Srdit boj za Blatterjevo zapuščino

FIFA bo jutri na izrednem kongresu dobila novega predsednika. Glavna kandidata sta Gianni Infantino in Salman Bin Ibrahim Al Khalifa.

Objavljeno
25. februar 2016 20.33
SOCCER-FIFA/
J. S., A. V.
J. S., A. V.

Zürich – Svetovna nogometna zveza (FIFA) bo na jutrišnjem izrednem kongresu v Zürichu dobila novega predsednika.

Za ta položaj se poteguje pet kandidatov, to so generalni sekretar Evropske nogometne zveze (UEFA) Gianni Infantino in bahrajnski šejk Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, ki uživata največ podpore, jordanski princ Ali, Francoz Jerome Champagne in Južnoafričan Tokyo Sexwale.

Dan pred izrednim vrhom FIFA so se na izrednem zasedanju zbrali tudi vodilni možje UEFA. Delegati so potrdili prihodke za sezono 2014/15 v višini 2,1 milijarde evrov in sprejeli načrt za rekordno visoke prihodke v sezoni 2016/17 (2,8 milijarde €). Razplet tajnih volitev, na katerih bo 207 delegatov izbiralo med peterico kandidatov za predsednika, bo težko znan pred poznim popoldnevom, saj si v prvem krogu volitev najverjetneje nihče ne bo zagotovil dvotretjinske večine glasov za zmago (138 od 207).

Volitve so sicer logična posledica izrednih razmer, ki pretresajo FIFA od lanskega maja, ko so le dva dni pred volilnim kongresom aretirali štirinajst nogometnih veljakov. Med njimi ni bilo dotedanjega predsednika Seppa Blaterja, ki pa je moral nato oditi prisilno, saj so ga pri FIFA suspendirali zaradi številnih afer o podkupovanju.

V Delu in na naši spletni strani bomo jutri obširno poročali o dogajanju, poveznim s Svetovno nogometno zvezo, in vam ponudili članke o protokolu volitev v FIFA (6.00), razlogih za predčasne predsedniške volitve (9.00) in poslovanju Svetovne nogometne zveze (12.00).