Štirje Katančevi upi so si prijateljsko razdelili plen

Naši na tujem: Isto tekmo serie A začeli kar štirje naši igralci.

Objavljeno
18. september 2017 02.10
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Prav neverjetno je, kako dolg niz učinkovitih tekem ima za seboj šempetrski napadalec Tim Matavž. »Timmy« je namreč tudi v petem kolu nizozemskega DP zabil gol za Vitesse in je ta čas drugi najboljši strelec tamkajšnjega prvenstva eredivisie.

Matavž je nanizal gole v tekmah z Bredo, Rodo, Alkmaarjem, Excelsiorjem in Venlom, vmes je zabil gol Laziu v evropski ligi. Na žalost slovenskih navijačev se mu ni izšlo »le« v tekmah s Slovaško in z Litvo v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji. Naj podaljša svoj klubski niz vsaj do oktobrskih dvobojev z Anglijo in s Škotsko, bi dodali, četudi jata selektorja Srečka Katanca nič več ne bo sama odločala o svoji usodi.

Še zanimivejšo je bilo merjenje moči v Italiji med Chievom in Atalanto. Tekma bi bila lahko posebej zanimiva za Srečka Katanca, saj so bili na igrišču od prve minute kar štirje slovenski reprezentanti. To se ne zgodi vsak dan – v majici Chieva branilec Boštjan Cesar in »desetka« Valter Birsa, pri gostih iz Bergama obe »polšpici« Jasmin Kurtić in Josip Iličić. Gostujoči trener Gianpiero Gasperini se je za to odločil prvič v sezoni, pred katero se je preselil v Bergamo tudi Iličić. Atalanta je bila navidez boljša (posest 34:64, streli na vrata 4:6, koti 6:5), prevladovala je na igrišču, z modelom igre 3-4-2-1 (Iličić in Kurtić za napadalcem Petagno) si je ustvarila več priložnosti za gol. Najbolj aktiven je bil prav »Jojo«, ki je bil najbližje golu v 11. in 58. minuti. Zabil ga je v 29. minuti, toda na njegovo žalost ga je sodnik razveljavil zaradi domnevnega ofsajda. Kluba sta si razdelila plen, gostje so prišli do točke v 85. minuti z enajstmetrovke.

Ritem italijanskemu prvenstvu narekujejo trije klubi, ki jih krasi brezhibna statistika štirih zmag – Napoli, Juventus in Inter. Izpostaviti velja visoko zmago Neapeljčanov nad bližnjim Beneventom, kar je bilo pričakovano. Napoli je pred dnevi resda izgubil v Harkovu, toda pri tem je imel rezervo, že pogled v kote Šahtarja in Napolija (0:11) je bil zgovoren. Pri tem je škoda, da jo je skupil prav slovenski vratar Vid Belec, ki je ob šestih prejetih golih zbral kar osem obramb. Ob Napoliju blesti predvsem Inter, kar je dobra vest za še enega slovenskega vratarja na »škornju«. Sezona 2017/18 utegne postati zgodovinska za Samirja Handanovića. Dolgo je čakal na uvrstitev v ligo prvakov, ostal zvest Interju v njegovih najslabših sezonah po naslovu evropskega prvaka iz leta 2010, morda mu bo naposled le uspelo.

Konec tedna so bili uspešni tudi trije slovenski trenerji na začasnem delu v tujini. Slaviša Stojanović je zmagal z Rigo, Luka Elsner s Paphosom – zmagoviti gol mu je z 11-m prinesel nekdanji Domžalčan Erik Janža –, Matjaž Kek pa z Rijeko. Slednji si je vendarle pripisal najslajše tri točke, potem ko je vnovič dobil jadranski derbi na gostovanju v Splitu. Hajduk je padel po dveh golih Brazilca Heberja.

»Zadnjič, ko sva govorila, sem opozoril na izjemno zahteven ritem tekem, pred katerim se nahajamo doma in v Evropi. Nogometaši naj v njem uživajo, le tako so lahko motivirani, zbrani in na koncu uspešni. Dobro smo se odzvali na četrtkov poraz z AEK. Na delu ste videli značilen reški 'inat', ki nas je nosil do naslova prvaka v minuli sezoni. Rijeka je bila absolutno boljša od Hajduka in je zasluženo zmagala,« je iz Splita sporočil nekdanji slovenski selektor Kek.

V Franciji ni prišlo do slovenskega snidenja na tekmi Nantesa in Caena, saj Rene Krhin še ni prepričal trenerja Claudia Ranierija. Zaigral je le nekdanji domžalski up Jan Repas, ki je zapustil igrišče s točko v roki. Soigralci so pozneje izgubili, pri domačih pa je Krhin ostal na klopi za rezerve.

V naslednjih letih bo nemara pisal največje zgodbe vratar Jan Oblak. Njegov Atletico je v tekmi z Malago odprl novi prelepi štadion Wanda Metropolitano, ki je že v prvi tekmi navdušil 68.000 zadovoljnih navijačev rdeče-belih.