Španska liga v boj proti stavki

Po besedah predsednika španske nogometne lige Javierja Tebasa bi stavka lahko povzročila 50 milijonov € škode dnevno.

Objavljeno
12. maj 2015 13.30
afp-ATLETICO-BARCELONA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Madrid - Vodstvo španskega prvoligaškega tekmovanja je igralce in klubske uradnike pozvalo, naj opustijo idejo o stavki, ki bi tamkajšnjemu nogometu povzročila veliko škodo. Španska nogometna zveza je pred dnevi sporočila, da bo po 16. maju prekinila vsa tekmovanja v državi, če z vlado ne bo dosegla sporazumnega dogovora o spornem zakonu o urejanju prodaje televizijskih pravic.

Po novem zakonu namreč ne bo več mogoče, da bi se klubi sami pogajali za prodajo televizijskih pravic, temveč bo uveden angleški model s skupno prodajo pravic na ravni lige. Pereče kajpak ostaja vprašanje razdelitve denaja, saj zdaj izdaten delež pripada največjim kolektivom, predvsem Realu in Barceloni, medtem ko na Otoku velik delež pade tudi na manjše klube.

»Oni so pozivali k stavki, oni jo morajo zdaj ustaviti,« je na novinarski konferenci poudaril prvi mož španske profesionalne lige Javier Tebas in s prstom pokazal na klube. »Ni zaskrbljen le prvoligaški nogomet, temveč nogomet na splošno - tudi tretja liga in amaterski nogomet.« Če bo v resnici prišlo do prekinitve vseh tekmovanj, bosta odpadla tudi finale kraljevega pokala med Barcelono in Athleticom Bilbaom 30. maja in eden ključnih dvobojev v bitki za naslov prvaka 17. maja med katalonskim velikanom in madridskim Atleticom z Janom Oblakom.

Španska nogometna zveza in sindikat igralcev sta vodilna v grožnjah po protestu. Vodstvo lige je minuli petek vložilo tožbo proti sindikatu, s katero želi blokirati stavko, postopek pa je uvedlo tudi proti zvezi. Sodišče je vodstvo lige in sindikat pozvalo na jutrišnje zaslišanje, ko naj bi bila bolj jasna usoda stavke. Ta bi po Tebasovih opozorilih lahko povzročila 50 milijonov evrov škode dnevno.