Španija brez srednjega razreda, Anglija še ne pozna recesije

Angleški nogometni klubi za novince porabili 387 milijonov evrov, španski so poslovali skromno.

Objavljeno
18. avgust 2012 16.11
M. H., G. N., šport
M. H., G. N., šport
Ljubljana – Zadnja leta najbolj opevana nogometna »cirkusa« na svetu – španski in angleški – danes začenjata novo sezono. V kriznih časih pa sta njuni usodi povsem različni. Premier league ne pozna recesije, La liga pa ostaja brez dobrega srednjega razreda.

Dvoboji Reala in Barcelone bodo spet paša za oči, velikana z Iberskega polotoka bosta v središču svetovne pozornosti, ko se bosta borila bodisi za domači ali evropski naslov. Tu španski nogomet bržkone nikoli ne bo izgubil glamurja, zato pa nezadržno izgublja tekmovalni mik nekoč sila izenačena in zanimiva liga. Španija je med državami, ki jih je gospodarska kriza udarila najmočneje, odsev se kaže v klubskih blagajnah. V letošnjem poletju je prestopni rok zaznamovalo zategovanja pasu v Španiji.

Tamkajšnji komentatorji stežka verjamejo, kako nizke številke se še vrtijo v njihovem nogometu. To pot tudi pri obeh velikanih, ki bosta v naslednjih dneh (v ponedeljek naj bi objavili več kot 30 milijonov evrov vreden prestop Luke Modrića iz Tottenhama k madridskemu Realu) vendarle navzgor pomaknila mejo »mizernih« 64 milijonov evrov, kolikor je za nakup novih igralcev doslej namenilo vseh 20 prvoligašev. Kar sedem (Deportivo, Espanyol, Malaga, Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano in Valladolid) jih ni porabilo niti še enega evra.

Leta bogatih nakupov so le še lep spomin. V poletju 2009 se je na Pirenejskem polotoku obrnilo 470 milijonov evrov, trgovalo pa se je z najbolj zvenečimi imeni – Kaka, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, Karim Benzema, Xabi Alonso  … Vsota je leta 2010 padla na 262 milijonov evrov z Davidom Villo in Mesutom Özilom kot zvezdnikoma prestopnega roka. Lani je bil španski nogometni trg spet bolj živahen z investicijami v višini 350 milijonov €, v ligo pa so na ta račun prišli Cesc Fabregas, Alexis Sanchez, Falcao in Coentrão. Malaga je lani porabila 58 milijonov, letos niti evra, s prodajo Santia Cazorle, Rondona in Mathijsena pa je zaslužila 26 milijonov evrov, s katerimi bo pokrila del dolgov do igralcev. Atletico Madrid je s 70 milijonov padel na 1 milijon vložka, Valencia z 32 na 23,1. Ta čas so le trije klubi za nakup igralcev namenili več kot 9 milijonov evrov (Valencia, Bacelona in Sevilla). Real, ki bo odprl denarnico za Modrića, je doslej porabil le poldrugi milijon za nakup Borje Garcie.

Drugače ne gre, če pa so španski klubi državni blagajni dolžni 800 milijonov evrov, ki jih bodo morali poravnati do leta 2020. Zato se tudi bogati dobički od prodaje ne bodo vrnili na trg. Athletic Bilbao je že drago prodal enega svojih biserov, Javija Martineza, čigar odhod k Bayernu naj bi baskovskemu klubu navrgel 40 milijonov evrov. Poceni gotovo ne bo tudi morebiten odhod Fernanda Llorenteja, ki ga najbolj snubijo pri Juventusu.

Vse manj zvenečih nakupov in vse večji beg domačih talentov, ki varen zaslužek iščejo v tujini, sta dejavnika, zaradi katerih španske strokovnjake skrbi za prihodnost njihovega nogometa, ki po klubskih vložkih ta čas ne zaostaja le za Anglijo, temveč tudi za Nemčijo, Italijo, Francijo, Kitajsko, Rusijo ...

Tudi za reprezentanco jih skrbi. Nekoč je jemala najboljše iz številnih »valilnic«. Ko se je leta 2008 začel zmagoviti niz »furie« na velikih tekmovanjih, je bilo 12 reprezentantov razkropljenih po sedmih španskih klubih, če odštejemo Real in Barcelono. Zdaj le še trije člani izbrane vrste, Juanfran (Atletico Madird), Jesus Navas in Alvaro Negredo (oba Sevilla), še niso šli s trebuhom za kruhom k domačima ali k evropskim velikanom.

City ali United? Kaj pa Chelsea?

»Za zmago v prvenstvu bo treba premagati United. To mislim resno. Zadnjih 20 let se je United vedno potegoval za naslov državnega prvaka in tako bo tudi ostalo, četudi smo v minuli sezoni lovoriko osvojili mi,« Roberto Mancini, trener Manchester Cityja, ni odkril tople vode, a je pred današnjim štartom Premier Legaue (City bo sezono začel jutri doma proti Southamptonu) tekmecem poslal še drugo sporočilo: da v Angliji vladata kluba iz Manchestra.

Največji izzivalec prihaja iz prestolnice – Londona. Evropski prvak Chelsea je pomladil in okrepil svojo »floto«, Arsenal osvežil, največ prahu pa je dvignil prestop Robina van Persieja v zadnji minuti. Nizozemec je po osmih letih zapustil Arsenal in je postal glavno orožje Alexa Fergusona za Unitedovo vrnitev na prestol. Prestop s 30 goli najboljšega strelca minule sezone na Old Trafford je osrečil mojstre oglaševanja. Fergusonova napadalna četverica ali Mancinijeva? Tako privlačnega dvoboja napadalcev privržencem angleškega nogometa že dolgo nihče ni ponudil. Domala v vseh napovedih se vse vrti okoli učinka modrih ali rdeči napadalcev. Cityjeve mušketirje Sergia Agüera, Carlosa Teveza, Edina Džeka in Maria Balotellija bodo izzvali vražji Wayne Rooney, van Persie, Danny Welbeck, Javier Hernandez.

»Že pred tedni sem dejal, da bi bilo zanj najbolje, če bi ostal pri Arsenalu ali pa prestopil k Unitedu. Samo k nam naj ne pride. Imamo štiri napadalce, kako naj dam priložnost še petemu? Toda, kdorkoli bi dobil van Persieja, bi se okrepil,« je dejal Mancini v zvezi z 29-letnim Nizozemcem, ki naj bi bil kot naročen za Fergusonov filozofijo. Slednji je pojasnil, da je dobil natanko to, kar je želel – sladke skrbi, kar je imel v obdobju, ko je prvič osvojil ligo prvakov z zvezdniško četverico napadalcev, Andyjem Colom, Dwightom Yorkom, Teddyjem Sheringhamom in Ole Gunnarjem Solskjærjem. A kaj je van Persie osvojil?

Chelsea bo čakal na svojo priložnost iz ozadja. Ni več pod bremenom, da nekaj mora osvojiti, ima pa še bolj samozavestno zasedbo in močnejšo za nekaj mlajših (Eden Hazard, Marko Marin) in na tržišču zelo cenjenih sil. Arsene Wenger bo spet ustvarjal, a z drugokategorniki med najboljšimi. Nemški zvezdnik Lukas Podolski ni na ravni van Persieja in drugih napadalcev iz Manchestra. Liverpool z novim trenerjem Brendanom Rodgersom je velika uganka, Tottenham bo nova priložnost za vrnitev v trenersko elito Andre Vilas-Boasa. Bo Premier League naposled tudi bolje spoznal mladega slovenskega Harisa Vučkića? Morda, Vučkića danes še ne bo na seznamu prvega moštva Newcastla, ki bo v uvodnem dejanju gostil Tottenham. Sezono bo začel prav tako danes proti Tottenhamu, a v ligi do 21 let.

In še, klubi so za okrepitve odšteli 387 milijonov €, s prodajami pa obrnili 242 milijonov €. BT in BSkyB pa sta za televizijske pravice Premier League za obdobje od 2013/2016 plačala 3,85 milijarde evrov.