Štajerci optimistični pred prvo »tekmo sezone«

Mariborčani bodo drevi v Ljudskem vrtu začeli pot proti ligi prvakov.

Objavljeno
13. julij 2015 16.52
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Maribor – Nocoj se bo začelo zares tudi na Štajerskem. Maribor živi za evropske nogometne tekme, ob letošnji premieri s kazahstansko Astano ni nič drugače. Ob 20.30 bodo vijoličasti začeli svojo prvo »tekmo sezone«, razplet dvoboja 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov pa bo v marsičem že tlakoval uspešnost sezone 2015/16.

Izhodišče pred evropsko premiero Maribora je enostavno. Moštvo iz vzpenjajoče se kazahstanske metropole ne sodi ob bok slovitim klubom, ki so v zadnjih 25 letih obiskali nogometni hram pod Kalvarijo, prav tako še ne kotira tako visoko kot Štajerci – ne po ugledu, ne po kakovosti in ne po izkušnjah na igrišču in ob njem. Vloga absolutnega favorita v najmanj 180 minut dolgem dvoboju posledično pripada drevišnjim gostiteljem. Po drugi strani pa je takšno razmerje moči vselej treba prenesti s papirja na igrišče, kar prav Mariborčani dobro vedo. Njihovi navijači se gotovo dobro spominjajo boleče zaušnice, ki jo je vijoličastim leta 2000 primazal moldavski klub Zimbru. Položaj je bil navidez podoben današnjemu: slovenski prvaki so v prejšnji sezoni 1999/2000 igrali v ligi prvakov, pot do novega podviga pa so začeli proti »neznanemu« klubu z vzhoda ...

»Naš osnovni cilj ostaja znan: v Evropi želimo igrati najmanj šest tekem, torej moramo preskočiti Kazahstance,« je potrdil tudi Zlatko Zahović, ki dejansko meri veliko višje. Minimalno pričakovanje v mariborskem taboru je preboj v evropsko ligo, sanjski podvig bi bil vnovičen ples z elito v ligi prvakov. Toda, počasi! Bojan Prašnikar, ki je Štajerce prvič popeljal v družbo tedaj najbogatejšega kluba na svetu Lazia, Bayerja in kijevskega Dinama, ve, da je treba najprej skočiti, šele nato reči hop.

Tako kot vselej bi bilo tudi nocoj najmanj dobrodošlo, če že ne nujno, da slovenski prvaki ne bi prejeli gola, kar je denimo potrdil tudi eden glavnih štajerskih adutov Agim Ibraimi. »Tekmo moramo igrati v svojem ritmu, vseh 90 minut moramo ostati osredotočeni na svoje naloge in zbrani pri zaključkih akcij. Naš osnovni cilj je zmaga, najbolje takšna brez prejetega gola, v prednosti pa bi bili tudi ob izidih 2:1, 3:1 ali podobnem razpletu tekme,« je ocenil mojster z desnega krila in dodal: »V nobenem trenutku ne bomo pozabili, da bomo igrali šele prvo tekmo tega dvoboja.«

Mariborov trener Ante Šimundža je podrobno proučil tekmeca, pozna njegove prednosti in slabosti, slednje bo poskušal posebej unovčiti. To pa bo najlažje storil, če bo izbral posrečeno začetno enajsterico fantov, ki so v zadnjih dneh le pokazali boljši obraz kot v prvem delu priprav (Astra, Sturm), ko so večkrat razočarali navijače. V zadnji pripravljalni tekmi so Štajerci remizirali z ruskim Kubanom, ki goji podoben slog igre kot Astana, a je kakovostnejši, kar je spodbudno. Zmage ali porazi na prijateljskih tekmah imajo resda drugačen pomen kot tedaj, ko gre zares, torej nocoj. Čeprav vijoličasti v zadnjih tednih niso navduševali s svojo (ne)uigranostjo, imajo na voljo vendarle enako moštvo kot v minuli sezoni, torej težav z uigranostjo – ko gre zares in ni eksperimentov – ne bi smeli imeti.

Šimundža lahko računa na večino igralcev, na »bolniški« sta le Arghus in Sintayehu Sallalich, predvsem hitrost slednjega bo treba nadomestiti z alternativno rešitvijo. Dare Vršič je dovolj izkušen za takšne tekme, četudi ni najhitrejši. »Naravno« alternativo bi ponujal Damjan Bohar, ki pa je še nekaj dni nazaj vadil po individualnem programu (v podobnem položaju kot Prekmurec je Jean-Philippe Mendy). Drugo dilemo ponuja zvezna vrsta, v kateri naj bi ob Alešu Mertlju igral izraelski novinec Marwan Kabha; rekonvalescent Željko Filipović je namreč po vrnitvi igral le dobrih 100 minut dveh prijateljskih tekem.

V Ljudskem vrtu se torej obeta klasični evropski večer: tekma sezone za vnovič motivirane in optimistične Štajerce, vijoličasto obarvani štadion, ki bo upal na razplet, ki bo pogodu favoriziranemu moštvu, in tekmec, ki si bo pred sredino povratno tekmo v Astani želel priigrati aktiven rezultat.