Stojanović še brez bundeslige

Nogomet: Hannover in Maribor brez dogovora o odškodnini za 19-letnega Petra Stojanovića.

Objavljeno
27. januar 2015 00.39
Maribor-Chelsea Maribor 5. 11. 2014
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Sanjski ponedeljek se je za Petra Stojanovića sprevrgel v nočno moro. Namesto podpisa pogodbe in bundesligaške prihodnosti se je 19-letni Ljubljančan znašel v navzkrižnem ognju Hannovra in Maribora. Epilog bitke za ustrezno odškodnino je bil tak, da je nemški nogometni prvoligaš »tik pred zdajci« odstopil od pogodbe s slovenskim reprezentantom.

»Z Mariborom nismo našli skupnega jezika o denarnih zahtevah. Obžalujemo takšen razplet dogodkov, saj smo bili prepričani, da bi bil Petar Stojanović za nas dobrodošla okrepitev,« je pojasnil športni direktor Hannovra Dirk Dufner.

Kdo je potegnil prestopno zavoro, še ni znano, toda vse kaže, da je mariborski športni direktor Zlatko Zahović vztrajal pri odškodninskem znesku 2 milijona evrov in dodatnih odstotkih pri naslednji prodaji. Morda se je odločil za tvegano igro, da bi izsilil še kaj več, ali pa je Maribor v »zadnji minuti« prejel še bolj privlačno ponudbo. Koliko je ponujal klub iz Spodnje Saške, ni znano. Po pisanju dela nemških medijev (Bild) je bil pripravljen plačati poldrugi milijon, drugi (Kicker) je pisal o dveh milijonih.

Prvi del ponedeljka ni napovedoval zasuka za 180 stopinj, čeprav igralčev zastopnik Amir Ružnić ni želel potrditi dogovora o Stojanovićevem prestopu. »Dokler ne bo podpisa, ni prestopa. Že zaradi vraževernosti ne želim prehitevati dogodkov,« je dejal Izolan zgodaj popoldne, kot da bi slutil, da v ozadju vendarle poteka neizprosna pogajalska bitka med Dufnerjem in Zahovićem.

Stojanović se je od soigralcev že prej poslovil in je včeraj opravil zadnjo formalnost – zdravniški pregled, ki je menda razkril, da je Slovenec zdrav. Pogodba med klubom in igralcem je šla skozi sito tudi v Ljubljani. Stojanovićev pravni zastopnik jo je natančno pregledal in zdelo se je, da bo mariborsko odkritje jesenskega dela sezone postal peti – ob Mišu Brečku, Dominicu Marohu (oba Köln), Kevinu Kamplu (Borussia Dortmund) in Timu Matavžu (Augsburg) – slovenski nogometaš v bundesligi v tej sezoni.

V mariborskem klubu včeraj niso komentirali zapleta, ki ima vse primesi razburljive zakulisne igre in merjenja moči ter uveljavljanja ugleda. Res je, da Maribor pogajanj s Hannovrom tudi prej sploh ni omenjal. Kaže pa, da je Zahović zavzel odločnejšo držo, potem ko je propadel tudi prvi poskus Stojanovićeve prodaje v Turčijo k slovitemu istanbulskemu klubu Bešiktašu. Nemara je morebitnim kupcem želel dati jasno sporočilo, da si slovenski šampion in v tej sezoni udeleženec lige prvakov vendarle zasluži več spoštovanja in na trgu ne želi prosjačiti, marveč enakovredno sodelovati. Še posebej takrat, ko si to lahko privošči. In Maribor (Zahović) si ta trenutek res lahko privošči tudi milijonsko (ali dvomilijonsko) zavrnitev.