Srečku Katancu na voljo vsi legionarji

Teden do reprezentančnega zbora na Brdu vsi nared za Ukrajino.

Objavljeno
01. november 2015 22.08
Trening nogometne reprezentance Slovenije, Ljubljana, 12.Junij2015
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca se nahaja v boljšem položaju kot v času zadnje akcije z Litvo in San Marinom. Selektor Srečko Katanec bo zbral jato naslednji ponedeljek v tradicionalni bazi na Gorenjskem, kjer bodo stopnjevali formo do prve tekme dodatnih kvalifikacij za euro 2016 z Ukrajino.

Katanec bo ta četrtek razkril seznam nogometašev, na katere bo računal 14. novembra v Lvovu in tri dni pozneje v Mariboru, na njem pa bržkone ne bo večjih presenečenj v primerjavi z oktobrom, ko so Slovenci remizirali z Litvo in zmagali v Serravalleju. Selektor torej ne bo čakal na razplet četrtkovega večera, v katerem bodo igrali tekme evropske lige Bojan Jokić, Josip Iličić, Tim Matavž in Robert Berić.

V četrtek bo na Gorenjskem v vsakem primeru posebej slovesno. Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl bo predstavil letošnjo pridobitev za slovenski nogomet – nacionalno vadbeno središče na Brdu pri Kranju, ki so ga oktobra prvi preizkusili prav Katančevi reprezentanti. Logično je, da bo reprezentanca v prvem delu prihajajoče reprezentančne akcije nastanjena prav v nekdanji Titovi rezidenci, ki ji po novem omogoča nemotene priprave za tekme, v povezavi z bližnjim letališčem pa ponuja optimalno lokacijo tudi za pripravo na gostujoče tekme.

Od ponedeljka do petka torej čaka reprezentante vožnja na razdalji 200 metrov med hotelom Kokra in nekdanjim hipodromom, v petek bo jata krenila na poldrugo uro trajajoč let proti Lvovu, kjer se bo v soboto (18.00) pomerila s favorizirano Ukrajino. Slovenci bodo po vrnitvi v domovino eno noč preživeli na Brdu, nato se bodo preselili v Maribor, kjer bodo pričakali torkov (17. 11., 20.45) drugi »polčas« slovanskega dvoboja dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji.

Ta čas je težko oceniti, kako glasno podporo bodo uživali Katančevi aduti na skrajnem zahodu Ukrajine, kjer ima tamkajšnja reprezentanca najzvestejše navijače. Slovencem sicer pripada 1500 vstopnic (5 % od zmogljivosti štadiona, ki premore 30.000 sedežev). Lažje pa je ugotoviti, da nihče med tradicionalnimi povabljenci v izbrano vrsto ni poškodovan. Še več, tudi na obraze fantov, ki so imeli v zadnjem obdobju smolo, so se vrnili nasmehi. Milivoje Novaković je, denimo, 24. oktobra igral 66 minut tekme za Nagojo na Japonskem, minuli konec tedna pa so Japonci tako ali tako počivali, tako da si je lahko »Novagol« še dodatno utrdil ramo, ki si jo je poškodoval med nesrečno tekmo v Baslu. Tudi Benjamin Verbič, ki ga je selektor večkrat javno izpostavil kot »fanta, na katerega bo v prihodnje resno računal«, si je očitno opomogel po poškodbi mišice, ki mu je močno pokvarila prve mesece v majici Københavna. Verbič je konec tedna dobil prvih 15 minut igre.

Struna, Brečko, Bezjak, ...

Tudi pregled položaja reprezentantov po posameznih igralnih linijah ni slab. Slovenija premore najmočnejša aduta med vratnicama; Jan Oblak in Samir Handanović ohranjata standardno formo, na »številki ena« torej v nobenem primeru ne bo težav. V obrambni vrsti je podobno kot prej: večina redno igra tekme v svojih klubih, med igralci, ki so najmočneje opozorili nase in igrajo najbolj standardno, pa sta tudi dva, ki ju ta čas ni v reprezentanci – vse boljši Palermov desni štoper Aljaž Struna in izkušeni desni bočni igralec Nürnberga Mišo Brečko.

Če bi lahko, bi nemara Katanec pri priči zamenjal enega od vrhunskih vratarjev za enega od vrhunskih zveznih igralcev. V osrčju zvezne vrste na obzorju ni klasičnega ustvarjalca igre, četudi več fantov (Krhin, Kurtić, ...) redno igra v svojih klubih. Še najbližje tej rešitvi je Kevin Kampl – tudi nazadnje v Wolfsburgu je igral v zvezni vrsti v modelu igre 4-2-3-1 –, toda Katanec ni naklonjen takšni rešitvi.

V napadu bo imel selektor še najmanj skrbi: ob izkušenem Novakoviću je namreč vse boljši Robert Berić, prav včeraj pa se je v Splitu zavihtel na hrvaški vrh tudi Roman Bezjak.