Črn zaključek Slovenijo v Baslu pahnil iz nebes do pekla

Slovenska nogometna reprezentanca je na tekmi proti Švici v 80. minuti še vodila z 2:0, a nato izgubila z 2:3.

Objavljeno
05. september 2015 14.44
Posodobljeno
05. september 2015 20.00
SOCCER-EURO/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Basel - Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016 izgubila proti Švici z 2:3. Poraz, ki bržkone že zapira vrata za drugo mesto in neposredno uvrstitev na glavni turnir v Francijo, je izjemno boleč, saj so varovanci Srečka Katanca v rokah že držali zanesljivo zmago z 2:0, a v zadnjih desetih minutah zapravili lepo prednost, Švicarji pa so z dvema rezervistoma uprizorili popoln preobrat in osvojili nove tri točke.

Potem ko je ob koncu prvega polčasa zadel Milivoje Novaković po sijajni podaji Josipa Iličića in je drugi del s povišanjem vodstva odprl Boštjan Cesar, je bila Slovenija že na pragu raja. A sledila je že tolikokrat videna zgodba o zapravljeni prednosti. Le še deset minut bi morali zdržati, pa bi se s Švicarji na lestvici izenačili na drugem mestu. Toda ko so domači po prvem golu Josipa Drmića dobili krila, jih je bilo težko ustaviti, sledil je še zadetek Valentina Stockerja, tik pred sodnikovim žvižgom pa še odločilni žebelj Drmića v slovensko krsto.

Katančevi fantje se bodo morali po težkem porazu hitro pobrati, že v torek jih namreč čaka nova tekma, v Ljudskem vrtu bo gostovala Estonija, ki je danes premagala Litvo in je tako na lestvici pred Slovenci. Dodatno skrb vzbuja poškodba Novakovića, ki je v drugem polčasu tekmo končal na nosilih in z bolečinami v rami.

»To je nogomet. Dogajajo se takšne in drugačne stvari. Čestitke Švici, zadeli so trikrat, mi le dvakrat. Imeli smo še priložnosti, a nam ni uspelo doseči zadetka. Za prvih 75, 80 minut nimam fantom česa očitati. Lahko jim le čestitam v vsakem pogledu. Očitno se zelo počasi učimo. Ne zavedamo se, ali je prva ali 90. minuta in da je treba včasih žogo poslati na tribune. Fantom sem svoje povedal, treba je dvigniti glave, že v torek nas čaka nova tekma. Jokati za nazaj je brezpredmetno. Čaka nas nov težak z Estonijo. Seveda je to šok, ampak moramo se pobrati,« je po tekmi povedal Katanec.

Prvi polčas: sijajna akcija Iličića za gol Novakovića

Selektor Slovenije je v napad poslal Novakovića, za njim je igral Iličić, na levem boku Kevin Kampl, na desnem pa Valter Birsa.

Slovenci so pogumno začeli, a se že v tretji minuti znašli v nevarnosti, ko so slabo izbijali žogo, kar pa domači k sreči niso izkoristili. Bi pa kmalu na drugi strani v podobni situaciji Švicarje presenetil tudi Iličić. Švicarji so nevarneje prodirali in imeli po prekršku Birse nad Stephanom Lichtsteinerjem prosti strel, ki pa je varno pristal v rokah Samimrja Handanovića. Toliko nevarnejša je bila naslednja prekinitev in strel Švicarjev iz kota, Timm Klose je streljal z glavo, a preko vrat.

Slovenci so se v uvodnem delu tekme večinoma branili in le redko pripravili kakšno napadalno akcijo. Poskusil je Jasmin Kurtić, a streljal preslabo, na drugi strani je poskusil Haris Seferović. Pred slovenskimi vrati je bilo vse bolj vroče. Po prekršku Kurtića nad Lichtsteinerjem je v 23. minuti prosti strel izvedel Xherdan Shaqiri, stoodstotno priložnost za zadetek pa je znova imel Klose, toda izkazal se je Handanović in sijajno izbil žogo.

Kar nekaj sreče so imeli Slovenci, ko je Iličić pet minut pozneje naivno zapravil žogo v napadu, Švicarji pa so množično krenili v protinapad. Na slovensko srečo je Shaqiri grdo zgrešil žogo pred golom, slovenski vratar pa je upravičeno oštel soigralce. Ti so vendarle začeli pogumneje tudi napadati, se trdo borili v obrambi in blokirali strele Švicarjev, zagrešili pa tudi nekaj konkretnih prekrškov, zaradi katerih sta rumena kartona prejela Kampl in Novaković.

V 43. minuti je le prišla tudi najlepša priložnost za Slovenijo. Po prekrpku nad Iličićem je prosti strel pred gol poslal Birsa, tam pa je bil sam Boštjan Cesar, odlično streljal z glavo, a vratar Yann Sommer se je odzval z mojstrsko obrambo. Igra se je razživela, Švicarji so zapravili še en protinapad, nato pa je sledila sijajna akcija Slovenije. Iličić je minuto pred koncem rednega dela na sredini igrišča sprejel podajo, požrtvovalno prodrl po levi strani in podal do Novakovića, ki je nato še ukanil švicarskega vratarja in zadel za presenetljivo vodstvo Slovenije v Baslu. Na odmor so tako odšli s pomembno prednostjo, Švicarji pa so po seriji lepih priložnosti dobili kazen za strelsko neučinkovitost.

Drugi polčas: najprej šok za Švicarje, nato za Slovence

Kakšen začetek drugega polčasa. Slovenci so priborili kot, odlični podajalec Birsa je poslal predložek pred gol, znova pa se je žoga znašla na glavi kapetana Cesarja in tokrat zletela mimo Sommerja v gol. Slovenski branilec je tako dobil novo priložnost in Švicarje pripravil pravi hladen tuš na začetku drugega dela. In nato še priložnost za 3:0. Iličić je v 50. minuti ukradel žogo in stekel v protinapad. Sam je bil pred švicarskim vratarjem in želel zadeti z lobom, toda Sommer je s svojimi dolgimi rokami ujel žogo in preprečil senzacijo.

Slovenci so kmalu za tem ostali brez strelca prvega gola, Novaković je padel na ramo in tekmo z velikimi bolečinami končal na nosilih. Na igrišču ga je zamenjal Nejc Pečnik.

V nadaljevanju so pritiskali Švicarjil, vroče je bilo zlasti v 63. minuti. Dalibor Stevanović je na robu kazenskega prostora ustavil Lichtsteinerja, ki teatralno padel, domači pa so seveda zahtevali enajstmetrovko. A češki sodnik Pavel Kralovec je pogumno pokazal rumeni karton nogometašu Juventusa za simuliranje, po petelinjenju in verbalnem obračunavanju pred golom pa podelil še tri: Handanoviću, Pečniku in Behramiju.

V 69. minuti je Shaqiri ogrel dlani Handanovića, ki je dobro reagiral tudi dve minuti pozneje in v gneči pred golom dobro izbil žogo. Slovenci so se dobro držali in zaustavljali domače nogometaše, ki so poslušali žvižge s tribun. Švicarski selektor je Vladimir Petković v igro vložil vse adute in na igrišče poslal še Breela Embola in Josipa Drmića. To je bil zadetek v polno, slednji je v 80. minuti vendarle razveselil štadion. Slovenija je na sredini izgubila žogo in bila za napako hitro kaznovana, Švicarji so znižali na 1:2.

Začelo se je kriznih zaključnih deset minut, treba bi bilo zdržati, a udobna dva gola prednosti sta v pičlih štirih minutah skopnela. Še drugi rezervist, ki je vstopil s švicarske klopi, Valentin Stocker je bil natančen po podaji Shaqirija in poskrbel za popoln preobrat. Že tolikokrat videno zgodbo o zapravljenem vodstvu bi lahko vseeno v prid Slovencev obrnil Kurtić, a je v 85. minuti le za malo zgrešil švicarska vrata. Domači so bili v zaključku tekme seveda v naletu, v dolgem sodnikovem podaljšku se je znova moral izkazati Handanović. Slovenska obramba je tik pred sodnikovim žvižgom naredila še zadnjo napako, žogo je izgubil Rene Krhin, Drmić pa je dokončal popoln preobrat Švice in pokopal Slovenijo v Baslu.

Kvalifikacije za euro 2016

Skupina E

Švica - Slovenija 3:2 (0:1)

Stadion St. Jakob Park, gledalcev 25.750, sodniki: Kralovec, Wilczek (oba Češka) in Slyško (Slovaška).

Strelci: 0:1 Novaković (45.), 0:2 Cesar (48.), 1:2 Drmić (80.), 2:2 Stocker (84.), 3:2 Drmić (90.).

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Klose, Rodriguez, Schär, Xhaka, Behrami, Džemaili (od 65. Drmić), Seferović (od 80. Stocker), Mehmedi (od 57. Embolo), Shaqiri.

Slovenija: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Jokić, Stevanović, Kurtić, Birsa (od 82. Krhin), Kampl, Iličić (od 90. Samardžić), Novaković (od 58. Pečnik).

Rumeni kartoni: Schär, Džemaili, Lichtsteiner, Behrami; Kampl, Novaković, Pečnik, Handanović, Iličić.

Rdeči karton: /


Estonija : Litva 1:0 (0:0)

Vassiljev 71.

San Marino : Anglija 0:6 (0:2)

Rooney 13./11-m, Brolli 30./ag, Barkley 46., Walcott 68., 78., Kane 77.

Lestvica:

1. Anglija 7 7 0 0 24:3 21
2. Švica 7 5 0 2 16:6 15
3. Estonija 7 3 1 3 4:5 10
4. Slovenija 7 3 0 4 14:10 9
5. Litva 7 2 0 5 4:13 6
6. San Marino 7 0 1 6 0:25 1

Skupina C

Ukrajina : Belorusija 3:1 (3:0)

Kravec 7., Jarmolenko 30., Konopljanka 40./11-m; Kornilenko 62./11-m

Luksemburg : Makedonija 1:0 (0:0)

S. Thill 90.

Španija : Slovaška 2:0 (2:0)

Jordi Alba 5., Iniesta 30./11-m

Lestvica:

1. Španija 7 6 0 1 17:3 18
2. Slovaška 7 6 0 1 13:5 18
3. Ukrajina 7 5 0 2 12:3 15
4. Belorusija 7 1 1 5 5:14 4
5. Luksemburg 7 1 1 5 4:17 4
6. Makedonija 7 1 0 6 6:15 3

Skupina G

Rusija : Švedska 1:0 (1:0)

Dzjuba 38.

Črna gora - Liechtenstein 2:0 (1:0)

Bećiraj 38., Jovetić 56.

Avstrija - Moldavija 1:0 (0:0)

Junuzović 52.

Lestvica:

1. Avstrija 7 6 1 0 12:2 19
2. Švedska 7 3 3 1 10:5 12
3. Rusija 7 3 2 2 10:4 11
4. Črna gora 7 1 2 3 6:8 8
5. Liechtenstein 7 1 2 4 2:14 5
6. Moldavija 7 0 2 5 3:10 2