Šporarju čestital tudi Zahović

Naši nogometaši na tujem: selektor Srečko Katanec do forme tik pred Bratislavo.

Objavljeno
31. julij 2017 01.43
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Iz tedna v teden igrajo po Evropi več nogometnih tekem, posledično je aktivnih tudi vse več Slovencev po različnih evropskih klubih. Konec tedna so se vpisali med strelce trije slovenski legionarji v Franciji, Nemčiji in Rusiji.

V najmočnejših prvenstvih po Evropi še niso slišali strela štartne pištole za sezono 2017/18. Prvi bodo predstavili spektakel Francozi, očitno okrepljeni z Neymarjem v vrstah PSG, 1. kolo pa bodo odprli v Monte Carlu s petkovo tekmo Monaco – Toulouse. Sledili bodo onstran Rokavskega preliva s tekmo med Arsenalom in Leicestrom – tudi Angleži bodo zgodovinsko igrali prvo tekmo v petek, in sicer 11. avgusta. Še teden dni pozneje bodo krenili v boj Španci in Nemci (petkovi tekmi Bayern – Leverkusen in Leganes – Alaves), dan zatem Italijani (Juventus – Cagliari).

Posledično ta čas nima zahtevnega dela niti slovenski selektor Srečko Katanec, ki bo spoznal resnično formo svojih adutov za septembrski derbi na Slovaškem tik pred zborom reprezentance na Gorenjskem. Kljub temu so konec minulega tedna opozorili nase številni legionarji po vsej Evropi. Najpomembnejši gol je zabil Andraž Šporar, nekdanji reprezentant in nekoč najboljši napadalec 1. SNL, ki je zamenjal modro-rdečo opravo Basla za dres Arminie iz Bielefelda v 2. nemški ligi. 

»Špoki« ni mogel zablesteti v (zanj) boljšem trenutku. V igro Arminie je vstopil v 71. minuti tekme pri rezultatu 1:1, gol je zabil v 90. minuti, potem ko je gostujoči štoper poskušal vrniti žogo vratarju, Šporar pa je prestregel podajo in »na prvo« zabil gol za 2:1. Hitro je navdušil 17.333 navijačev na štadionu, na katerem je bila leta 2013 uspešna tudi slovenska nogometna reprezentanca, ko je v prijateljski tekmi premagala gostiteljico Turčijo. To je bila kar pravšnja nagrada za 23-letnega Ljubljančana, ki mu v zadnji sezoni ni šlo po načrtih v Baslu. V Švico je prišel kot največja okrepitev kluba dotlej, toda niz nesrečnih podrobnosti mu ni šel na roko – v začetnem obdobju je staknil lažjo poškodbo, izkušeni napadalci so raje igrali zase, trener je preveč rotiral ekipo, 3. junija je klub pripeljal novega trenerja ...

Fant, ki je odlično igral v majicah Olimpije in reprezentance U-21 – za člansko reprezentanco je vpisal dva nastopa –, je torej uspešno odprl prvo poglavje nemške zgodbe. Svoje »strastno veselje« je razkril tudi na družbenem omrežju Instagram, kjer je v 24 urah prejel 3500 všečkov navijačev in prijateljev, med drugimi mu je čestital tudi nekdanji klubski tekmec in soigralec v mladi reprezentanci Luka Zahović ... 

Izpostaviti velja še dva strelca. Snidenje klubov s slovenskimi nogometaši tik ob evropsko-azijski meji je zaznamoval branilec Gregor Balažic, ki je postavil končni izid tekme Urala in Ufe. V Jekaterinburgu je bilo 1:1, tako Balažic kot Bojan Jokić sta igrala vso tekmo. V Franciji je bil učinkovit Patrik Eler. Napadalec, ki ga v domovini pozna le malokdo – zgodaj je odšel iz Adrie Miren v Celovec –, je zabil gol za Nancy že v prvi tekmi drugoligaškega prvenstva; 26-letni in 185 cm visoki napadalec gotovo še ni rekel zadnje.

Tekme slovenskih legionarjev

Danska, 3. kolo – København : Hobro 0:0 (Verbič vso tekmo); Hrvaška, 3. kolo – Rijeka : Istra 2:0 (Črnic na klopi), Osijek : Dinamo 1:1 (Stojanović na klopi) ; Nemčija, 1. kolo 2. lige – Bielefeld : Regensburg 2:1 (Šporar vso tekmo, gol v 90.), Darmstadt : Greuther Fürth 1:0 (Bezjak zunaj kadra; Omladič vso tekmo), Nürnberg : Kaiserslautern 3:0 (Brečko na klopi); Rusija, 3. kolo – Amkar : Rostov 0:1 (Mevlja vso tekmo, Majer od 76., Boben na klopi), Ural : Ufa 1:1 (Balažic vso tekmo, gol v 88; Jokić vso tekmo), ZDA, 22. kolo – New England : Philadelphia 3:0 (Delamea vso tekmo).