Spremembe so opazne v ligi prvakov in državnih prvenstvih

Real Madrid je na sedmih domačih tekmah v tej sezoni zmagal le trikrat. Juventus jutri pri Udineseju.

Objavljeno
20. oktober 2017 21.50
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
London – Včasih lahko en gol pomeni približno toliko kot sedem zadetkov ali celo še več. Kajti skoraj gotovo so pri Tottenhamu bolj veseli remija z 1:1 proti Realu, kot so pri Liverpoolu navdušeni nad zmago s 7:0 v Ljudskem vrtu proti Mariboru. Oboji bodo dobre občutke iz lige prvakov poskusili prenesti na medsebojni obračun v angleškem prvenstvu.

Na isti torkov večer so tako pri Tottenhamu kot Liverpoolu najbolj opozorili celotno nogometno Evropo. Moštvo iz Londona je z borbeno igro vzelo točko (1:1) na znamenitem štadionu Santiago Bernabeu, zasedba iz Liverpoola pa je prišla do največje zmage (7:0) v tej sezoni, na sicer mnogo skromnejšem objektu Ljudski vrt.

Poleg tega sta omenjeni tekmi potrdili, kakšne so skrite vrline obeh moštev. Tottenham resda že nekaj sezon gradi na temeljih povezane igralske zasedbe z argentinskim strategom Mauriciom Pochettinom na čelu. Njegovo moštvo igra s prepoznavnim slogom, vse deluje skladno, Tottenham pa je v različnih delih tekme zmožen spremeniti taktično postavitev. Skozi uigran sistem Pochettinu uspeva razvijati tudi osebnostne odlike najbolj talentiranih igralcev, saj praktično vsi nenehno napredujejo, prvi med enakimi je Harry Kane.

Pri Liverpoolu že dolgo čakajo na največje lovorike, a rdeči imajo to težavo, da ne morejo zadržati svojih najboljših nogometašev. Tako ima Liverpool že nekaj časa precej nadarjenih fantov, ki jim proti skromnejšim tekmecem uspeva potrditi ves spekter prefinjenosti, nadarjenosti in izvrstnih telesnih sposobnosti, toda ko bi morali zaigrati najbolje v karieri, odidejo drugam. In prej ali slej se bo enako dogodilo s Philippom Coutinhom, Robertom Firminom … Lepše je namreč igrati v Madridu, Barceloni, Parizu ali v Londonu kot v Liverpoolu.

Glede na začetek sezone je precej očitno, da so v evropski konkurenci precej napredovali angleški klubi, medtem ko španski izgubljajo zagon. Atletico je bil s strategom Diegom Simeonejem dolgo skoraj nepremagljiv v Evropi (razen proti Realu), tokrat je v velikih težavah. Tudi v domačem prvenstvu ima več preglavic od pričakovanj, čeprav blesti slovenski vratar Jan Oblak.

Velika nihanja ima madridski Real, saj je za galaktike precej nenavadno, kako neprepričljivo igra na svojem štadionu. Na sedmih tekmah je namreč zmagal le trikrat. Precej bolj veseli so pri Barceloni, saj Katalonci z izjemo remija proti Atleticu poznajo samo zmage, vendar bodo težko zdržali v enakem slogu. Nikakor ni nepomemben podatek, da je prav vse možne minute v tej sezoni odigral Lionel Messi, a takšnega ritma nikakor ne bo mogel zdržati vso sezono, če ne drugega že zato, ker ga poleti čaka še svetovno prvenstvo.

Da bi znalo priti do sprememb, nakazuje tudi začetek v Italiji. Dolgo nedotakljivi Juventus je dobil močno opozicijo v Napoliju in Interju, oba se bosta danes v Neaplju pomerila v neposrednem dvoboju za vodstvo v italijanski ligi. Juventus bo jutri ob 18. uri gostoval v slovenski soseščini pri Udineseju.