Slovenija v Lvovu na podoben način kot v Baslu

Selektor Katanec na Gorenjskem uigrava zasedbo za sobotno tekmo v Ukrajini. Brez Handanovića, Kirma in Iličića.

Objavljeno
10. november 2015 22.40
Slovenska nogometna reprezentanca, trening na Brdu Brdo 10.11.2015 [nogomet,trening]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Brdo pri Kranju – »Operacija Ukrajina« se je včeraj prevesila v delovno akcijo v najvišjih možnih obratih. Slovenska nogometna reprezentanca išče pot, po kateri bi že na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij v Lvovu presenetila favoriziranega tekmeca v boju za evropsko prvenstvo 2016, selektor Srečko Katanec pa najboljše izvajalce sprejete strategije.

Včerajšnji dan na Brdu je bil kar zgovoren – Katanec se je odločil za uro in 45 minut dolgo vadbo, polno medsebojnih »mini« tekem med dvema enajstericama, intenzivnih vaj in šprintov. Selektor je iskal odgovor na vprašanje, kdo je štiri dni pred sobotnim (18.00) gostovanjem v Ukrajini najbolje pripravljen, kdo ima »najlažje« noge in kdo je morebitno dobro formo iz kluba prenesel v reprezentančno majico.

Vse resda ni šlo, kot bi si želel Katanec: Andraž Kirm se bo zaradi klubskih obveznosti pridružil jati šele danes, Josip Iličić je vadil le do začetka igranja internih tekem, Samir Handanović pa – kot je to običaj – prve dni vadi po posebnem programu. V vratih sta tako dobila priložnost Jan Oblak in Nejc Vidmar, na igrišču pa Katančev pomočnik Aleš Čeh. Selektor je nato fante razdelil v dve skupini – ena je poskušala igrati na »ukrajinski«, druga na »slovenski« način, pri čemer so bili člani začetne enajsterice razdeljeni med obe skupini.

Katanec je analiziral slabo in dobro odigrane tekme v rednem delu kvalifikacij, ni prezrl dejstva, da je Slovenija nemara najbolje delovala na gostovanju v Baslu, četudi je šlo za poraz z 2:3. Tedaj je upošteval vloge fantov v klubih in igralne položaje, ki jim najbolj ustrezajo. Tudi v Lvovu bi lahko Katanec okrepil zvezno vrsto s tremi igralci, le da bi namesto Daliborja Stevanovića igral Rene Krhin, ki bi ščitil hrbet Jasminu Kurtiću in Kevinu Kamplu. Pri tem bosta morala Kampl in Kurtić pogosto zapirati prostor na obeh krilih in nenehno pomagati obema bočnima branilcema pri boju s Konopljanko in Jarmolenkom.

Na ta način bi Katanec dosegel, da bi Slovenci v večini obrambnih akcij ostali na pravih položajih najmanj s šestimi igralci, tako bi lažje preprečili nasprotne napade. V ofenzivnem delu igre bodo Slovenci računali na kakšno potezo »desetke« Valterja Birse in Josipa Iličića – slednji bi lahko igral kot drugi napadalec – ter nov gol izkušenega Milivoja Novakovića, ki bo moral nositi največje breme v napadu.

Upoštevaje videno na Gorenjskem, filozofijo Srečka Katanca in učinek v kvalifikacijski skupini E bi lahko sklepali, da bo Katanec v soboto in torek v Mariboru računal na preverjena imena, ki jim je zaupal že doslej. Dostope do vrat, ki jih bo čuval vratar Samir Handanović, bodo poskušali zapreti Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Branko Ilić in bodisi Andraž Struna bodisi Mišo Brečko, v dobri formi igra tudi desni štoper Miral Samardžić. Upoštevati je treba dejstvo, da bosta morala bočna branilca v treh dneh nanizati veliko šprintov v boju s Konopljanko in Jarmolenkom, zato bo Katanec zanesljivo opravil kakšno menjavo med Lvovom in Mariborom.

Ob tem si je težko predstavljati, da Katanec ne bi poslal v zvezno vrsto Jasmina Kurtića in Kevina Kampla – slednjega bi selektor resda raje uporabil na krilu ali bližje vratom –, ob njiju pa Reneja Krhina. Torej naveze, ki je v zvezni vrsti delovala še najbolje, četudi gre v povprečju za mlade fante, ki bi lahko postali zanesljivi zvezni igralci šele čez nekaj let.

Na položaju plejmejkerja pred zvezno vrsto (4-3-1-2 ali 4-4-2 v rombu) bo najbrž igral Valter Birsa, ki to vlogo uspešno opravlja tudi pri Chievu. Prav s tega položaja je denimo zaposlil Roberta Berića med tekmo z Estonijo v Mariboru, ki je Slovenijo dejansko umestila v dodatne kvalifikacije. Nesrečni Berić bo tokrat med navijači, zato se zdi, da bo Katanec začel zgodbo v Lvovu tako kot na zadnjem težkem gostovanju v Švici – z dvema razigranima napadalcema Milivojem Novakovićem in Josipom Iličićem.