Španci, Nemci, Angleži in Italijani s po štirimi klubi v ligi prvakov

Sam sistem tekmovanja ostaja nespremenjen, za predstavnike manjših lig pa bo na voljo manj mest.

Objavljeno
26. avgust 2016 16.19
SOCCER-CHAMPIONS-REA-ATL/
A. V,, STA
A. V,, STA
Monte Carlo - Evropska nogometna zveza je danes v Monte Carlu potrdila reformo lige prvakov, ki predvideva, da bodo najboljše štiri evropske lige - španska, nemška, angleška in italijanska - od sezone 2018/19 v ligi prvakov neposredno zastopane s po štirimi klubi.

Odločitev Uefe je sprožila različne odzive, saj so najmočnejše lige uspele z zahtevo po posebnem statusu zase, obenem pa so si omenjene lige tudi za četrtega predstavnika priborile pomemben kos finančne pogače, ki ga liga namenja udeležencem tega elitnega klubskega tekmovanja. Doslej se je moral četrti predstavnik potruditi za uvrstitev v ligo v kvalifikacijah. Še letos je moral denimo četrti nemški predstavnik Borussia Mönchengladbach v kvalifikacije proti Young Boys iz Berna. Sam sistem tekmovanja ostaja nespremenjen, za predstavnike manjših lig pa bo na voljo manj mest.

Uefa je tudi na ta način odgovorila na zahteve največjih evropskih klubov, ki so grozili celo z ustanovitvijo lastnega tekmovanja. Najmočnejši in najbogatejši klubi, evropsko združenje klubov vodi Bayernov Karl Heinz Rummenigge, pa bodo imeli v bodoče zagotovljenih kar 16 od skupno 32 mest v tem tekmovanju.

Brez zagotovljenega mesta v ligi prvakov pa bosta ostali 11. in 12. liga z jakostne lestvice Uefe, kar sta trenutno Češka in Švica. Težja bo tudi uvrstitev v ligo prvakov, kjer je bilo še letos prostora za 10 ekip iz kvalifikacij, zdaj bo prostora le še za šesterico najboljših klubov, ki bodo morali v predtekmovalni kvalifikacijski del. "Pri reformi smo upoštevali tudi naš cilj, da bo liga še naprej dostopna za vse klube," pa je v zvezi s tem danes dejal generalni sekretar Uefe Theodore Theodorakis.

Reforma predvideva tudi drugačno delitev sredstev, pri čemer bodo največji in tržno najbolj izpostavljeni klubi v bodoče dobili več denarja kot doslej. Delno bodo manjši klubi oškodovani, a pri Uefi napovedujejo, da velikih razlik ne bo, saj obljubljajo večji nagradni sklad za svoje elitno tekmovanje.