Mariborčanom superpokalna lovorika

Nogometaši Maribora so na tekmi slovenskega superpokala premagali Olimpijo (2:1).

Objavljeno
08. julij 2012 15.07
Posodobljeno
08. julij 2012 19.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Aktualni državni prvaki, nogometaši Maribora, so po zmagi nad Olimpijo v slovenskem superpokalu osvojili prvo lovoriko sezone (2:1).

Varovanci Darka Milaniča so po razgibanem začetku zadeli prvi, za vodstvo je v 27. minuti z izjemnim strelom poskrbel Željko Filipović. Ljubljančani so izenačili v 50. minuti prek Đorđeja Ivelje, nato pa je dvoboj odločil razpoloženi Agim Ibraimi, ki je v 78. minuti postavil končni izid 2:1.

Pester, a neučinkovit začetek

Moštvi sta v dvoboj superpokala krenili odločno in obe pokazali veliko želje po golu. Ljubljančani so prvo nevarno akcijo izpeljali že po dvajsetih sekundah prek Davorja Škerjanca, čigar strel je mariborska obramba odbila v kot.

Sledili sta priložnosti vezista Maribora Agima Ibraimija. Ta je najprej v četrti minuti sprožil s približno dvajsetih metrov, vendar meril preveč po sredini ljubljanskih vrat, tako da je Elvis Đafić strel ubranil. Ibraimi je znova poskusil tri minute kasneje z desne strani kazenskega prostora, a je žoga zletela čez prečko.

Po manjši ofenzivi so znova zapretili nogometaši v zeleno-belih dresih. Boban Jović je v 19. minuti z desne strani podal v sredino in presenetil vratarja Handanovića, ki je žogo še uspel izbiti v kot. Pet minut kasneje je bil Jović zopet v središču pozornosti, z Damjanom Trifkovićem sta z dvojno podajo izigrala domačo obrambo, na koncu pa je Jović sprožil le v stransko mrežo.

Vodstvo Maribora

Po številnih priložnostih pa so za prvi gol na tekmi poskrbeli Mariborčani v 27. minuti. Željko Filipović je z močnim diagonalnim strelom s približno tridesetih metrov premagal nemočnega Đafića in poskrbel za veliko veselje štajerskih navijačev. Razpoloženi Agim Ibraimi bi v 33. minuti lahko podvojil vodstvo vijoličastih, a mu je veselje preprečila vratnica. Blizu gola je bil tudi njegov soigralec Dejan Cvijanović v 37. minuti, ko se je znašel iz oči v oči z vratarjem Đafićem, vendar je žoga po njegovem strelu zletela mimo leve vratnice.

Do konca prvega polčasa je ostalo pri minimalnem vodstvu Mariborčanov, ki so imeli enako število strelov kot Ljubljančani (7:7), moštvi pa sta bili izenačeni tudi pri posesti žoge (50:50).

Ivelja poskrbel za izenačenje

Ljubljanski trener Ermin Šiljak je ob polčasu naredil prvo menjavo. V slačilnici je ostal Davor Škerjanc, namesto njega je dvoboj nadaljeval William Franklin Vicente, dvakratni strelec na tekmi prvega predkola kvalifikacij evropske lige. Olimpija je uspela izenačiti po petih minutah drugega polčasa. Mariborčani so na svoji polovici izgubili žogo, to je sprejel Đorđe Ivelja in prodrl v kazenski prostor, nato pa hladnokrvno streljal prek Handanovića, ki se mu je vrgel pod noge.

Mariborski trener Darko Milanič je na polovici drugega polčasa poskrbel za svežo moč na igrišču. Vstopila sta Robert Berić in Dejan Mezga, ki sta zamenjala Etiena Velikonjo in Gorana Cvijanovića. Mezga se je izkazal že po slabi minuti na zelenici, ko je poskusil z razdalje in izsilil kot. Kmalu zatem je ljubljanska vrata ogrozil Agaim Ibraimi, tokrat pa se je s parado izkazal vratar Đafić.

Rezervist Mezga, ki je po vstopu popestril igro vijoličastih, je bil udeležen pri novem vodstvu svojega moštva. Z Ibraimijem sta v 78. minuti izpeljala lepo akcijo na desni strani igrišča, žoga je nato prišla do slednjega, ki je z levo nogo natančno meril v desni kot olimpijinih vrat in zadel za 2:1.

Mariborčani so dvoboj zaključili z deseterico, saj si je Aleš Mertelj v 90. minuti za prekršek nad Vicentejem prislužil drugi rumeni karton. Olimpija v zaključnih minutah ni uspela izkoristiti številčne premoči in tako so vijoličasti pred domačimi navijači osvojili prvo lovoriko v sezoni.

Milanič: Stopnjevati moramo formo

Trener aktualnih državnih prvakov Darko Milanič je bil po tekmi zadovoljen z igro svojih varovancev. »Jasno je, da smo zadovoljni z osvojitvijo še ene lovorike. Zadovoljen sem tudi s tekmo samo, želja, da bi bili iz tekme v tekmo boljši, se uresničuje, prav tako je popolnoma jasno, da nismo v pravem tekmovalnem ritmu, a danes smo igrali zelo dobro. Glede tekme bi morali v prvem polčasu zabiti še kakšen gol, že takrat zaključiti, saj je potem sledilo pet slabih, pasivnih minut v drugem polčasu, ki so precej razbile našo igro, a smo zmogli dovolj znanja in moči, da smo uspeli zmagati. Naša naloga je, da stopnjujemo formo iz tekme v tekmo. Ta padec na začetku drugega polčasa se nam dogaja, takrat smo preveč pasivni in računamo na druge. Bolje se uspemo braniti, ko smo dlje od gola, ko nimamo podpore, ko je igralcev manj. Tega ne smemo več delati. Komazec danes še ni mogel igrati, saj še ni dokumentov, upam, da jih dobimo čim prej. Zdaj še ni nekih sklepov glede nadaljevanja sezone, to je nek maraton skozi celo sezono, če želiš biti na koncu prvi. Naredili bomo vse, da bomo, kakšna pa bo razlika, pa bo odvisno tudi od drugih,« je dodal Milanič.

Šiljak: Bili smo blizu, a se ni izšlo

Svoje mnenje o tekmi je podal tudi Ermin Šiljak, trener Olimpije. »Neposredno po tekmi imam mešane občutke. Povem lahko, da smo vsi skupaj malo razočarani, posebej zato, ker smo imeli prevlado na igrišču, a so Mariborčani zadeli, povedli z 1:0. Nato smo se vrnili v igro, nadzirali potek, a dobili nesrečen gol za 2:1, čeprav smo imeli kar nekaj lepih akcij. Gre za mlade fantje, zato je treba iz vsakega poraza povleči kakšen nauk, gledati moramo naprej. Bili smo zelo blizu lovorike, a se ni izšlo. Ostanejo nam naslednje tekme, čim prej se moramo regenerirati, pripraviti za naprej. Danes so nam manjkali nekateri igralci, na katere sem računal, pogodbe so podpisane, a niso pravočasno prejeli dovoljenj.«