Štajerca z blagovno znamko »narejeno doma«

Najustvarjalnejša igralca Olimpije in Maribora Rok Kronaveter ter Dare Vršič bosta jutri prvič v tej sezoni igrala veliki derbi.

Objavljeno
10. november 2017 00.28
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Kdo bo veliki adut prvega četrtfinalnega derbija pokala Nogometne zveze Slovenije, Rok Kronaveter ali Dare Vršič? Ljubljanski Mariborčan je pred dobrim letom igral zadnji veliki derbi in v Olimpijinem porazu z 1:3 zabil gol. Mariborski Apačan je prvi derbi sezone izpustil, ker je še upal, da bo odlično minulo sezono lahko bolje unovčil kot v Ljudskem vrtu.

V mednarodno pisani zasedi zeleno-belih je Kronavetrova vloga pomembna tudi za blagovno znamko »narejeno v Sloveniji«. Vijolična je veliko bolj slovenska, a v njej ni igralca tako prefinjenega nogometnega znanja, kot ga ima Vršič. Takšnih v SNL ne delajo več. Eden in drugi sta dodani vrednosti za oba trenerja, ljubljanskega Zagrebčana Igorja Bišćana in za mariborskega Izolana Darka Milaniča. Predvsem zato sta za slovenski klubski nogomet, ki v tej sezoni še ni pripravil prvovrstnega spektakla, nadvse pomembna simbola. Avgustovski ligaški v Stožicah brez golov in brez Roka ter Dareta je bil skromen v vsem.

Kronaveter je po svojem zadnjem ligaškem derbiju, ki je naznanil vrnitev šampionske zvezdice v Ljudski vrt, do minule nedelje igral samo še deset ligaških tekem in dosegel dva gola. Koper in Radomlje lansko jesen sta bila zadnja kluba, proti katerima je zatresel mrežo najzaslužnejši nogometaš za vrnitev naslova državnega prvaka v glavno mesto po 21 letih. Lanski oktober je nadgradil še z zmagovitim in svojim prvim reprezentančnim golom proti Slovaški v kvalifikacijah za SP v Rusiji prihodnje leto tik pred njegovim zadnjim velikim derbijem.

Mariborčan z desnega brega Drave, ki nikoli ni igral za vijolični klub z levega brega, se je letos spopadal z neprijetno poškodbo gležnja in je šele v finišu te sezone postal eden od najmočnejših adutov trenerja Bišćana v boju z avtomatiziranim in uglašenim vijoličnim strojem. Bišćan je bil previden, v tekmovalni ritem ga je uvajal po »drobtinicah«, saj je v zadnje in edine tri tekme (zbral je 52 minut – 10, 18, 24) vstopil kot rezervist. Pred vrnitvijo »med žive« je še zakopal bojno sekiro z navijaško skupino Green Dragons, zato bi bil zanj prav sobotni derbi lahko nova prelomnica.

»Najprej želim izpeljati jesen brez poškodb, da bi se lahko maksimalno pripravil in ujel formo za pomladni juriš, ki bo odločilen v boju za prvaka. V derbijih pa vendarle ni favorita in tudi ta še ne bo o ničemer odločal. Čeprav sem Mariborčan, nisem posebej vznemirjen. Derbiji so res nekaj posebnega, veliko bolj čustveni, ampak ta je samo prvi od treh v tem mesecu. Ampak je res, da je minilo že leto dni, odkar sem igral zadnjega,« je povedal »ajzenponar« s Tabora, ki še ni »žabar«, a se v centru glavnega mesta Kronavetrovi – še soproga Sandra in sinova 6-letni Adriano ter 4-letni Lukas – počutijo zelo dobro.

Formo za asistence je že ujel

Ljubljana je bila nekoč tudi prijeten dom za Vršičeve, vendar je po odhodu na Dunaj in vrnitvi v Slovenijo »drugi dom« postal Maribor. V minuli sezoni slovenski kralj asistenc se je že posul s pepelom po poletnem trmoglavljenju in zavrnitvi Maribora. Športni direktor Zlatko Zahović je nemara naredil potezo poletja, ko je »skesancu« omogočil drugo priložnost in v zameno dobil vrhunskega mojstra za velika dejanja, ki bo povrhu za večne čase hvaležen vijoličnemu klubu.

»Moj poletni odziv ni bil ustrezen, zato se lahko samo zahvalim, da me je klub sprejel nazaj,« je dejal 33-letnik z ustvarjalno levico, ki je v zadnjih tekmah – jeseni je na petih tekmah igral 282 minut – dvignil formo in je s tremi podajami že potrdil, da je ujel delček forme iz minule sezone. Ko bo še zabijal, bo Maribor še močnejši. Vršiča derbiji vedno vznemirijo in prihajajočih se še posebej veseli, potem ko je imel v ligi prvakov obrobne vloge.

»Ko že dolgo nisi igral kakšnega derbija, komaj čakaš nanj. Jutrišnji in tudi naslednja dva me zelo motivirajo. Nabrušen sem in ta trenutek je najpomembnejši samo prvi. Olimpija je naša največja tekmica, Olimpija je moj nekdanji klub, Olimpija je motivacija,« je Vršič slikovito napovedal trilogijo in dal jasno vedeti, da bi v tej sezoni rad osvojil obe lovoriki.