Štajerska bitka že sprožila predpotresne sunke

Nocoj na koprski Bonifiki 25. finale pokala Nogometne zveze Slovenije. Maribor v boju za 9. lovoriko, Celje za drugo.

Objavljeno
25. maj 2016 01.52
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po 25. razpletu državnega prvenstva minuli konec tedna bo danes na koprski Bonifiki še zadnje dejanje 25. pokala Nogometne zveze Slovenije. Finale med Celjem in Mariborom (20.30) je že zatresel Štajersko, še bolj vijolični tabor, ki bo igral za deveto lovoriko. A drugi celjski uspeh bi lahko sprožil silovit potres v Ljudskem vrtu.

Sestop z nogometnega vrha v državi za vijolične ne bi bil boleč, če bi imel izključno športne spodrsljaje, toda sezonska razprodaja ugleda in padca delnic se je v Mariboru začela že lansko poletje. »Senzorji« najbolj odgovornega za športno politiko Zlatka Zahovića tega niso zaznali, posledice so že tu. Zdaj merilci potresa tudi že zaznavajo manjše predpotresne sunke, napovedujejo pa silovit potres s cunamijem. Vse bo odvisno od razpleta štajerskega dvoboja, v katerem so favoriti še vedno Mariborčani, toda Celjani še zdaleč niso brez možnosti.

Darko Milanič, tretji trener v stresni mariborski sezoni, je pod grožnjo »odstrela« pripravljal moštvo za zadnje dejanje. Izolan ne čuti tresenja, a čutil ga ni niti njegov prijatelj športni direktor lansko poletje.

»Nisem dobil občutka, da je moja prihodnost odvisna od te tekme. Lovorika je pomembna, toda ne dojemam je na tak način, da bi rešila sezono. Pokal je novo poglavje in nima zveze s prvenstvenimi bitkami. Nas zanima izključno zmaga,« je dal vtis samozavestnega trenerja, ki ohranja vse pod nadzorom. Toda tudi 48-letni Izolan ni iz kamna, da ne bi vedel, kako poraz še zdaleč ne bo samo navaden poraz, po katerem bo tekmecem lahko samo čestital in rekel: »Bili ste boljši.« Besa vijoličnih navijačev prav gotovo ne bo mogel brzdati, lahko pa bo z zmagovalno izbiro enajsterice preprečil marsikatero neprijetnost. Predvsem pa bi lahko v jutro po zmagoslavju pod Pohorje prinesel svežino in vedrino. Da bi Zahović lahko začel uresničevati prenovo brez protestnih shodov Viol, podkrepljenih še s kakšno bolečo zaušnico.

Pritisk je velik, bržčas največji v novi zmagovalni dobi Maribora. Toda Marcosa Tavaresa, še enega v utrujenem vijoličnem orkestru, ki se počuti dovolj mlad in pri močeh, napete razmere niso vrgle iz tira.

»Vajeni smo takšnih stanj. Mariboru so te vloge znane, igralci pa vemo, kaj vse moramo narediti, da bi zmagali,« je dejal po uradnih dokumentih komaj 32-letni Brazilec s slovenskim potnim listom. Po letih sodeč se res njegov vrhunec še ne izteka, se bo pa za marsikaterega drugega vijoličnega nosilca zadnjih let nocoj iztekla nadvse pravljična mariborska zgodba. Še posebej, če se bodo uresničile napovedi kapetana Celja Blaža Vrhovca.

»V slačilnici prevladuje optimizem. Vsi smo mnenja, da je napočil trenutek, ko bomo dvignili pokal v čast zmagovalcev. Iz minulih porazov smo se veliko naučili,« je dejal glavni povezovalec celjske igre, ki ne bo imel časa za počitek in se bo že naslednji dan pridružil reprezentantom na Brdu.

Izhodišče Celjanov, da ničesar ne morejo izgubiti, je iz psihološkega zornega kota zagotovo zmagovalno, toda v finalih – to bo že njihov četrti v zadnjih petih letih, tretji z Mariborom, in prav vse so izgubili – se igra zato, da se zmaguje. Trener Robert Pevnik, prav tako kot Milanič že tretji v stresni sezoni, ki je imela le v finišu prvenstva obrise enega od najboljših moštev v ligi, pa se zaveda, da je priložnost izjemna.

»Forma se dviguje, že pred mojim prihodom so igralci odlično trenirali. Menim, da so dozoreli, da osvojijo pokalno lovoriko. Premorejo agresivnost in dinamiko. Ampak vlogo favoritov prepuščam tekmecem, ki jih spoštujemo, vendar se jih ne bojimo. Nenazadnje jih je večina igrala v ligi prvakov,« je izžareval zmagovalno energijo trener številnih prvoligašev – Drave, Domžal, Olimpije, Mure. Celje bo morda res sproščeno, toda izgubi lahko veliko. Če ne drugega, najmanj uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo in 200.000 evrov, kolikor bi mu navrglo 1. kolo. Da o učinkih sreče na drugih področjih niti ne pišemo.

Z izjemo kaznovanega Milana Sprema (Celje) in že prej poškodovanih igralcev imata oba trenerja na voljo vse najboljše.

Koper bo danes na sploh v znaku nogometnega praznika. Ob 16. uri se bosta v finalu mladinskega pokala pomerila Koper in Maribor, ob 18. uri pa bo še ženski finale med Radomljami in Pomurjem.