Slovenski nogometaši še drugič poraženi, ob točko v zadnjih sekundah

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za SP 2014 vpisala drugi poraz. Z 2:1 jo je premagala Norveška.

Objavljeno
11. september 2012 19.59
Posodobljeno
11. september 2012 19.59
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski nogometaši so na kvalifikacijski tekmi za SP 2014 v Oslu  izgubili proti Norveški z 1:2 (1:1). Izbranci selektorja Slaviše Stojanovića znova niso navdušili z igro, a se jim je vseeno vse do zadnjih sekund nasmihala vsaj točka. Po prekršku Dejana Kelharja za 11-metrovko v sodnikovem podaljšku, je po vodi splavala še ta.

Slovenija je sicer dobro začela in že v 16. minuti dosegla zadetek, po strelu Marka Šulerja se je sicer zadnji žoge dotaknil Kjetil Waehler. Norvežani so izenačili v 26. minuti z golom Markusa Henriksena.

Pozitivno oceno za svojo predstavo si je ob svojem krstnem nastopu za člansko reprezentanco prislužil mladi vratar Jan Oblak, ki mu je Stojanović dal prednost pred Jasminom Handanovićem.

Stojanović premešal postavo

Čeprav so imeli izbranci selektorja Slaviše Stojanovića ob petkovem porazu proti Švici žogo precej v svoji posesti, pa so jim mnogi očitali pomanjkanje predrznosti in inovativnosti. Zato je Stojanović v primerjavi s prvo tekmo vendarle premešal začetno postavo. Namesto Handanovića je v vrata postavil 19-letnega Oblaka. Priložnost v prvi enajsterici so dobili še Jasmin Kurtić namesto Aleksandra Radosavljevića, Josip Iličić namesto Andraža Kirma in Zlatan Ljubijankić namesto Zlatka Dedića.

Že v prvih minutah srečanja se je poškodoval Valter Birsa. Zaradi bolečin v zadnji stegenski mišici ga je na igrišču zamenjal Nejc Pečnik.

Vodstvo, a hitro izenačenje

V uvodnih minutah srečanja so bili sicer več pri žogi Norvežani, a so si Slovenci priigrali prvo priložnost in tudi prišli do gola. V 16. minuti so varovanci Slaviše Stojanovića izvajali prosti strel, po prekršku Norvežanov nad Josipom Iličićem. Prosti strel je izvajal Jasmin Kurtić, a je bil ob njegovem poskusu uspešen norveški vratar Rune Jarstein. Odbito žogo je nato v gol usmeril Marko Šuler, a se je je dotaknil tudi norveški reprezentant Kjetil Waehler.

Domači so hitro vrnili udarec. Nevarni so bili že v 22. minuti, ko se je po strelu Johna Armeja Riiseja izkazal Oblak in preprečil izenačenje. A je gol Norvežanov vseeno sledil le nekaj minut za tem. Tarik Elyounoussi je po predložku Riiseja z razdalje zadel prečko, nato pa je Markus Henriksen visoko odbito žogo brez težav z glavo poslal mimo slovenskega vratarja v gol.

V nadaljevanju je z močnim strelom z razdalje poskusil še Kurtić, a je streljal čez gol. Drugi del prvega polčasa sicer ni ponudil zanimivejših akcij.

S pozitivno oceno le Oblak

V drugem polčasu so bolje začeli Slovenci, ki se jim je v 51. minuti ponudila priložnost za ponovno vodstvo. Norveški obrambi je po desni strani ušel Iličić in podal v kazenski prostor, kjer pa ni bilo slovenskega napadalca, ki bi zaključil akcijo. Svojo nalogo je zanesljivo opravljal tudi vratar Oblak. V 57. minuti je bil spreten ob strelu Daniela Braatna tik pod prečko, nato pa v 63. minuti še po napaki Šulerja in poskusu Joshue Kinga. Iličić je še enkrat preigral norveške branilce in prodrl do roba kazenskega prostora, a streljal mimo gola. Po slabi predstavi je igrišče zapustil Armin Bačinović, zamenjal ga je Darjan Matić.

Oblak je blestel tudi tik pred koncem ob strelu Henriksena iz bližine in z odliko prestal svoj krstni nastop v reprezentanci. Žal svoje dobre predstave ni kronal tudi z obrambo v zadnjih sekundah tekme, ko je sodnik pokazal na belo točko. Ob rezervistu Dejanu Kelharju je v kazenskem prostoru padel Alexander Soderlund, z 11 metrov je bil natančen John Arne Riise in Norvežanom tudi priigral srečno zmago.

Stojanović: Premalo kominatorike

Slovenska izbrana vrsta je tako doživela še drugi poraz, zato si v nadaljevanju ne sme več privoščiti spodrsljajev. Kvalifikacije sicer še niso končane, na voljo je še 24 točk, prve tri si bodo lahko slovenski nogometaši zagotovili že 12. oktobra, ko bodo v Ljudskem vrtu gostili Ciper, 16. oktobra sledi še tekma z Albanijo.

Slovenski selektor po drugem porazu ni skrival nezadovoljstva: »Težko je kaj pametnega povedati v tem položaju. Izgubiti tekmo na tak način po 90-minutni borbi, želji po uspehu, po vsaj točki ... Iz našega protinapada prejmemo zadetek v zadnji sekundi. Tega ne bi smeli in bi morali reagirati drugače. Imeli smo željo, borbenost, na trenutke pa malo premalo kombinatorike, kjer smo pokazali manj od pričakovanega. Zadovoljen pa sem z obrambo, a vseeno smo ostali brez točk. Ta dva poraza sta gotovo manj od pričakovanega. Zdaj praktično nimamo več možnosti za kako napako. Treba bo zapored zmagovati tekme, če želimo priti do cilja, ki smo si ga zastavili.«

Kvalifikacije za SP 2014:

Norveška - Slovenija 2:1 (1:1)

* Stadion Ullevaal, gledalcev 11.168, sodniki: Aydinus, Ok in Tascioglu (vsi Turčija).
* Strelci: 0:1 Šuler (16.), 1:1 Henriksen (26.), 2:1 J. A. Riise (90./11 m).
* Norveška: Jarstein, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Henriksen, Nordtveit (od 53. B. H. Riise), Abdellaoue (od 46. King), Elyounoussi (od 89. Soderlund), Ruud, Yttergard, Braaten.
* Slovenija: Oblak, Brečko, Šuler, Cesar, Kurtić, Ljubijankić (od 90. Kelhar), Birsa (od 7. Pečnik), Jokić, Iličić, Bačinović (od 61. Matić), Matavž.
* Rumeni kartoni: Nordtveit, Ruud; Jokić, Cesar, Kelhar.
* Rdeč karton: /.