Sporni Cavanijev rdeč karton bo še dolgo buril duhove (VIDEO)

Kamere so ujele, da ga je branilec Čila Gonzalo Jara zgrabil za zadnjico, nato pa teatralno in z zamikom padel kot pokošen.

Objavljeno
25. junij 2015 15.16
FBL-COPAM2015-CHI-URU
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Santiago - O današnji prvi četrtfinalni tekmi južnoameriškega nogometnega prvenstva, Cope Americe, med gostiteljem Čilom in branilcem naslova Urugvajem (1:0) bo zagotovo prelitega še mnogo črnila. V svetovni športni javnosti najbolj odmeva zelo sporen trenutek iz 63. minute, ko je zvezdnik poražene reprezentance Edinson Cavani le deloma nasedel provokaciji tekmečevega branilca Gonzala Jare, ki je teatralno (in celo z zamikom) padel kot pokošen, čeravno je član PSG zgolj rahlo in nežno zamahnil proti njemu. Brazilski sodnik Sandro Ricci, ki niti ni videl celotnega dogajanja, ni okleval in je Cavaniju nemudoma pokazal rumeni karton, ker je bil to že njegov drugi, pa je moral predčasno pod prho.

A kamere so posnele in naknadno razkrile, zakaj se 28-letni urugvajski napadalec ni mogel več brzdati. Sporni dogodki so se namreč začeli tako, da ga je Jara zgrabil za zadnjico, na kar se je Cavani še dokaj umirjeno odzval, nič čudnega pa, da je nadvse burno reagiral ob prejetem rdečem kartonu. Nad zvezdnika so se zadnje dni nagrmadili temni oblaki, le dober dan pred tekmo je bil namreč njegov oče vpleten v prometno nesrečo, ki je terjala življenje 19-letnika, zaradi česar je Edinson selektorja celo prosil za predčasen odhod s prvenstva. Oscar Tabarez ga ni uslišal.

Je pa bil selektor kajpak toliko glasnejši po sporni tekmi, ki bo še dolgo burila duhove, pa čeravno so Čilenci zmagali zasluženo, saj so imeli žogo kar 80-odstotno v svoji posesti - tudi že pred dvema urugvajskima rdečima kartonoma. »Jasno je, da glavni sodnik spornega dogodka ni videl, in s tem ni nič narobe. Videti pa bi ga moral stranski. Zgodila se nam je velika krivica, Cavani pa je bil žrtev. Do izključitve smo nadzorovali tekmo, odtlej se je vse spremenilo,« je zmajeval z glavo Tabarez. Mediji pa že razglabljajo o nogometni prevari desetletja ...