Štadion sredi džungle bo živel še med OI

Nogometni olimpijski turnir bo gostoval na štadionih v Manausu, Brasilii, Belo Horizonteju, Sao Paulu in Salvadorju.

Objavljeno
13. februar 2015 11.29
BRAZIL-WORLDCUP/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rio de Janeiro - Potem ko je lani gostil del tekem svetovnega prvenstva bo nogometni štadion v Manausu dobil še olimpijsko vlogo. Prireditelji iger v Riu de Janeiru leta 2016 so sporočili, da bodo po dogovoru s krovno nogometno zvezo FIFA sledili zgledu zadnjih iger v Londonu, ko so nogomet razpršili na več mest (tekme so gostili tudi v Glasgowu, Cardiffu in Newcastlu).

Že pred tem je bilo predvideno, da bodo nogomet igrali tudi v Brasilii, Belo Horizonteju, Sao Paulu in Salvadorju. Zaradi bojazni, da travnata površina na teh stadionih ne bi zdržala obremenitev olimpijskih turnirjev, pa so sklenili dodati še eno prizorišče in se odločili za Manaus. Dokončno bodo spremembe, ki jih mora odobriti še Mednarodni olimpijski komite (MOK), potrdili do avgusta.

V Braziliji menijo, da je bil stadion v Manausu izbran tudi zato, da se ga ne bi prijel sloves zgrešenega projekta. V stadion v mestu sredi džungle so pred SP vložili kar 270 milijonov dolarjev, vendar v zvezni državi Amazonas nimajo nobenega vrhunskega kluba, ki bi ga uporabljal po SP.

»Želimo imeti brazilske igre in ne samo igre v Riu. Nič ni bolj značilnega kot Amazonka,« je izbiro Manausa v osrčju amazonskega porečja utemeljil predsednik organizacijskega odbora iger Carlos Nuzman.