Španec je in še Realov otrok povrhu

Na trenersko klop desetkratnega evropskega prvaka Reala je sedel Rafael Benitez.

Objavljeno
07. junij 2015 01.44
Spain Soccer Benitez Real Madrid
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Rafael Benitez se je vrnil na štadion Santiago Bernabeu. Devetnajst let po tem, ko je odšel za novimi izzivi, je dobil priložnost, na katero je čakal desetletje: postal je trener najslavnejšega kluba na svetu, madridskega Reala. Petinpetdesetletni Madridčan je že deseti trener pod vodstvom predsed­nika kluba Florentina Pereza.

Izbor Španca je in ni presenetljiv. V nogometnih krogih so mnenja o njegovih veščinah sila raznolika, več je tistih, ki trdijo, da ne bo kos nalogi in da nima ustreznega ugleda za kraljevski klub. Minulo nedeljo je z Napolijem izgubil boj za ligo prvakov. Razočarani tifosi ga že prej niso ravno cenili, zdaj vedo, da je vrgel stran 40 milijonov evrov, kolikor bi prinesla uvrstitev v ligo prvakov. Izmaknila se mu je tudi lani, ko je Napoli izločil Athletic Bilbao.

Po teh mnenjih je bila Perezova odločitev sila tvegana. Manjšinski del hvali njegovo vztrajnost, taktično izobraženost in tudi pot, ki jo je prehodil. Odločilni sta bili vendarle dve podrobnosti: Rafa je Realov otrok in je Španec. Da mora novi trener govoriti špansko, je pred objavo naslednika Carla Ancelottija poudaril Perez.

Rafov prihod je res vzbudil pestre odmeve. »Benitez? Vso srečo, Real!« Tako in z jasnim cinizmom je komenitral Marco Materazzi, nekdanji italijanski reprezentant in upokojeni branilec Interja. Z njegovimi metodami dela se je dobro seznanil, pri čemer je imel v predhodniku Joseju Mourinhu ustrezno primerljivega trenerja. Materazzi je velik privrženec Portugalca. Najbrž bi se mu v tej mnenju pridružil tudi najboljši angleški branilec John Terry. Za Chelseajevega kapetana je Rafa pred dvema letoma dejal, da ne more več igrati dveh tekem na teden. Krepko se je zmotil, Terry ima za seboj malodane najboljšo sezono in z več tekmami v nogah kot soigralci.

Mourinho je že dolgo trn v Benitezovi peti, a tudi Benitez v Mourinhovi. Njuna tekmovalnost in govorni dvoboji so bili vedno zabavni, vse od Špančeve zgodbe pri Liverpoolu, ko je z rdečimi pil kri Joseju in modrim iz Londona.

»Spet je dobil priložnost, da bo nekaj osvojil,« je dejal Mou, ko mu je prepustil Inter, evropskega prvaka. Benitez je res zmagal na svetovnem klubskem prvenstvu, na katerem je evropski prvak vedno izrazit favorit, a sezone ni dokončal na klopi. Odrezavost Portugalca ni Beniteza nikoli preveč vznemirjala. »Preveč govori,« je vedno zabrusil Joseju, kadar je sprožil jezični dvoboj.

Toda na Realovi klopi je trenerska pot novo poglavje. Izziv za vsakogar, bržkone največji, česar se Benitez, ki ga je poškodba kolen pri 19 letih oddaljila od obetavne kariere branilca pri Realu, dobro zaveda. Potem je sočasno igral pri B-moštvu in se izobraževal za trenerja. Zaveda se, da je pred težko nalogo. »Za Real ni drugo mesto nikoli dovolj,« je ob predstavitvi dejal novi šef preveč sproščene Realove slačilnice.

V nekdanjem Realovem trenerju in zdajšnjem španskem selektorju Vicenteju del Bosqueju ima Benitez velikega zaveznika. Trenerskih veščin se je namreč učil pod njegovim mentorstvom. Besede spodbude mu je namenil še en slavni Nemec, Bernd Schuster, leta 2008 prvak z Realom.

»Nihče mu ne more oporekati. Za seboj ima odlične dosežke kot trener v različnih državah. Vsekakor je dovolj dober za Real. Spoznal je že vse vidike trenerstva: ko je zmagoval in ko je izgubljal. A je res, Real in Rafa se bosta morala podrediti drug drugemu, tako kot sta se Barcelona in Luis Enrique. Prišel je v klub z jasnimi zamislimi, kaj mora storiti, in korak za korakom jih je uveljavil. V klubih, kot sta Real in Barcelona, moraš biti predvsem pameten,« je dejal Schuster.

Benitezovi zagovorniki se oklepajo tega, da je odraščal pri Realu. Da pozna njegovo kulturo in filozofijo, da ima v slačilnici tudi trdo roko. Je študiozen in pikolovski.

Pri Realu je vedno vprašanje, ali trener lahko deluje, kakor želi. Da gre po svoji poti. Tu nastopijo dvomi o Benitezovem poslanstvu. Lovorike ne bodo dovolj, če v zmagah ne bo tudi spektakla. On ostro zavrača, da je obrambni strokovnjak. »Kdor ne loči med organizirano igro in obrambno, ne pozna nogometa,« je njegov odgovor.

Real in predvsem Perez trdno stojita za odločitvijo, kar je slikovito povedal podpredsednik in Perezov tesni sodelavec Eduardo do Fernandez de Blas: »Carlo Ancelotti je res fenomen, lahko se mu samo zahvalimo. Še pred dnevi je bil zame najboljši trener na svetu, tako kot je bil pred dvema letoma Jose Mourinho. Od tega tedna naprej pa bo Rafael Benitez!«