Španija? Hud odpor bi bil dovolj

Dvoranski nogomet: Portugalska in Rusija že v polfinalu EP, Slovenija nocoj s Španijo (20.30).

Objavljeno
04. februar 2014 12.50
Futsal
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Slovenija med štirimi najboljšimi na evropskem prvenstvu v dvoranskem nogometu? Sliši se lepo, toda današnja četrtfinalna ovira v Lotto Areni v Antwerpnu (20.30) je najvišja možna – branilka naslova Španija. Polfinale sta si sinoči že priigrali Portugalska in Rusija, danes pa se bosta za preboj med štiri najboljše merili še Hrvaška in Italija.

Slovenski »malonogometaši« so osnovni cilj izpolnili z uvrstitvijo med osem najboljših. Zakaj ga ne bi debelo presegli, če se jim je že ponudila priložnost za nov podvig? Tudi to vprašanje je lahko del računic pred drevišnjo tekmo Davida in Golijata. Naši so »palčki«, tekmeci pa virtuozi, ki so se po prvi tekmi (kot Italijani?) na euru poigravali z ugledom proti Hrvaški (3:3). V nedeljskem dvoboju za vse ali nič pa so šestkratni evropski prvaki že dvignili ritem v višji prestavo in uprizorili šov, vreden slovesa druge najboljše reprezentance na svetu in prve favoritinje eura. Čehom so v bravurozni predstavi, začinjeni s spektakularnimi potezami in filigransko natančnostjo, nasuli osem golov.

Strahovita moč Špancev našemu taboru že lep čas ne predstavlja velike neznanke in ga tudi ne straši. Pravzaprav so virtuozi s Pirenejev spisali pomemben del naše zgodbe o uspehu v Belgiji, potem ko so pred odhodom na EP v dveh tekmah našim dali priložnost za imenitni učni uri. Neodločen izid 5:5 v Mariboru in poraz z 0:3 v Litiji sta bila izkupička, ki sta dvignila apetite selektorju Andreju Dobovičniku, kapetanu Igorju Osredkarju in drugim na tem zgodovinskem EP za slovenski futsal.

»Videli smo jih, zato vemo, kdo so Španci. Čehe so mleli od prve do zadnje minute. Časa za ustrezno pripravo smo imeli dovolj. Brez strahu in sproščeno, to sta naši vodili za dvoboj, ki nam ničesar ne more vzeti, svoje smo že dosegli,« je povedal Dobovičnik, ki pa se zaveda, da bi bil presežek že močnejši odpor in spodoben poraz. Realnost je, da je razmerje sil v dvoranskem nogometu razdeljeno na več razredov. In Slovenija je še zelo, zelo oddaljena od najmočnejših reprezentanc.

V trinajst medsebojnih dvobojih je Slovenija iztržila dva neodločena izida (3:3, 5:5), oba v prijateljskih tekmah. Kako enakovredno se naši sploh lahko zoperstavijo španskemu stroju?

»Ničesar ne moremo izgubiti, Španci lahko veliko. Borili se bomo, koliko bosta borbenost in srčnost zadostovali, pa bomo videli po koncu tekme,« je pred jubilejno, 200. tekmo slovenske reprezentance razmišljal kapetan Osredkar, sproščen in hkrati motiviran bo tudi Alen Fetić. »V tekmo gremo z dvignjenimi glavami in brez bele zastave. Nismo obremenjeni, žoga je okrogla in možno je vse,« je dodal eden od najvidnejših igralcev tega rodu, ki ima pred seboj še dolgo reprezentančno kariero.

Slovenija je v Belgiji zgrabila priložnost in dobila precejšen del pozornosti. Tudi zaradi učinka Gašperja Vrhovca, ki je s štirimi goli najboljši strelec prvenstva, a je v razvrstitvi za lovoriko »zlati čevelj« na drugem mestu, za ruskim Brazilcem Ederjem Limo, ki je ob štirih golih še dvakrat podal. Štiri točke (2+2) in bronasti čevelj drži tudi Kristjan Čujec. V vrhu statističnih pokazateljev pa je tudi vratar Damir Puškar s 23 obrambami, le dvema manj od vodilnega Italijana Stefana Mammarella.