Slovenski trojček za dolg evropski julij

Za Celje (Ślask), Domžale (Čukarički) in Luko Koper (Vikingur) danes prve tekme 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo.

Objavljeno
01. julij 2015 16.03
Nogometaš Kopra Jaka Štromajer št.30 (L) se s soigralci veseli zadetka na finalni tekmi za Slovenski nogometni pokal. Koper, Slovenija 20.maja 2015.
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Celje in Domžale doma (oba ob 20. uri), Luka Koper na Islandiji (21.15) začenjajo letošnji evropski nogometni ples z eno samo željo: da bi trajal ves julij. Celje ima najzahtevnejšega tekmeca, Domžale enakovrednega, Luka Koper je velika favoritinja.

Celjani v sezono vstopajo brez najboljšega igralca minule sezone Benjamina Verbiča, z visokimi ambicijami in z najtežjo možno popotnico. Poljski Ślask iz Wroclawa je prvi tekmec in bo v marsičem razkril potenciale Celjanov, ki še ne bodo v najboljši podobi. Zaradi poškodbe še ni nared Blaž Vrhovec, v minuli sezoni tudi eden od najmočnejših adutov trenerja Simona Rožmana.

Izkušeni novinec Ivan Firer bo v napadu poskušal nadomestiti Verbičeve gole in asistence. »Ślask je favorit. Odlično smo ga spoznali in se nanj ustrezno pripravili, toda zavedamo se, da je ta dvoboj za Celje nagrada za minulo dosežke in motivacija za naprej. Želimo si številčno spodbudo navijačev, naša naloga pa je, da čim bolje izpolnimo trenerjeve taktične načrte. Potem bi lahko bil tudi izid spodbuden,« je povedal 30-letni Firer, dopolnil ga je 21-letni hrvaški zvezni igralec Danijel Miškić: »Pričakujem uvodni juriš Poljakov. Če se bomo ubranili, potem v drugem delu tekme lahko presenetimo. Pripravljeni smo odlično,« je delno razkril celjske načrte. Odločilna bi lahko bila telesna pripravljenost v tem delu sezone, pri čemer bi bil za gostitelje ugoden vsak izid, ki bi še ohranjal upanje na presenečenje v Wroclawu teden dni pozneje. Zaradi prihoda približno 2000 poljskih navijačev bo pestro tudi na tribunah in okoli Arene Petrol. Tekma se bo začela ob 20. uri, sodniška zasedba na čelu z glavnim sodnikom Eneo Jorgjijem prihaja iz Albanije.

Verjetna začetna enajsterica (4-2-3-1): Kotnik; Jakolić, Klemečič, Soria, Vidmajer; Miškić, Težak; Bajde, Šporn, Firer; Sunny.

Domžale: prednost so izkušnje in uigranost

»Ne le eno kolo, vsaj dve želimo igrati v Evropi,« je trener Luka Elsner jasno razkril domžalske ambicije. Njegov tekmec na klopi Čukaričkega Vladan Milojević o Domžalah govori spoštljivo, a se jih ne boji.

Domžalčani so ohranili jedro moštva in računajo, da bosta uigranost in eno leto več izkušenj nagnila jeziček na tehtnici na njihovo stran. Zasedba tretjeuvrščenega moštva srbske lige in pokalnega prvaka je mlada, agresivna in tekmovalna.

»Dvoboja se moramo lotiti pametno, saj se igrata dve tekmi. Sposobni smo napredovati,« je prepričan zvezni igralec Mario Lucas Horvat, ki je navdih črpal tudi pri na južnoameriškem prvenstvu razigrani Argentini, svoji domovini. Horvat je bil zadnji domžalski strelec v evropskih pokalih. Pred štirimi leti je zadel ob porazu proti Splitu z 1:3.

»Naš cilj je jasen, najmanj napredovanje v 2. kolo. Ne bo nam lahko, saj je Čukarički v zadnjih sezonah zelo napredoval. Toda poznamo ga, zato dobro vemo, katere so naše prednosti,« pa je dejal Elsner, ki ima razen kaznovanega kapetana Nejca Skubica na voljo vse igralce.

Sodniška ekipa je prišla iz Belgije, glavni je Bart Vertenten.

Verjetna začetna enajsterica (4-1-4-1): Vidmar; Kous, Korun, Horić, Balkovec; Zec, Horvat, Majer, Požeg Vancaš, Morel, Vuk.

Izlet za dober zalet

V večernih urah, pa vendar ob belem dnevu bodo Koprčani na evropskem severu začeli svoj pohod v sezono, od katere si veliko obetajo. Močnejši in izkušenejši so na vseh ravneh in z Vikingurjem ne bi smeli imeti težav. Zavedajo se, da bo »izlet« na Islandijo lahko pomenil odličen zalet za nadaljevanje sezone. Islandski tekmec je izgubil kar pet od zadnjih šestih tekem v domačem prvenstvu.

Trener Rodolfo Vanoli bo imel še največ skrbi z izborom enajstih igralcev. Zanimivost predstavlja glavni sodnik, v tej vlogi bo Škot Andrew Dallas, sin slovitega Hugha Dallasa.

Verjetna začetna enajsterica (3-5-2): Simčič; Šme, Halilović, Hadžić; Tomić, Palčič, Guberac, Črnigoj, Pučko; Galešić, Ivančić.