Solze za slovo od svojega kluba

Odhod Roberta Prosinečkega iz Crvene zveze: Hrvat ni bil kos srbskim spletkam.

sre, 22.08.2012, 15:00

Beograd – Crvena zvezda, pred dvema desetletjema najboljši nogometni klub v Evropi, bo jutri proti Bordeauxu poskusila ujeti vsaj košček nekdanje slave. Toda bolj kot tekma v krogih okrog rdeče-belih, ki so se za sezono pripravljali pri nas na Rogli, odmeva bliskovit odhod uspešnega trenerja Roberta Prosinečkega.

S Hrvatom, ki je odraščal v Nemčiji, doživel izjemne trenutke pri Zvezdi, Barceloni, madridskem Realu, Croatii (današnjemu Dinamu) ter v reprezentanci – v sezoni 2002/03 pa je blestel tudi v Olimpijinem dresu – smo se nazadnje pogovarjali prav med junijskimi pripravami na Rogli. Potem ko je dolgo pomagal selektorju Slavenu Biliću pri hrvaški izbrani vrsti, se je pred dvema letoma pogumno lotil trenerskega izziva v Beogradu, kjer se je nekdanji klubski velikan znašel v spletu dolgov, mešanja interesov in splošne zmede neurejenih meril in odnosov.

»Pričakovanja pa so tako v Srbiji kot na Hrvaškem, ko gre za nogomet, vedno izjemna,« nam je pripovedoval že v junijskih dneh na Rogli, kamor so se rdeče-beli vrnili po 30 letih. Kot poglavitno nalogo si je začrtal spodobno predstavitev moštva v Evropi kot končno spet osvojiti domači naslov, potem ko je bil ta v zadnjem desetletju bolj ali manj v lasti mestnih tekmecev iz Partizanovih vrst. Samozavestno se je lotil izziva po treh zaporednih zmagah v mestnih derbijih ter osvojenem pokalu, čigar nadgradnja pa naj bi bil omenjeni naslov prvakov. Toda Prosinečki ga v tej sezoni na Marakani ne bo dočakal. Četudi je užival izjemno podporo s tribun in je bil pravzaprav vseskozi od prihoda najbolj priljubljen Hrvat v Beogradu, bremena in pametovanj novodobnih vladarjev pri klubu ni več mogel zdržati.

»Sam sem se odločil za odhod. Ta klub imam rad, Crvena zvezda je največja, ko gre za nogomet na Balkanu, želel sem le najboljše,« je v solzah spregovoril na poslovilni novinarski konferenci, kot vedno ostal korekten do delodajalcev, med katerimi pa so mu nekateri – očitno zavistni ob uspehu – že dolgo metali polena pod noge. Predvsem meglena ostaja vloga predsednika Vladana Lukića, nogometaša iz časov, ko se je Prosinečki preselil od Dinama k Crveni zvezdi, a ki še zdaleč ni dosegel slave svetlolasega Hrvata. In četudi so na uradni spletni strani beograjskega kluba včeraj zapisali »Prosinečki za vedno ostaja Zvezdina legenda«, je javnost, predvsem pa zvesto navijaško jedro, prepričana, da gre vso krivdo za trenerjevo slovo pripisati nesposobnemu vodstvu. Anketa v vplivnem srbskem dnevniku Blic je razkrila, da kar 82 odstotkov vprašanih podpira trenerja in meni, da bi le z njim ta klub spet pogosteje zmagoval.

V temeljitih analizah srbskega in hrvaškega tiska med razlogi trdne odločitve nekoč sijajnega nogometaša (»Odločil sem se za odhod in zdaj ne bom več storil koraka nazaj,« je povedal na poslovilni novinarski konferenci) omenjajo pomanjkanje denarja pri klubu, nenehne razprtije z vodilnimi, tudi grožnje igralcev s stavko. Obenem pa je Prosinečki prepričan, da nasledniku zapušča konkurenčno moštvo devetih reprezentantov, ki bi prav lahko presenetilo tudi favorizirani Bordeaux v kvalfikacijah evropske lige. »Hvala Robertu, da mi je pripravil tako dobro moštvo,« pa je včeraj že dejal Aleksandar Janković, novi trener rdeče-belih, ki hkrati ostaja selektor mlade srbske reprezentance.

Povezane novice

Prosinečki v solzah: Crvena zvezda je in bo vedno bila moj klub
20. avgust ob 13:20
Po 20 mesecih vodenja moštva z Marakane je Robert Prosinečki odstopil z mesta trenerja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se