Srečo je našel v Valencii

Italijanski nogometaš Simone Zaza je v sijajni strelski formi in pooseblja Valencijino vrnitev v vrh španskega nogometa.

Objavljeno
03. november 2017 13.36
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Med Barcelono ter madridskim dvojcem Realom in Atleticom je Valencia. Med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom je velik prepad, a malemu Argentincu za vrat diha Simone Zaza. Italijan je v sijajni strelski formi in pooseblja Valencijino vrnitev v vrh španskega klubskega nogometa.

Prejšnji konec tedna je 26-letnik iz italijanske dežele Bazilikate ob Jonskem morju proti Alavesu zabil gol na šesti zaporedni tekmi. Niz golov in tudi zmag Valencie je začel 19. septembra s trojčkom proti Malagi. Z devetim golom na lestvici najboljšega strelca v španskem prvenstvu zaostaja samo za Lionelom Messijem (12 golov). Z golom na sedmi zaporedni tekmi bi izenačil klubski rekord iz sezone 1943/1944 z legendarnim strelcem Valencie Edmundom Suarezom. V Španiji so ga izbrali za nogometaša meseca septembra.

To so podrobnosti, ki v tej sezoni italijanskega napadalca povzdigujejo v enega od najbolj vročih v najmočnejših prvenstvih na stari celini. Njegova reinkarnacija iz brezzobega v učinkovitega strelca je skoraj čudežna. Minulo sezono je kot posojeni igralec Juventusa začel v Angliji pri West Hamu in jo je po neuspešni neprilagoditvi na trd angleški nogomet in predvsem na slabe vremenske razmere pozimi nadaljeval v Španiji. Hitro se je vživel v sredozemski ritem življenja in tudi igralsko zaživel. Valencia ga je od Juventusa še pred iztekom sezone odkupila, zanj je plačala 16 milijonov evrov. In zadela v polno.

Zaza igra in zabija kot prerojen v novi sezoni pod taktirko še enega čudodelca, trenerja Marcelina. Zanj pravijo, da je posebnež, ki se nogometnih teorij v praksi loteva tudi z znanstvenimi prijemi. Mednje spada tudi prehrana nogometašev. Skoraj vsi največji zvezdniki moštva so shujšali. Zaza hvali trenerja.

»Ni diktator, veliko se pogovarja in svoje odločitve želi podrobno pojasniti,« je poudaril Zaza, ki ima največjega navijača v srčni izbranki, manekenki Chiari Biasi. Znana je po tudi po dolgem jeziku in neizprosnem obračunavanju z vsakim, ki se obregne ob izbranca. Zelo dejavna je na instagramu.

Nogometašev oče Antonio, ki je tudi njegov zastopnik, je za sinove težave v Angliji okrcal hrvaškega trenerja Slavena Bilića, češ da mu ni znal najti ustreznega položaja na igrišču. Zaza je igral enajst tekem in ni dosegel niti enega gola.

»V Anglijo ni prišel čiste glave. Dolgo časa se je v njej vrtela zgrešena enajstmetrovka proti Nemčiji v četrtfinalu evropskega prvenstva. Potem se je soočil še z neprijetnim angleškim vremenom, zato je bila selitev v Španijo edina rešitev,« je opisal, kaj vse je oviralo sina, da bi postal to, kar je upal, da bo – strelec.

»Če sem mentalno in psihično pripravljen, potem vem, kaj zmorem. Zmorem veliko, ampak nikoli nisem popolnoma zadovoljen. Vedno je mogoče biti boljši,« je razkril svojo mantro postavni napadalec, o katerem strokovnjaki pravijo, da je telesno močen napadalec s solidno tehnično podkovanostjo. Da ima oko za gol, močen udarec in da je zelo marljiv igralec, ki lahko igra v vlogi osrednjega napadalca ali drugega. Potem ko je oživel svojo kariero na klubski ravni, je Zaza napovedal vrnitev v reprezentanco. Toda o tem bo odločal selektor Gian Piero Ventura, ki ga bo težko obšel. Prvi kandidat za št. 9 Andrea Belotti zaradi poškodbe morda še ne bo pripravljen za dodatni kvalifikacijski tekmi za SP proti Švedski, ampak Simone bi najbolj ustrezal menjavi za bombarderja Torina.

»Če me selektor ne bo povabil v reprezentanco, ne bom užaljen. To bom razumel tako, da bom moral biti še boljši. In trudil se bom,« je povedal nesojeni napadalec Juventusa.