Nogometni svet: »Sokolje oko« tudi na nemških štadionih

Uefa klubom s Krima prepovedala nastope v ruskih tekmovanjih. De Sanctis podaljšal z Romo, Diaz na klopi Paragvaja.

Objavljeno
04. december 2014 18.55
G. L., Delo.si/STA
G. L., Delo.si/STA

Berlin - Tehnologija »sokolje oko«, ki sodnikom pomaga pri odločanju, ali je žoga prešla golovo črto ali ne, bo po novem na voljo tudi sodnikom v nemški bundesligi. Na skupščini nemške nogometne zveze (DFL) so namreč odločili, da bodo sledili angleškim kolegom in tehnologijo uvedli tudi na tekmah svojega prvenstva. Nadzor na golovi črti bo na nemških štadionih vzpostavljen v naslednji sezoni.

Večjih težav pri odločanju na skupščini niso imeli, saj je novost podprlo petnajst od osemnajstih prvoligaških klubov. »Mislim, da je to korak naprej za nemški nogomet,« je po glasovanju poudaril predsednik lige Reinhard Rauball. O morebitni uvedbi sokoljega očesa so v Nemčiji razglabljali že pred približno pol leta, a je novost takrat zavrnilo kar 24 od 36 prvo- in drugoligaških klubov. Zdaj so imeli pravico do odločitve le prvoligaši.

Vodstvo lige je izmed večih ponudnikov tehničnega nadzora izbrala model »sokolje oko«, ki se je že izkazal kot uspešen v angleškem prvenstvu.

Klubi s Krima nič več v ruskih tekmovanjih

Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes prepovedala klubom z območja Krima, da bi nastopali v tekmovanjih pod okriljem ruske nogometne zveze. Prepoved prične veljati že s prihajajočim januarjem.

»Ruska nogometna zveza ne more organizirati tekem na Krimu brez dovoljenja Uefe in Ukrajine,« je sporočil generalni sekretar Uefe Gianni Infantino.

Polotok Krim ob Črnem morju je v lasti Rusije sicer od marca, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal akt o priključitvi Krima.

De Sanctis podaljšal pogodbo z Romo

Italijanski vratar Morgan De Sanctis je predčasno podaljšal pogodbo z Romo, trenutno drugouvrščeno ekipo v italijanski serie A. Sedemintridesetletni vratar je imel veljavno pogodbo do junija leta 2015, po aneksu pa bo v večnem mestu ostal do 30. junija leta 2016.

Roma je trenutno na drugem mestu v serie A, za vodilnim Juventusom pa zaostaja tri točke.

Diaz novi selektor Paragvaja

Argentinec Ramon Diaz je novi selektor paragvajske nogometne reprezentance. Petinpetdesetletni Diaz je nazadnje vodil River Plate, na klopi Paragvaja pa je zamenjal Victorja Genesa. Paragvaj se prek južnoameriških kvalifikacij ni uvrstil na letošnje svetovno prvenstvo v Braziliji, Diaz pa je s paragvajsko zvezo podpisal štiriletno pogodbo.