Špancem ni pomagal niti olupljen kivi

Slovenci prvi, ki so v osmih letih ugnali Špance na uradni tekmi. Povratni obračun 12. aprila.

Objavljeno
23. marec 2016 00.04
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Maribor – Še januarja so Španci postali evropski prvaki, ko so tekmece v povprečju premagovali z več kot tremi zadetki razlike. Dva meseca kasneje so bili brez moči v dvorani Tabor, kjer jih je z 1:0 ugnala Slovenija. Kljub temu možnosti za slovensko uvrstitev na svetovno prvenstvo ni prav veliko.

Resda španski reprezentanti v dvoranskem nogometu niso tako prepoznavni kot Andres Iniesta, Sergio Ramos ali Gerard Pique, toda za njih je poskrbljeno enako kot za »prave« nogometaše. Španska nogometna zveza je prvi seznam z zahtevami v Slovenijo poslala že pred mesecem, saj ni želela ničesar prepustiti naključju. Slovenski organizatorji so imeli zato obilo dela, a poudarjajo, da so bili Španci pri navajanju želja kulturni in korektni.

Največ posebnih zahtev so imeli pri prehrani, saj so s seboj pripeljali tudi kuharja, ki je nadziral pripravo jedi. Na meniju so prevladovale testenine, suho meso in ribe, pri kuhanju so uporabljali španske začimbe. Pojedli so veliko sadja, pri čemer je moral biti kivi obvezno olupljen, ananas pa razkosan v točno določeni obliki. Pred prihodom v Slovenijo so Španci poslali še fotografijo, kako morajo biti na mizi postavljeni krožniki in pribor. Vsak obrok je bil načrtovan do minute natančno, enako kot ostale dnevne obveznosti od bujenja naprej.

Na treningih so vedno vadili polni dve uri, saj španski nogometaši pred svetovnim prvenstvom ne bodo imeli več veliko časa za uigravanje. Posebnost je, da Španci med fizičnimi napori ne pijejo izotoničnih napitkov, ampak naravno vodo. Ker med prostim časom niso zgolj počivali, so odšli tudi na vodeni ogled starega mestnega jedra. Najbolj jih je navdušila najstarejša trta na svetu, ki na Lentu raste že 440 let, kar ni čudno, saj je vinogradništvo del španske kulture. Dobrih dva tisoč navijačev je bilo na tribunah, kar je manj kot pred dvema letoma, ko je prijateljsko tekmo s Španijo v dvorani Tabor spremljalo 3600 ljudi. V slovenskem kadru je bil tudi Jaka Sovdat, medtem ko je moral zaradi poškodbe v civilni opravi ostati vratar Alen Mordej. Španci so takoj prevzeli pobudo, s podajami pletli mrežo okoli domače obrambe, toda noben vzorec jim ni uspel. Počasi so postali nervozni, a Slovenci se niso pustili sprovocirati. Še več, z izvrstno odmerjenim prostim strelom je pod stičišče vratnice in prečke zadel Alen Fetić. »Naša generacija si je zaslužila takšen uspeh,« je bil zadihan slovenski strelec. »Zadnjih sedem minut sem imel občutek, kot da se je ura ustavila. Z močmi smo bili povsem na koncu, saj nismo vsi profesionalci, toda Španci nimajo tako velikega srca kot mi. Ne vem, ali je bil to moj najlepši gol, a nedvomno je bil najpomembnejši.«

Morda je Slovencem pomagal tudi vpliv polne lune, saj se je v kritičnih trenutkih žoga vedno odbila njim v noge, takrat, ko so že bili premagani, pa jim je na pomoč priskočil okvir vrat. Z obrambami je blestel tudi vratar Damir Puškar. Španci kljub temu ostajajo favoriti za preboj na svetovno prvenstvo, saj imajo popravni izpit na povratnem obračunu 12. aprila. Do zdaj na mundialih niso manjkali še nikoli, z enakim dosežkom se lahko pohvalita zgolj Argentina in Brazilija. Španija je sicer na zadnjih petih svetovnih prvenstvih vedno igrala v finalu. Dvakrat je zmagala, trikrat izgubila proti Braziliji. V zadnjih dveh primerih šele po podaljšku ali enajstmetrovkah. Kot prva je tako Španijo v zadnjih osmih letih v rednem delu (uradne) tekme premagala šele Slovenija.

Kvalifikacije za SP

Slovenija - Španija 1:0 (1:0)

(Fetić 19.)

Slovenija: Puškar, Mordej, Čujec, Osredkar, Fetić - začetna postava; Bratić, Čeh, Širok, Hozjan, Štendler, Sovdat, Vulikić.

Španija: Sedano, Ortiz, Pola, Alex, Miguelin - začetna postava; Herrero, Bebe, Rivillos, Alcardo, Fernandao, Lin, Lozano, Campos, Andresito.