Slovenske bonitetne ocene navzgor

Vplivneži o kandidaturi Čeferina: podpirata ga tudi predsednik države in vlade.

Objavljeno
13. september 2016 21.07
jsu*Aleksander Čeferin
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Aleksander Čeferin v slovenskem prostoru uživa ugled, kar potrjuje podpora pri kandidaturi za predsednika UEFA med politiki, športnimi funkcionarji in poslovneži. Povprašali smo jih po mnenju o njegovi kandidaturi in priložnostih za državo ob morebitni izvolitvi. Vsi mu privoščijo ta zelo pomemben položaj.

»Slovenija zavzema novo mesto na svetovnem športnem zemljevidu. Velike mednarodne športne družine še nismo vodili, si pa glede na rezultate naših športnikov to zaslužimo,« je v odgovoru zapisal predsednik vlade Miro Cerar in slovenskega kandidata za UEFA označil za osebo z visokimi profesionalnimi standardi, ki bi v to vplivno institucijo prinesla nov, svež veter. V tem prepoznava tudi priložnost za promocijo Slovenije kot športne destinacije in športu prijazne države, ki je večkrat dokazala, da je uspešna gostiteljica športnih prireditev. »O njegovih sposobnostih smo se lahko prepričali tudi ob uspešnem vodenju slovenske nogometne zveze. V letih predsedovanja je ustvaril jasno vizijo razvoja nogometa v Sloveniji in prepričan sem, da bo lahko takšno ustvaril tudi v evropskem in svetovnem prostoru,« je dejal Cerar.

Da verjame v Čeferinovo izvolitev, je razkril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se veseli današnjega dne, »ko bo Slovenijo in svet obšla novica, da je Aleksander Čeferin novi predsednik UEFA«, je zapisal in dodal, da občuduje njegovo spretnost in vztrajnost, ki naj bi mu po njegovem mnenju pomagali do zmage. »Menim, da je dobil zaupanje nacionalnih nogometnih zvez, ker je osebnost z visoko integriteto in svež obraz evropske nogometne organizacije,« je poudaril. Morebitno izvolitev je opisal kot razlog za veselje, zadovoljstvo in ponos vse Slovenije. »Želim mu, da bi po izvolitvi nalogo opravljal v skladu z velikimi pričakovanji in tudi na ta način utrdil sloves Slovenca in Slovenije, ki jima je vredno zaupati,« mu je zaželel v primeru zmage.

Promocijsko priložnost za Slovenijo v Čeferinovi kandidaturi vidi tudi zunanji minister Karl Erjavec. »UEFA po mnenju številnih potrebuje prenovo in prepričan sem, da jo Čeferin lahko izpelje, poleg tega pa ni obremenjen s preteklimi aferami,« prav tako verjame v zmago slovenskega kandidata. Pravi, da se tudi zunanji ministri v neformalnih stikih pogovarjajo o nogometu in Čeferinovi kandidaturi. »Nekateri moji evropski kolegi menijo, da bo naslednji predsednik UEFA prav on,« je še razkril.

Po najboljših močeh so Čeferinu pomagali na Olimpijskem komiteju Slovenije in na eni zadnjih sej izvršnega odbora njegovo kandidaturo tudi uradno podprli, »kar vedo na evropski zvezi,« je po elektronski pošti sporočil predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Čeferina je označil za poštenega športnega delavca, enega redkih prostovoljcev, ki več kot pol svojega časa nameni nogometu. »Nima ambicij, da bi deloval po sistemu Platinija, Blatterja in še koga. Vodenje UEFA z namenom očiščevanja grehov iz preteklosti bi bilo zelo pozitivno in koristno tudi za Slovenijo,« je poudaril in dodal, da si Čeferin zasluži to prestižno funkcijo.

Gabrovčev predhodnik na predsedniškem stolčku pri OKS Janez Kocijančič, zdaj predsednik Evropskega olimpijskega komiteja, ki ima bogate funkcionarske izkušnje, se nadeja, da bodo vsi tisti, ki so Čeferinu obljubili glasove, zanj tudi zares glasovali na tajnih volitvah. »Mislim, da je odličen kandidat glede na izkušnje v slovenskem športu in nogometu. Ima osebne karakteristike, kot sta umirjenost in trezen pristop k reševanju problemov, pravniško in specifično športno znanje. Pomembno je dejstvo, da pri nekaterih nečednostih, ki so se doslej dogajale v evropskem nogometu, ni sodeloval in si tako ni umazal niti rok niti vesti,« je zapisal Kocijančič in poudaril, da je funkcija, za katero Čeferin kandidira, izredno zahtevna.

Izvolitev Slovenca na kateri koli mednarodni športni ali drug položaj je ocenil kot veliko priznanje Sloveniji, s katerim se povečuje njen ugled, hkrati pa opozoril: »Napačno bi bilo pričakovati, da bi iz tega sledile neposredne koristi zanjo oziroma v tem primeru za slovenski nogomet. Mednarodni funkcionarji morajo odgovarjati za celoto, njihova politika in dejanja morajo biti skrajno poštena in uravnotežena. Pretirano enostransko navijanje za domovino bi bilo prav hitro etično sporno in tudi v neskladju s sprejetimi pravili,« je dejal in Čeferinu zaželel vso srečo pri novih izzivih.

Kakšno je mnenje o Čeferinovi kandidaturi iz perspektive poslovneža, je razkril direktor podjetja Riko Janez Škrabec. »Z velikim ponosom spremljam navdušenje članic UEFA nad njim. Odlično pravniško znanje in izkušnje, osebna integriteta, voditeljske sposobnost, neomadeževanost oziroma neodvisnost, etična drža, asketskost, svežina ter osebnostna karizma so veliki aduti, s katerim je upravičeno osvojil podporo mnogih članic,« je komentiral in dodal, da bi UEFA z njim pridobila veliko na svoji perspektivi v prihodnosti. »In naj pristavim – prav tako Slovenija. Njene bonitetne ocene se bodo na vseh lestvicah nemudoma zvišale,« je opisal še eno priložnost.