Spektakularno bo tudi v 2. SNL

2. SNL: Šišenski derbi Ilirija – Bravo eno od štirih rivalstev.

Objavljeno
03. avgust 2017 23.32
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Tri tedne po tekmi v Dravogradu, s katero so odprli novo sezono v 1. SNL, bodo začeli ples v novi preobleki tudi drugoligaši. Sezona 2017/18 prinaša več sprememb tekmovanja, ki bi bilo lahko eno od najbolj zanimivih doslej.

Novo sezono 2. SNL bodo odprli drevi (20) v Lendavi, kjer se bosta pomerila Nafta in Dob. Po preobrazbi klubskih tekmovanj ponuja druga liga 16 klubov namesto desetih in tri kola več kot doslej (30:27). Gledalci na štadionih in – po novem – pred TV zasloni bodo lahko uživali v spremljanju številnih zanimivih tekem, med njimi velja izpostaviti štiri derbije, ki bodo pritegnili posebno pozornost. Iz 3. lige v drugo so prestavili tradicionalni prekmurski derbi med Muro in Nafto, ki bo na sporedu 2. septembra. Navzočih bo 3000 navijačev, kolikor jih sprejme lendavski športni park, približno 5000 naj bi se jih zbralo 25. marca, ko se bosta tekmeca merila v Murski Soboti. Mikavno popoldne ponujata tudi lokalni derbi med Dobom in Radomljami (prvič 29. oktobra), mestni derbi v Ljubljani – prvi bo 12. novembra, ko bo Ilirija obiskala Bravo v Spodnji Šiški – in primorsko rivalstvo med Sežano in Dekani. Omenjena osmerica klubov naj bi se borila za zgornji dom lestvice, v skupino bi lahko vključili tudi Krko in Dravo. Najbližja rivala prihajata iz Ljubljane – Ilirija iz Zgornje Šiške, Bravo iz Spodnje. Dob in Radomlje ločijo 3 kilometri, malenkost več rivala v Prekmurju (30 km) in Primorju (32 km).

Drugoligaško tekmovanje – proračuni članskih ekip se gibljejo med 60.000 in 300.000 evri – še ni ponujalo toliko zgodb za navijače in medije. Fužinar je vrnil 2. ligo na Koroško prvič po letu 2006, potem ko je Maribor razpustil svojo ekipo B in so Ravenčani (s)prejeli vabilo NZS kot najboljši od trojice Fužinar (42 točk), Dravograd (41), Prevalje (40). Tudi Rogaška Slatina se vrača na zemljevid najboljših klubov, potem ko je Steklar v prvih dveh letih samostojnosti plesal celo v 1. SNL. V 2. ligo se vračata Tabor in Jadran, nekoč člana 1. SNL. V Dekanih drži niti v rokah Alen Ščulac, ki je pritegnil v klub številne fante iz propadlega Kopra. Ambiciozno zgodbo pišejo tudi v Sežani, v prvi vrsti so nogometaši: direktor Davor Škerjanc in športni direktor Nace Kosmač bosta pomagala tudi na igrišču. Podobno je na Ptuju: celo predsednik kluba Nastja Čeh bo na voljo trenerju Simonu Sešlarju. Tudi v drugih okoljih delujejo nekdanji asi. Prvi mož stroke Fužinarja je »koroški Maradona« Samo Vidovič, športni direktor Krke nekdanji reprezentant Sašo Udovič, Muro krasi nogometni pedigre s trenerjem Antejem Šimundžo in športnim direktorjem Mitjo Mörecom.

Posebno zgodbo predstavlja Ljubljana. Tudi v 1. SNL ne premore noben klub tako slovitega podpredsednika kot Ilirija z Ivanom Simičem, nekdanjim prvakom NZS in udeležencem SP 2010. Zgodba s sosednjega »Žaka«, kjer vodi projekt podjetnik Darko Klarič, pa je tako ali tako ena najuspešnejših v ligi. Klaričev projekt zori iz sezone v sezono, končni cilj je 1. SNL.