nazadnje so si Avstrijci pridobili neulovljivo izhodiščno prednost že v 19. stoletju.

Najbrž ni naključno, da slovenske nogometne ekipe v sosedskem dvoboju z Avstrijo niso bile uspešne, če odštejemo prijateljsko tekmo v Linzu, ko sta opozorila nase Primož Gliha in Ermin Šiljak. Austria je bila premočna za najboljša slovenska kluba Maribor in Olimpijo. Bogata država z eminentno zgodovinsko tradicijo zmaguje tudi v blagovni menjavi s Slovenijo, v povprečju ustvari približno 700 milijonov evrov letnega presežka. Tudi znamenita lakirnica v Hočah ni bila prva investicija Magne v osrčje Štajerske. Prav Frank Stronach, milijarder na čelu Magne, je leta 2013 vbrizgnil v NK Maribor milijon evrov, da je Robert Berić odšel v bližnji Gradec.

Prav tako ni naključno, da so vrhunsko organizirani Avstrijci odpravili dvome o imenu novega selektorja že konec oktobra. Švicarski trener Marcel Koller, ki je uspešno vodil avstrijsko reprezentanco zadnjih šest let, v zameno pa prejemal 1,3 milijona € letno – med selektorji z zadnjega eura so bili bolje plačani le Hodgson, Conte, Terim, Löw, Del Bosque in Deschamps –, ni dobil nove pogodbe, Avstrijci so angažirali Franca Fodo, Nemca, ki resda izhaja iz graške trenerske šole.

Če v Petišovcih ne bodo odkrili enormnih zalog nafte, bomo najbrž zaman čakali leto, v katerem bo Slovenija ustvarila presežek v blagovni menjavi z Avstrijo. Slednjo je »lažje« preseči v športnih izzivih. Če ne drugega, Maribor igra v ligi prvakov, večkrat bogatejši Salzburg v evropski ligi. Avstrijce naj bi ujeli tudi z izborom naslednika Srečka Katanca. Avstrijci so se odločili za svojo šolo, tudi vodstvo Nogometne zveze Slovenije naj bi prisluhnilo glasu domače stroke, ki je večkrat prišla do lige prvakov, evropskega in svetovnega prvenstva, in ta je – upoštevaje različne dejavnike – izbrala Tomaža Kavčiča, dolgoletnega selektorja ekipe U-21, ki je v zadnjem letu spremljal nekdanje varovance tudi v vlogi Katančevega sodelavca. Predsednik NZS Radenko Mijatović ima na mizi ponudbe iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije, svoje kandidate ponujajo različni lobiji, tudi vinogradniški in kuharski, Mijatoviću je razumljivo najbližje predlog stroke.

Novi slovenski selektor naj bi začel opravljati delo na isti dan kot avstrijski – 1. januarja. Tako bi imel na voljo čas za nujne pogovore z reprezentanti pred začetkom pomembne marčevske akcije.