Stavniški zasuk: Taboga ni žrtev, temveč tudi storilec

Grödig je prekinil pogodbo z Dominiqueom Tabogo, ker je branilec soigralce nagovarjal k prirejanju izidov.

Objavljeno
14. november 2013 19.47
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Salzburg - Stavniška afera v avstrijskem nogometu dobiva nove dimenzije in prav dramatične zasuke. Potem ko je sprva kazalo, da se je nogometaš Grödiga Dominique Taboga hrabro uprl kriminalcem iz stavniškega podzemlja, ki naj bi ga zato izsiljevali, je afera nov pospešek dobila z novim razkritjem, ki nanjo meče povsem drugačno luč: 31-letni avstrijski branilec naj bi bil namreč v preteklosti tudi sam storilec in je skušal vplivati na soigralce.

Medijsko bombo je razgnalo v torek, ko je policija prijela trojico osumljencev, ki naj bi izsiljevali Tabogo, ki je preiskovalnim organom sprva sporočil, da naj bi izsiljevalska tolpa grozila njemu in njegovi družini in zahtevala debelih 70.000 evrov, ker je zavrnil sodelovanje pri stavniških goljufijah. V naslednji izjavi je vsoto znižal že na 30.000 €, danes pa se je izkazalo, da niti sam ni tako nedolžen, kot je zatrjeval.

Grödig je namreč enostransko prekinil sodelovanje z njim, potem ko je Taboga vodstvu kluba priznal, da je v pretekli sezoni nagovarjal moštvene kolege k prirejanju izidov. Ostalo je sicer le pri ideji, do izvedbe nikdar ni prišlo, so se pa prejšnji teden opogumili trije igralci kluba in direktorju Christianu Haasu potrdili, da jih je izkušeni branilec napeljeval k prirejanju izidov. Haas je bil glede imen sicer skrivnosten.

Kljub nenadnemu zasuku pa možje postave primer še vedno preiskujejo kot grožnje in izsiljevanje z nogometašem v vlogi žrtve, zato Taboga postopek spremlja s prostosti.