Spektakularno prvenstvo tudi v Rusiji

Nogometno svetovno prvenstvo 2018: navijači že »sestavljajo« skupine. Na igriščih 7 milijard evrov.

Objavljeno
17. november 2017 00.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Številni pri nas z zavistjo pogledujejo proti bratom v nekdanjih državah SHS in SFRJ. Hrvati in Srbi bodo v naslednjih 14 dneh nestrpno pričakovali žreb skupin svetovnega prvenstva v Rusiji, ki bo 1. decembra v Moskvi. V južni soseščini bodo tedaj premlevali imena možnih tekmecev na mundialu, pri nas se bomo na isti dan tolažili zgolj z odprtjem »veselega decembra«. 

Slovenci so tudi letos ostali zvesti tradiciji, po kateri jih pritegnejo le svetovna prvenstva, ki jih ne organizira država članica Uefe. Tako so izpustili Francijo 1998, Nemčijo 2006 in Rusijo 2018, se prebili na Daljni vzhod 2002 in v Južno Afriko 2010, dejansko jim je spodrsnilo le v boju za Brazilijo 2014 ... Škoda, ker letos niso prekinili trenda, prihajajoči mundial bo namreč rekorden in zgodovinski po številnih merilih. Gostoval bo v največji državi doslej, premierno bo obiskal slovansko deželo, ne nazadnje bo tudi Fifa razvezala svoj mošnjiček najbolj radodarno doslej. Prav vsaka reprezentanca bo zapustila Rusijo bogatejša za najmanj 12 milijonov ameriških dolarjev.

Možnosti posameznih ekip za še večji zaslužek bo delno narekoval že prihajajoči žreb, ki ga bodo izpustile tudi nogometne velesile Italija, Nizozemska, Turčija in Čile. Fifina tekmovalna komisija, ki ji predseduje prvi mož Uefe Aleksander Čeferin, je septembra v Zürichu potrdila pravila žreba skupin na mundialu – 32 reprezentanc bo pred žrebom uvrščenih v štiri bobne upoštevaje Fifino oktobrsko lestvico. Sedem najvišje uvrščenih in Rusija bodo v prvem bobnu, preostale v drugem, tretjem in četrtem. Reprezentance izpod dežnika Uefe bodo lahko pristale v istem bobnu (toda ne več kot dve ekipi), za vse preostale velja pravilo, po katerem selekciji iz iste konfederacije ne moreta igrati v isti skupini mundiala. Posledično bodo imeli navijači na voljo približno 4000 možnih kombinacij v žrebu.

Zanimivo, ruska »zbornaja komanda« kotira na 65. mestu in bo pred žrebom skupin najnižje uvrščena gostiteljica v zgodovini svetovnih prvenstev. Ni čudno, da večina reprezentanc želi povleči iz prvega bobna prav Ruse, ki naj bi predstavljali nižjo oviro kot Nemci, Brazilci, Portugalci, Argentinci, Belgijci, Poljaki in Francozi. Trenutna ruska selekcija velja na trgu 139 milijonov evrov in res kotira šele na 17. mestu med 32 udeleženkami šampionata. Najdražjo zasedbo naj bi imel na voljo brazilski selektor Tite (672 milijonov €), sledi ji najdražja evropska ekipa Španija (644), šest izbranih vrst pa šteje na trgu več kot pol milijarde evrov (še Nemčija, Francija, Argentina in Belgija). Na afriškem vrhu leži Senegal (218; najdražji so Mane, Koulibaly in Keita), na azijskem pa Južna Koreja (69). Vsota tržnih vrednosti reprezentanc na turnirju znaša okroglih 7 milijard evrov, na dnu so denimo Saudska Arabija (29), Kostarika (22) in Panama (5).

Tržne vrednosti reprezentanc resda ne bodo vplivale na končni vrstni red tekmovanja, ki bo med 14. junijem in 15. julijem gostovalo na 12 nogometnih štadionih v 11 ruskih mestih. Prav tako ne bodo vplivale na žreb skupin, ki bo zaživel 1. decembra ob 16. uri po našem času. Svoje bo opravil le ples kroglic, najbolj neučakanim navijačem pa vendarle ne kaže zameriti, da že danes »sestavljajo« zanje najljubše in najmanj zaželene skupine. Gotovo bi bila ena bolj spektakularnih in izenačenih druščina, v kateri bi se borili denimo Brazilija, Španija, Senegal in Srbija, nasprotno bi bilo možno trditi za kvartet Poljska, Peru, Islandija in Panama. Pogled na prvi in drugi boben že danes razkriva, da bo tudi 21. svetovno prvenstvo gotovo spektakularno in v nogometni družini upravičeno gojijo visoko pričakovanja pred ruskim šampionatom.

Nogometni šov so napovedale že kvalifikacije za SP 2018. V 871 odigranih tekmah je padlo 2457 golov. Avstralija, ki je potrdila četrti zaporedni nastop med elito v sredo, je igrala kar 22 tekem, Peru, ki je včeraj zjutraj postal 32. udeleženec turnirja, se je vrnil na mundial po 36 letih.