Slovenski nogometaši bodo maja ogrevali Švede

Nogometni reprezentanci Slovenije in Švedske sta se doslej pomerili le enkrat, leta 2008 so bili z 1:0 boljši Skandinavci.

Objavljeno
05. januar 2016 16.46
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je dobila novega tekmeca za prijateljsko tekmo v letošnjem letu. Konec maja (30.) se bodo izbranci selektorja Srečka Katanca na gostovanju - točno prizorišče sicer še ni znano - pomerili s Švedsko, ki bo nekoliko pozneje nastopala tudi na evropskem prvenstvu v Franciji.

Slovenci in Švedi so se doslej v medsebojnem obračunu pomerili enkrat samkrat, 26. maja 2008 na štadionu Ullevi v Göteborgu, tedaj so se gostitelji z zadetkom Tobiasa Linderotha veselili zmage z 1:0. Zdajšnjega prvega zvezdnika švedske izbrane vrste Zlatana Ibrahimovića ni bilo v kadru, je pa v drugem polčasu na igrišče vskočil legendarni Henrik Larsson, ki si je tedaj počasi slačil majico z državnim grbom.

Trenutno je Švedska na 35. mestu svetovne jakostne lestvice FIFA, pred debelima dvema desetletjema pa je bila celo tretja reprezentanca sveta. V kvalifikacijah za letošnji euro so sicer izbranci selektorja Erika Hamrena zasedli tretje mesto v skupini G, nato v skandinavskem derbiju dodatnih kvalifikacij odpravili Dansko, v Franciji pa jim bodo v skupini E nasproti stali Belgijci, Italijani in Irci.

Za Katančeve fante bo to predvidoma tretja prijateljska tekma v novem koledarskem letu, marca jih namreč čakata domač dvoboj z Makedonijo v Kopru in gostovanje na Severnem Irskem.