Stavniška afera: Rajčević šokiran, Maribor uraden

Branilec Maribora Aleksander Rajčević je kategorično zanikal vpletenost v prirejanje izidov nogometnih tekem.

Objavljeno
23. maj 2014 10.20
Posodobljeno
23. maj 2014 10.20
lvu/NOGOMET
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Športno javnost je včeraj pošteno pretreslo razkritje policistov o novih preiskavah in pridržanih v zvezi s prirejanjem izidov nogometnih tekem, v zvezi s tem pa se je včeraj omenjalo tudi člana državnega prvaka Maribora Aleksandra Rajčevića, ki so ga prav tako obiskali možje postave. »Drži, da so policisti včeraj pri meni opravili hišno preiskavo. Bil sem v šoku, še vedno sem, da se je to zgodilo. Ni prizadelo zgolj mene, temveč vso mojo družino. Nisem osumljenec, je pa med njimi moj dober prijatelj iz mladih let. Težko verjamem, lahko samo potrdim, da nisem prejel nobenih nagrad in nisem priredil nobene tekme. Pripravljen sem sodelovati s pristojnimi organi, v kolikor bo treba,« je zmajeval z glavo Rajčević.

Igralcu v bran so se postavili tudi v mariborskem klubu. »Razumemo, da je naš klub kot največja športna inštitucija v lokalnem okolju zanimiv za javnost. Z vso odgovornostjo stopam pred vas. Klub v tej zgodbi igralcu popolnoma zaupa. Rajčević je bil, odkar je z nami, in je še vedno vzor tako na igrišču kot ob njem in ima med vsemi v klubu maksimalno podporo. Bistvo je, da igralec v tej zgodbi ni osumljenec in ni priprt. To je vse, kar vemo, z vsebino preiskave pa nisem seznanjen,« je poudaril direktor kluba Bojan Ban.

Krojenja rezultatov so sicer osumljeni Željko Stokanović, Matej Ozim, Anis Dulić in dva nogometna obraza: nekdanji član Maribora Erdžan Bečiri in Janez Vrenko, ki brani barve islandskega Thora. Policija je obiskala tudi Rajčevića, ki sta mu Stokanović in Dulić predlagala pomoč pri prirejanju rezultata mariborskega dvoboja evropske lige s Sevillo, a je sodelovanje zavrnil. Združba naj bi z nagradami v znesku od 12.000 do 150.000 evrov skušala krojiti razplete obračunov različnih ligaških tekmovanj, evropskih pokalov in celo reprezentančnih tekmovanj pod okriljem Fife, podkupovala pa naj bi tako nogometaše kot sodnike. Za takšna dejanja je v Sloveniji zagrožena kazen do pet let.