SNL: Mariborčani z avtogolom Burgića začasno skočili na vrh lestvice

Maribor je v 14. kolu DP v Ljudskem vrtu premagal Gorico z 1:0. Odločil je avtogol Mirana Burgića.

Objavljeno
22. oktober 2016 20.50
Posodobljeno
22. oktober 2016 22.06
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Maribor - Nogometaši Maribora so v 14. kolu državnega prvenstva tesno premagali Gorico s z 1:0 in se začasno pomaknili na vrh razpredelnice.

Mariborčani so tekmo odločili v 48. minuti, ko je Dejan Mezga podal iz kota, njegov soigralec Marko Šuler je na prvi vratnici preskočil žogo, ta pa je zadela gostujočega igralca Mirana Burgića in končala v mreži.

Varovanci Darka Milaniča so dosegli deveto zmago sezone in s 30 točkami na prvem mestu začasno prehiteli Olimpijo (28), ki bo svojo tekmo tega kola igrala jutri proti Rudarju (16.55).

Na preostalih današnjih tekmah so Domžale v gosteh premagale koper s 3:1, Krško in Aluminij pa sta se razšla brez zmagovalca (2:2).

POTEK TEKME MARIBOR : GORICA

Mariborčani so v Ljudskem vrtu gostili Goričane in jih premagali s tesnim izidom 3:0, kar je njihova tretja zaporedna prvenstvena zmaga.

Domači so začeli napadalno. Trener Darko Milanič je v napadu tudi tokrat zaupal izkušenemu paru Marcos Tavares-Milivoje Novaković. Slednji je bil v 6. minuti v izjemni priložnosti. Po podaji Erika Janže z leve strani je neovirano streljal z glavo, a žoga je zletela mimo gola. Mariborčani so po vnovičnem strelu Milivoja Novakovića z glavo zahtevali enajstmetrovko, saj so menili, da je Uroš Celcer ob posredovanju igral z roko. Akcije pred gostujočimi vrati in streli nanje so se vrstili. V 19. minuti se je Marcos Tavares odločil za strel z roba kazenskega prostora, Grega Sorčan je uspešno posredoval. Tudi pri strelu Dina Hotića z 22 metrov je žogo preusmeril v kot.

V drugi polovici prvega dela tekme so tudi gostje zapretili. V 26. minuti se je izkazal Jasmin Handanović, ko je iz bližine ubranil strel Andreja kotnika. V 38. minuti se je Rifet Kapić odločil za strel z roba kazenskega prostora, žoga pa je zletela čez gol. Minuto kasneje se je Novaković spet znašel v priložnosti. Po podaji Hotića je njegov strel z roba kazenskega prostora končal tik mimo desne vratnice. Handanović si je v hladnem vremenu še enkrat ogrel dlani, ko je v 41. minuti še ubranil strel Kotniku, ki je žogo tokrat poslal z roba kazenskega prostora

Domači so v drugem polčasu hitro prišli do želenega vodstva. V 48. minuti je Dejan Mezga izvajal kot z desne strani, Marko Šuler je bil pred vrati preskočil žogo, ta pa je zadela nesrečnega Mirana Burgića in se odbila v mrežo. Na novi preizkušnji je bil Sorčan v 56. minuti, ko je po strelu Hotića z 20 metrov žogo uspešno odbil. Nato so gostje igro prenesli na polovico Maribora, a pobuda ni bila učinkovita. V 77. minuti bi Novaković lahko rešil odločitev o zmagovalcu, a je iz ugodnega položaja zadel Sorčana. V končnici so gostje poskušali resneje ogroziti vrata Maribora, toda domači so vse napade brez večjih težav ubranili.

POTEK TEKME KOPER : DOMŽALE

Domžalski nogometaši so danes gostovali v Kopru in zmagali s 3:1.

A tekma se je začela povsem drugače, saj so domači povedli iz svojega prvega resnega napada. Courage Pecuson je v 2. minuti na robu kazenskega prostora prejel podajo Senijada Ibričića, potem pa z izjemno natančnim diagonalnim strelom ugnal vratarja Domžal Dejana Milića za 1:0.

Gostje so šele po dobrih petnajstih minutah prišli do prve nevarne akcije. V 18. minuti je iz ugodnega položaja, že znotraj kazenskega prostora domačih, poskusil za goste Jure Balkovec, a je meril prek vrat. Čez minuto je sodnik Matej Jug po kotu zaradi prekrška v napadu Mihi Blažiču gol za izenačenje razveljavil. Štiri minute kasneje so gostje ponovno izvajali kot, a je vratar Kopra Vasja Simčič odlično reagiral.

Domači, ki so se po vodstvu pričakovano opredelili za protinapade, so v 27. minuti izpeljali lepo akcijo. Po podaji Mateja Pučka s peto je Joel Valencia s šestnajstih metrov streljal za las prek vrat. Tri minute kasneje se je Simčič dobro postavil pri poskusu Jureta Matjašiča z nekaj metrov od vrat in ostalo je pri minimalnem vodstvu domačih. Isti nogometaš je iz neposredne bližine poskušal še v 38. minuti, Simčič pa je bil ponovno na mestu.

A po kotu, ki je sledil, je podajo Žana Majerja na drugi vratnici najbolje izkoristil Gaber Dobrovoljc, ki je izid izenačil na 1:1. Prav v zadnjih trenutkih prvega polčasa pa je Lucas Horvat streljal z dvajsetih metrov, žoga je oplazila enega domačih igralcev, ukanila vratarja Simčiča in končala v domači mreži za 1:2. Domžale, ki so bile v prvem polčasu sicer aktivnejša ekipa, so tako tudi z nekoliko športne sreče odšle na odmor z vodstvom. Koprčani pa so bili po hitrem zadetku le premalo aktivni proti nasprotnim vratom.

Koper je dobro začel tudi drugi polčas, zelo nevaren poskus Danijela Pranjića pa je že v prvi minuti nadaljevanja Milić zaustavil. Gostje so prek Slobodana Vuka in Majerja zapretili v 51. minuti, v gneči pred svojimi vrati pa se je s požrtvovalnostjo izkazal vratar Simčič. V 60. minuti že nov zadetek za goste. Balkovec je iz prostega strela poslal zelo dober predložek z desne strani, z glavo pa je za 1:3 še drugič na tekmi zadel spretni Dobrovoljc.

V 60. minuti je z glavo v padcu zelo dobro streljal Vuk, a se je s parado izkazal Simčič, ki je kljub prejetim zadetkom dobro branil svoj gol. Koprčani so v 89. minuti preko rezervista In-Hyeok Parka še zadnjič zapretili, a je njegov poskus z glavo, gostujoči vratar Milić izbil čez prečnik. Domžalčani so tekmo v končnici mirno pripeljali do konca in zasluženo osvojili nove tri točke.

Državno prvenstvo, štirinajsto kolo

Maribor - Gorica 1:0 (0:0)

(Burgić 48./ag)

Maribor: Handanović, Janža, Defendi, Šuler, Palčič, Sallalich, Kabha, Hotić (69./Vrhovec), Vršič, Novaković, Tavares (81./Zahović).

Gorica: Sorčan, Celcer, Jogan, Boben, Gregorič, Žigon (83./Arčon), Humar, Grudina, Kapić (65./Nagode), Kotnik, Burgić (65./Osuji).

------------------------------------

Luka Koper - Domžale 1:3 (1:2)

(Pekuson 2.; Dobrovoljc 39., 60., Horvat 45.)

Luka Koper: Simčič, Biljan (76./Park), Valencia, Pekuson (64./Muslimović), Dedić, Ibričić, Pučko, Teijo, Horvat (46./Andrejašič), Pranjić, Sikošek.

Domžale: Milić, Vuk (78./Bratanović), Matjašič, Repas (62./Volarič), Širok, Horvat, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Majer (68./Husmani), Žinko.

------------------------------------

Krško - Aluminij 2:2 (0:1)

(Mensah 54., Dangubić 93.; Jakšič 18., Zeba 95.)

Krško: Zalokar, Dušak (86./Haljeta), Vuklišević, Krajcer, Pušaver, Kramarić, Sadiković, Jurečič (65./Špiler), Čeh (67./Baskera), Dangubić, Arafat Mensah.

Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Turkalj, Zeba, Kocić, Krljanović, Vrbanec, Cvek, Škoflek (83./Petrović), Srdić (63./Rebernik), Tahiraj.

------------------------------------

Nedelja

Rudar - Olimpija (16.55)

Že odigrano

Kalcer Radomlje - Celje 0:3 (0:1)

(Podlogar 20., Travner 67., Volaš 70.)

 

Lestvica:

1. Maribor 14 9 3 2 26:12 30 točk

2. Olimpija 13 9 1 3 20:10 28

3. Domžale 14 8 2 4 31:16 26

4. Celje 14 7 2 5 17:13 23

5. Gorica 14 6 3 5 17:13 21

6. Luka Koper 14 5 3 6 13:17 18

7. Rudar 13 4 3 6 18:18 15

8. Krško 14 3 5 6 13:23 14

9. Aluminij 14 3 4 7 13:21 13

10. Radomlje 14 0 4 10 10:35 4