Srbi v finalu SP na kolena spravili Brazilce

Srbska reprezentanca je v finalu svetovnega prvenstva do 20 let po podaljšku premagala Brazilijo z 2:1. Odločil je Maksimović.

Objavljeno
20. junij 2015 08.32
Posodobljeno
20. junij 2015 09.32
FBL-WC2015-U20-SRB-BRA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Auckland - Srbska nogometna reprezentanca si je v Aucklandu priborila naslov svetovnega prvaka do 20 let, potem ko je v finalu po podaljšku premagala Brazilijo z 2:1.

Srbija je prvič slavila na svetovnem prvenstvu kot samostojna reprezentanca, ima pa še naslov iz leta 1987, ko je takratna Jugoslavija v finalu porazila Zahodno Nemčijo.

Reprezentanci sta v rednem delu dosegli po en gol. Za Srbijo je v 70. minuti zadel Staniša Mandić, za Brazilijo pa je v 73. minuti izenačil Andreas Pereira.

Brazilci so v podaljšku dvakrat nevarno zapretili, vendar pa so Srbi ustavili njihova napada in dvoboj odločili v 118. minuti, ko je po globinski podaji zadel Nemanja Maksimović.

Na tekmi za tretje mesto je bil Mali s 3:1 boljši od Senegala.

Mandić zadel za vodstvo Srbije

Gledalci so v finalu na prvi gol čakali do 70. minute. Takrat so Srbi izpeljali akcijo po desni strani, Nemanja Maksimović je podal v kazenski prostor, kjer so Brazilci pozabili na Stanišo Mandića, ta pa je neovirano zadel.

Pereira izenačil po samostojnem prodoru

Brazilija je izenačila le tri minute kasneje. Strelec je bil Andreas Pereira, ki je na levi strani preigral Milana Gajića in Miloša Veljkovića ter za konec žogo poslal v daljši vratarjev kot. Redni del se je končal z neodločenim izidom 1:1.

Rajković in Veljković rešila Srbijo v podaljšku, Maksimović zadel za naslov

V prvih petnajstih minutah podaljška so v pravem nalivu več pokazali Brazilci. Prvo pravo priložnost je imel Malcom, ki je po desni strani prodrl proti golu, vratar Rajković pa mu je zaprl pot in se izkazal z obrambo.

Južnoameričani so ponovno zapretili v 105. minuti, ko je  Marcos Guilherme preigral Rajkovića, nato pa mu je veselje z dobrim posredovanjem preprečil Miloš Veljković.

V drugih petnajstih minutah sta imeli reprezentanci po eno resno priložnost. Pri Srbiji je v 109. minuti z razdalje meril Nemanja Maksimović in žogo poslal prek vrat, na drugi strani pa je v 112. minuti močno udaril Pedro Joao, vratar Rajković pa je žogo odbil v kot.

Ko je že kazalo, da bosta reprezentanci izvajali enajstmetrovke, so Srbi v 118. minuti izvedli hiter protinapad. Andrija Živković je z globinsko podajo zaposlil Maksimovića, ta pa je sam stekel proti brazilskemu golu in hladnokrvno premagal vratarja Jeana. Srbija je prednost zadržala do konca in slavila velik uspeh.

---------------------------------------------

Maliju po preobratu tretje mesto

Na tekmi za tretje mesto je Mali s 3:1 premagal Senegal. Prvi polčas se je končal brez golov, pri čemer so Senegalci tik pred iztekom ostali le z deseterico na igrišču, saj je Moussa Ba v 45. minuti prejel drugi rumeni karton.

Senegalci so kljub deseterici uspešno napadali in v 64. minuti povedli z 1:0, zadel je Ibrahima Wadji. Mali je hitro odgovoril in izenačil deset minut kasneje prek Adame Traoreja.

Mali je imel že v 76. minuti priložnost za popoln preobrat, saj je imel na voljo enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel Falaye Sacko, njegov strel pa je ustavil vratar Ibrahima Say.

Po desetih minutah nadaljevanja so imeli enajstmetrovko tudi Senegalci. Izvajalec je bil El Hadji Malick Niang, a je tudi ta dvoboj dobil vratar, Djigui Diarra se je vrgel v pravo smer in obdržal svojo reprezentanco v igri za tretje mesto.

A Senegalu tudi ta obramba ni pomagala, saj je za Mali v 91. minuti zadel Diadie Samassekou in odločil zmagovalca.

Svetovno prvenstvo U20

Finale

Brazilija - Srbija 1:2 (0:0) *po podaljšku

(Pereira 73.; Mandić 70., Maksimović 118.)

 

Za tretje mesto

Senegal - Mali 1:3 (0:0)

(Wadji 64.; Traore 74., 83., Samassekou 91.)